Recepty pyloušků

peroli
13. říj 2009

ČÍNSKÝ SALÁT SE SOJANÉZOU

4 šálky čínského zelí - na hrubo pokrájeného
4 rajčata - na kostky
1 střední cibule - najemno
1/3 šálku pórku - na kostičky
1 šálek špaget
2 lžičky solčanky (vegeta bez glutamanu)
1 a 1/2 šálku sojanézy (případně majonéza z tofu)

Špagety uvaříme v osolené vodě, scedíme a smícháme s pokrájenou zeleninou. Potom smícháme se solčankou a nakonec sojanézou.
Ihned podáváme, dokud je to teplé.
TIP: Při přípravě dopředu přidáme ještě jednu sojanézu (nebo při vychladnutí).

Kdo ještě sojanézu nikdy nejedl tak doporučuji neochutnávat, protože samotná není dobrá, ale v tom jídle je úžasná. 😉

peroli
autor
13. říj 2009

KUŘECÍ PRSA VE ŠLEHAČKOVÉ OMÁČCE

4 kuřecí prsa (nebo steaky)
2 sladké smetany ke šlehání 31-33%
2-4 česneky (podle chuti)
sůl
pepř

Maso naklepeme, osolíme a mírně opepříme. Smetanu smícháme s utřeným česnekem a do této směsi naložíme maso aspoň na dvě hodiny (ale nejlépe je přes noc).
Na pánvičce rozpálíme trošku oleje. Maso vyndáme z marinády a rukou trošku očistíme od smetany (to aby se nám maso nepřipalovalo), vložíme na pánev o z obou stran opečeme. Až je maso hotové nalijeme do pánve smetanovou marinádu a necháme malou chvíli povařit (do zhoustnutí).
Maso nandáme na talíř a přelijeme omáčkou.
Podávat můžeme jak s hranolky, tak i s bramborovou kaší nebo brambory, ale hodí se i kari rýže (do osolené vody, ve které vaříme rýži, přisypeme trochu kari).

peroli
autor
13. říj 2009

PLNĚNÁ KUŘECÍ KAPSA

kuřecí prsa
romadur (může být i camembert)
vlašské ořechy (najemno i nahrubo mleté)
sůl
(pepř)

Kuřecí maso naklepeme, osolíme (můžeme i jemně opepřit), na půlku položíme kousek romaduru, posypeme nahrubo (ale můžou být i najemno) nastrouhanými ořechy a zavřeme přehnutím druhé půlky a okraje mírně sklepneme (paličkou na maso) aby sýr nevytekl. Na pánvi opečeme z obou stran.
Podáváme s bramborovou kaší nebo brambory.
Na talíři můžeme maso ještě posypat trochou jemně mletých ořechů.

TIP:
Jelikož je romadur zrající sýr nesmíme zapomenout dát ho do ledničky a
HLAVNĚ, do uzavíratelné sklenice!!!!

peroli
autor
13. říj 2009

TĚSTOVINOVÉ RIZOTO

těstoviny (nejlépe vrtulky/fusilli...) - můžou být i den předem uvařené
maso (kuřecí, vepřové,...)
cibule
hrášek
mletá paprika
sůl

Těstoviny uvaříme v osol.vodě a scedíme. Na tuku zpěníme cibulku, necháme zesklovatět, přidáme na malé kostičky pokrájené maso, osolíme a restujeme. Až je maso hotové přisypeme uvařené těstoviny, mletou papriku, hrášek a chvíli opékáme. Podle chuti ještě dosolíme.

TIP: Mražený hrášek dáme do hrníčku zalijeme vařící vodou, promícháme, slijeme, znovu zalijeme vařící vodou, znovu promícháme a opět slijeme.. pak je hrášek skoro jak čerstvej 😉

peroli
autor
13. říj 2009

POHÁRY TIRAMISU

1 šálek silné černé kávy
2 žloutky
2 lžíce cukru
4 lžíce rumu (já dávám esenci, od oka) nebo kávového likéru
25 dkg lučiny
1 šlehačka
cukrářské piškoty
asi 1 lžíce kakaa

Uvaříme šálek silné kávy a necháme vychladnout. V horké vodní lázni šleháme žloutky s cukrem do husté pěny, vyndáme z lázně a šleháme do zchladnutí, do pěny vmícháme rum, lučinu a ušlehanou šlehačku. Piškoty máčíme v kávě, vrstvíme střídavě s krémem do pohárů, povrch posypeme kakaem a dáme do ledničky vychladit.
Je to bomba!!!

peroli
autor
13. říj 2009

RYCHLÁ SVÍČKOVÁ (od pravé skoro k nerozeznání)

asi 1 kg masa (vepřová kýta, falešná svíčková,...)
3 velké cibule na čtvrtky
3 střední mrkve na kostky
3 střední petržele na kostky
kousek celeru
asi 20 dkg anglické slaniny na kostičky (může se i vynechat)
asi 2 lžičky koření divočina
1 kostka masoxu
sůl
2 zakysané smetany
trošku citronové šťávy

Po povrchu osolené maso dáme do vysokého (vyššího) hrnce, nasypeme na to pokrájenou zeleninu, slaninu, vše posypeme kořením, nadrobíme masox, zalijeme vodou asi 0,5 cm (palec) nad maso a vaříme přibližně 2hodiny na mírném ohni.
Hotové maso vyjmeme, nakrájíme na plátky, zeleninu rozmixujeme a ke konci mixování přidáme smetanu a citr.šťávu.
Podle chuti můžeme i trošku přisladit.
Smetana omáčku trochu zahustí takže mouka už není celkem potřeba.

peroli
autor
13. říj 2009

TŘEŠŇOVÁ MARMELÁDA S HOŘKOU ČOKOLÁDOU z mimibazaru - výborná

1 kg třešní
35 dkg cukru
1 gelfix 3:1
1 tabulka hořké čokolády
podle zhoustnutí možno přidat 1-2 lžičky kys. citronové

Třešně vypeckujeme, mixneme v robotu a dáme do pekárny, na to nasypeme odvážený cukr, přisypeme pytlíček gelfixu a rozdrobíme tabulku hořké čokolády ...
Obměna....3 lžíce pravého kakaa / 3 lžičky skořice, nalijeme do sklenic a otočíme dnem vzhůru

Recept je sice do pekárny, ale na sporáku to půjde určitě taky. 😉

peroli
autor
13. říj 2009

ZAPEČENÁ BROKOLICE S NIVOU

brokolice
1 větší cibule
25 dkg šunkového salámu (vcelku)
25 dkg nivy
20 dkg eidamu
250 ml sladké smetany
4 vejce
3 česneky
máslo
sůl
pepř

Brokolici rozebereme na růžičky, uvaříme v osolené vodě, potom scedíme a dáme na dno malého pekáčku vymazaného máslem. Na brokolici rovnoměrně rozsypeme nakrájenou cibuli, šunkový salám na kostičky, nahrubo nastrouhanou nivu a zalijeme smetanou smíchanou se solí, vejci, nastrouhaným (nebo utřeným) česnekem a pepřem. Navrch nastrouháme eidam a dáme zapéct.

motol
18. říj 2009

SRNČÍ SVÍČKOVÁ

Naložení masa

500ml převařené horké vody
5 lžic octa
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
5 kuliček jalovce
5 bobkových listů
1 větší mrkev
1 větší petržel
1/4 celeru

Do převařené horké vody dáme 5 lžic octa,5 kluček pepře,jalovce,nového koření a bobkových listů
až tohle vychladne dáme do ní nástrouhanou mrkev,celer a petžel a samozřejmě maso,které bud můžem prošpikovat špekem ted a nebo až v den vaření,vše dáme na 24h. do lednice

Ingredience na svíčkovou

6 mrkví
3 petržele
1/4 celeru
100g špeku
1 cibule
1 citron
1 hrst cukru
100ml smetany
olej
sůl
ocet
brusinky
šlehačka ve spreji
ponorný mixér

Vyndáme z lednice vyndáme naložené maso očistíme od zeleniny a prošpikujem špekem pokud sme to den předtím neudělali,maso osolíme,v hrnci rozpálíme olej a maso v něm z obou stran z prudka osmahnem potom maso vyndáme přidáme na kostky nakrájený špek a necháme ho vypíct ,potom dáme na kstky nakrájenou cibuli,kterou osmahnem dozlatova,dále přidáme na kostky nakrájenou zeleninu petržel,celer,mrken a do zlatova osmahnem,ptom dáme hrst cukru a už nám zkaramelizuje dáme na kostky nakrájený citron a ještě chvilku povaříme,pak zalijem teplou vodu asi 2lity, osolíme a dáme lžíci hořčice,mezitím sme si rozpálily troubu na 200stupnů a do hrnce dáme maso,přikryjeme poklící a vše dáme do trouby na 1h a 1,5h,potom vyndáme,z hrnce dáme pryč koření a maso,a vše jak je umixujem ponorným mixérem,dáme plátek másla a 100ml smetany a vše umixujem ,pokud budete chtít dochuti můžete cukrem,octem a solí ,na talíř na ozdobení plátek citronu,šlehačka a brusinky

jana06
20. říj 2009

Holanďáci - Holandské řízky

dle receptu:

40 dkg mixu mletého masa
10 dkg tvrdého sýra
1 bílek
4 lžíce méka - vlažného
petželka, sůl, pepř, olej na smažení

Vše smícháme a před tím, než se to dá na pánvičku se to obalí ve strouhance...

Tááák a to byl recept podle mamčiné znám a te´d, jak to děláme my s mamkou

vepřové mleté maso
vajíčko celé
sýr (né moc, ale tak akorát, aby se pak nechytal na pánvičku při smažení)
sůl. pepř, strouhanka

Smíchám: maso, sůl (ne moc, bo sýr je slanej), pepř, vlažné mléko a hňácám. Mlíka radši míň, než víc, aby "masotěsto" nebylo moooc tekutý. Pak udělám bochánky, který šupnu do strouhyše, pak do vajíčka a zase do strouhyše a šup na pánvičku). S br kašou je to skoro jako orgasmus 😵 😵 😵 😵 😵 😵 Konzumovat jen teplý, aby se ten sýrv tom roztopil 😉

peroli
autor
21. říj 2009

MOUČNÍK NESCAFÉ

30 dkg polohrubé mouky
15 dkg moučkového cukru
10 dkg vlažného rozpuštěného másla (nebo hodně rozměklého)
3 lžíce oleje
2 vejce
1 lžíce nescafé
3 lžíce kakaa
1/4 l mléka
1 lžíce rumu (nebo pár kapek aroma, ale myslím že se může i vynechat)
1 prášek do pečiva

Na polevu:
čokoláda na vaření
celá kysaná smetana
cukr podle chuti

Do mísy dáme všechny suroviny a el. šlehačem chvíli promícháme, rozetřeme na pouze vymazaný střední plech (já dala na pekáček 22x37cm) a pečeme asi na 180´C asi +-15 minut (špejla to jistí 😉 ). Do mikrovlnky dáme v misce na pár vteřin rozpustit čokoládu a promícháme se smetanou (i ta musí mít minimálně pokojovou teplotu, jinak vzniknou v polevě kousky čokolád... ale i kdyby vůbec ničemu to nevadí 😉 ) a kdo chce i s cukrem. Vychladlé těsto tím potřeme a pak už jen papáme... 😵

POLEVA:
Čokoládu na vaření (klidně i mléčnou) rozpustíme v mikrovlnné troubě a do ní vmícháme jednu celou zakysanou smetanu. Já jsem ještě přisladila, protože se to dětem zdálo hořké. Záleží na každém, kolik. Celé to rozetřeme na dezert.

peroli
autor
21. říj 2009

hups 😅 jak jsem to kopírovala a upravovala tak jsem zapoměla smazat tu polevu podle toho receptu 😅 😅 😝 😀

jana06
22. říj 2009

Recepty z časopisu Na doma:

Kuřecí bašta:
- kuřecí prsíčka
- na plátky nakrájená cibule
- 1 tatarka
- trocha oliváče na vymazání

- Podle toho, kolik porcí chcete dělat si připravíte počet kusů alobalu, zhruba velikosti A4. na každý kápnete oliváč a rozetřete. Na alobal poližíte kozy, na to plátky cibule, na to 3 lžíce tatarky. Zabalite tak, aby řízečky byly celé zabalené a okraje zdvižené nabhoru. Maso s tatarkou pustí totiž šťávu, tak ať vám nezasvinčí troubu.
Peče se TO ve středně vyhřáté troubě cca 200 minut.

Kuřecí maso na tatarce:
4-6 plátků kuřecích koz
1-2 střední cibule-1 velká tatarka Helmans
100-150 gr sýra na strouhání
máslo
sůl
pepř

Vymažete si pekáč 😀 😀 😀 😀 kouskem másla a na něj pokladete na kolečka nakrájenou cibuli, pak kousky kuřete, osolíte, opepříte dle chuti. Pak zalijete celu tatarkou (dietnější varianta je je nahradit plkou tatarky bílým jogurtem - asi 75gr)
Nakonec vše zakrýt plátky sýra. Péct asi 20 minut na 250 stupňů zakryté, odkryjte a ještě pečte, aby sýr pěkně zrůžověl. Cibulka pustí dost šťávy, tatarka taky udělá své...
Podle časáku mňamka

labell
27. říj 2009

Recept od Janči (dzej):
smícháme 5 lžic másla, 5 lžic medu a 5 lžic cukru.
Tuto směs nalijeme do zapékací misky, na to nastrouháme 5 hrušek a nahoru dáme plát listového těsta. To vše zapect.

labell
27. říj 2009

Listové těsto rozválíme tak, aby to pokrylo celej vršek.

peroli
autor
1. lis 2009

KAPUSTOVÉ ZÁVITKY 2v1

menší kapusta
1/2 kg mletého masa
1 menší cibule
sůl
menší lžička majoránky
trochu mletého kmínu
trošku pepře
1 lžička gril koření
1-1,5 kostky apetita
1 vejce
brambory
smetana ke šlehání
nastrouhaný sýr
máslo

Kapustové listy dáme do hrnce, přelijeme vařící vodou, necháme chvíli stát, pak propláchneme studenou vodou, scedíme a vykrojíme tvrdou část od košťálu do tvaru V.
Na másle osmažíme cibuli, dáme do mísy a přidáme mleté maso, apetito, vejce, gril.koření, pepř, sůl, majoránku, kmín a propracujeme rukou.
Brambory oškrabeme, nakrájíme na 1cm silná kolečka a položíme na dno pekáčku jemně vymazaného máslem.
Do každého listu zabalíme malou šištičku masové směsi, naskládáme na brambory jedno vedle druhého, zalijeme osolenou šlehačkou, posypeme sýrem a pečeme +- 45min. na 180´C ZAKRYTÉ!
Až jsou brambory měkké, je jídlo hotové...
Podáváme např. s ledovým salátem...

mikulcena
4. lis 2009

Mrkvové lasagne

Zkrácená verze na přání Lucie 😀 😝

Cca 5 větších mrkví
1 menčí celer
1 malá petržel
1 cuketa(nemusí být)
jeden hermelín
eidam
pálivá chili omáčka na kuře, nebo kečup..záleží na konzumentovi
trochu smetany
lasagne
zeleninový vývar asi půl až 3/4letra
Zeleninu nastrouháme na větším struhadle a osmahneme na větším množství másla, až směs začne sladce vonět.
Do zapékací misky, dáme lasagně (nepředvařené!) a skládáme směs zeleniny hermelín, na to cuketu, nebo třeba i žampiony, zakapeme čili, nebo kečupem, zakapeme smetanou a položíme lasagně, zalijeme zel.vývarem, tak aby to bylo ponořené, ale neplavalo...střídáme cca 3 vrstvy a nahoru zasypeme eidamem.(já ho dávám až na konec, aby nebyl moc opečenej).dbáme na ponořenost lasagní ve vývaru, aby se uvařily..zapíkáme cca 45 minut..stupně nevím..asi jak šunkofleky..až přestanou bublat, se většinou řídím, tím, že se okraje lasagní otočí do vrchu.....
po vyjmutí s trouby, necháme ještě cca 20 minut vychladnout, než zakrojíme.

Dobrou chuť 😉

petapi
4. lis 2009

BOLOŇSKÉ LASAGNE

omáčka: 500g mletého masa
rajský protlak
olej
cibule
česnek
červené víno
bazalka
sůl
pepř
bešamel: máslo
75g hladké mouky
900ml mléka
200g tvrdého sýra
muškátový oříšek
bílý pepř
lasagne

Masová směs: na oleji zpěníme cibulku a česnek, vmícháme maso a po zhnědnutí přidáme rajský protlak (nebo klidně spařená a oloupaná rajčata, ale s tím se mi nechce patlat 😅 ), trošku vína (samozřejmě nemusí být), bazalku, sůl, pepř a chvíli povaříme, pro množství dám klidně i kečup.
Bešamel: Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, do ní postupně přidáme mléko, za stálého míchání přivedeme k varu, dokud omáčka neztuhne a není jemná. Ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a pepřem. Omáčku sundáme z plotny a vmícháme 2/3 nastrouhaného sýra dokud se nerozpustí.
Do pekáče dáme nejdříve bešamelovou vrstvu a na ní postupně skládáme vrstvy lasagní, masové omáčky, bešamelu a zase lasagní,... tolik, kolik dovolí pekáček a množství surovin. končíme bešamelem a dbáme na to, aby fakt každej pidikousek těstoviny byl pokrytej omáčkama, jinak prostě zůstane tvrdej. V předehřáté troubě se peče cca 30 minut při 180◦C, prostě do té doby, než změknou lasagne a před koncem ještě posypeme zbytkem sýra.

labell
4. lis 2009

Vepřové maso osolíme a opepříme a vmáčkáme do něj strouhanku. Opečeme na pánvičce, dáme do zapíkací misky a na to vyklopíme dvě skleničky pokrájené Moravanky. Podlejeme nálevem s jedné Moravanky. Výborné s br.kaší.

labell
4. lis 2009

Hrnkové knedle- na dvě pixle- dvě konzervy od např. kompotu

3 starší rohlíky, 1 šálek hrubé mouky, půl sáčku kypřícího prášku,1 šálek mléka, 3 vejce, sůl, tuk na vymazání.
Z mouky, kypr. pášku, mléka, vajec a soli připravíme řidší těsto, přidáme na kostičky nakrájené rohlíky a necháme odležet. Potom vymažeme vhodné hrníčky, vysypeme strouhankou, naplníme do 2/3 těstem a vložíme do kastrolu se studenou vodou, tak aby byly do poloviny ponořeny. Přikryjeme pokličkou a vaříme zhruba 50 minut. Rada: po 30 minutách vyzkoušejte špejlí jestli není vnitřek hotový.

labell
4. lis 2009

Z bramborového těsta udělat šulánky široké zhruba jako palec, uvařit a nakrajet na širší kolečka. Uvařit klasika bešamel a do něj přidat provensálské koření. Na panviččce osmažit kousky kuřecího masa jen osolené a opepřené. Bramborové kolečka a kuřecí maso vhodíme do bešamelu to celé do zapékací misky, posypat tvrdým sýrem a na chvilku nechat zapect..dokud kurka není načervenalá. A nebo se už ani davát do té zapekačky nemusí, jen se nandá na talířky a zasype sýrem.

jana06
6. lis 2009

Maso pod peřinou

vepřové nebo kuřecí maso, opepříme a zprudka osmahneme na pánvičce. (Moc nesolíme, protože ho budem zasypávat sýrem a kysanou smetanou, tak ať není přesolený.) Potom ho dáme do pekáčku i s výpekem. Na maso nastrouháme kombinaci eidamu a uzeného sýru a zakryjeme kysanou smetanou. já tam dávám dvě smetany. Jako příloha bramborová kaše.

mikulcena
12. lis 2009

Tuňákové ryzoto.

Já dělám rýži v mikrovlnce a je ůžasná..což je asi základ aby byla rýže dobrá

Rýži basmati propláchnu, mezi tím nakrájím cibuli na kostičky, dám do zapíkací kulaté mísy olej a na ni tu cibulku..necháme cca 5 minut v mikrovlnce zesklovatět až zrůžovět, na ni vyklopíme rýži, osolíme zalejeme vodou tak aby voda byla asi cm nad povrch rýže,(se většinou řídím kolik rýže tolik vody) trochu promícháme a ochutnáme vodu jak je slaná, měla by být přiměřeně slaná..dáme do mikrov., na 3 nejvyšší stupeňa asi 15 minut vaříme..než se nevypaří všechna voda a rýže nezačne, jako by po povrch osychat, jak to nastane přikryjeme a snížíme stupńě, na mikrovl. a necháme už asi 10 minut dojít..možná i 5 minut..vyděláme a provzdušníme vydličkou a ochutnáme zda je hotová, jestli ještě trochu křupe..(tak jí ještě chvilku necháme mikrovlnovat), když je tedy hotová, prokypřenou přikryjeme a vrátíme zpět do tepla.
Mezi tím co se nám ještě rýže napařuje nakrájíme cibulku, já dala jarní, č.papriku, žampiony(nemusí), a třeba hrášek, otevřem cca3 konzervy tuňáka a olej slejem na pánev a tuňáka zatím necháme bokem na tom oleji osmažíme všechno naráz, trochu pepře, já tam dala i bazalku a pažiku, pak tunáka..vytáhneme rýži, vydličkou ji pročercháme a nasázíme na pánev..jakoby ji trochu osmažíme...

já už to celý moc nesolím, jí to Vojta a tuňák je i tak dost slanej..
dobrou chuť prdelky

dzej
13. lis 2009

júúú to jsem ani nevěděla, že je toto téma 😵
tak tady je něco pro pidipyloušky a jejich rodiče 🙂

Paprika plněná couscousem

1 miska couscouse, 1 lžíce olivového oleje - pěkně promíchat, zalít horkou vodou v poměru 1,5 vody na 1 cous cous. Klidně můžete přidat půlku zeleninovýho nebo masovýho vývaru (bio, bez glutamanu), nechat cca 2minuty odpočnout, pak vmíchat lžičku másla. Najemno nasekat cibulku, česnek, houby, papriku, kukuřici, hrášek, mrkev (jakoukoliv zeleninu podle chuti) jemně opražit, vmíchat na jemno nakrájenou šunku popř. sýr.
4 velké papriky očistit, smíchaný couscous se zeleninou a šunkou nacpat do paprik. Dobrou chuť 😵

Králíček na hruškách pro pidilidi

300g králíka nakrájíme na kostky, vložíme do misky, zalijeme lžící sojové omáčky (bio vhodné pro děti), , 1/2 lžíce kari, 1 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, hrstka celeru. Vše smícháme a necháme cca 5 - 10minut odležet. Nakrájíme 300g hrušek na plátky. Maso podusíme na pánvi cca 20minut, na posledních 5minut přidáme hrušky. Výborná příloha k tomu je rýže nebo cous cous.

pavlina05
19. lis 2009

😔 super, ráda se inspiruju

petapi
25. lis 2009

TVAROHOVÁ BÁBOVKA

250g tvarohu
250g másla (rostl. tuku)
250g cukru
250g polohr. mouky
5 vajec
1 prášek do pečiva

Máslo utřeme s cukrem do pěny a vmícháme žloutky, přidáme tvaroh a ještě třeme. Přisypeme mouku s práškem do pečiva a vmícháme tuhý sníh z bílků. Kdo chce, může přidat rozinky.
Peču na 180°C do doby až nelepí špejle.

teessa
14. pro 2009

LIKÉR Z LEDOVÝCH KAŠTANŮ

250 ml šlehačky
1 SALKO
3 ledové kaštany
4 kostičky hořké čokolády
1/2 l rumu (rumu může být i méně,jak komu vyhovuje)

Šlehačku dámedo hrnce a přidáme čokoládu a nalámané tyčinky ledových kaštanů. Za stálého míchání povaříme-necháme chvíli probublat. Poté sejmeme z plotny, necháme vychladnout a vlijeme SALKO a nakonec rum. Pořádně promícháme a lijeme do lahví.
salka a rumu přidávám nebo dám míň podle chuti

teessa
14. pro 2009

PERNÍČKY BEZ ULEŽENÍ

2 vejce
20 dkg cukru
125 g rozpuštěného másla
125 g medu
1 lžíce sody
1 lžíce perníkového koření
0.5 kg hladké mouky

Vejce a cukr ušleháme do pěny. přidáme vlažné máslo, a med. Nakonec vmícháme vše ostatní a vytvoříme těsto. Necháme odležet ( já nechala hoďku a pak pekla) Pečeme na 150-170 stupňů. Vytažené se mají potírat vejcem ale já nepotírala
Doba pečení je tak 6-10 min, opravdu záleží na troubě, ale raději pomaleji než rychleji 🙂

POLEVA
1* bílek, 140g cukr moučka a pul lžíce citronové štávy(té já dávám víc)

labell
14. pro 2009

Bayleis
2 plechovky Salka, 200ml smetany na šlehání, půl litru rumu. Plechovky s mlékem vložíme do vařící vody přivedeme k varu, pak vaříme ještě hodinu a půl až dvě hodiny. Pak necháme vychladnout. Plechovky otevřeme, mléko vylijeme do mixéru, přiléváme rum a ušleháme likér.

peroli
autor
14. pro 2009

takhle je "originál":

VÁNOČNÍ PEČENÝ ČAJ

1 kg ovoce (může být mražené i čerstvé hrušky,jablka,pomeranče,rybíz,švestky,mandarinky,jahody,maliny,borůvky
1,2 kg cukru krystal
200 ml rumu (nemusí být)
1citron
lžička skořice
3 celé hřebíčky

Ovoce nakrájíme na kousky (jablka a hrušky nemusíme loupat). Ve větší misce smícháme nakrájené ovoce a cukr, přidáme rum (nemusí být), citron (nakrájený na kousky), skořici a hřebíček. Vše důkladně promícháme a dáme do vyhřáté trouby v hlubším pekáči na 220 stupňů, na cca 45 minut. Pečte tak dlouho, aby ovoce pustilo šťávu. Podle toho se řiďte čas pečení je pouze orientační, protože každý má jinou troubu. Během pečení občas promíchejte Po upečení, ještě horké, dáváme do skleniček, které zavíčkujeme a otočíme na 5 minut vzhůru nohama 🙂
Podáváme tak, že do hrnečku dáme 1-3 lžičky pečeného čaje a zalijeme horkou vodou. Necháme vyluhovat a pijeme. Voní po tom celý dům a každý chce recept 🙂
--------
Takhle jsem to dělala já:
něco málo přes kilo ovoce (jabka, hrušky, pomeranče a mandarinky - asi 1,2 kg)
necelý kilo cukru (tak +- 85-90 dkg)
rumu jen tak půl skleničky (spíš na ovonění)
asi 1,5 citronu jsem nakrájela + ještě z 1 citronu navíc vymačkala šťávu
1,5 lžičky skořice
1 lžička mletého hřebíčku

teessa
16. pro 2009

trapně jednoduchý ale hrozně dobrý 😀

MRKVOVO-CELEROVÝ SALÁT

-nastrouháme mrkev a celer najemno v poměru 2/3 celeru 1/3 mrkve

-přidáme trošinku majonézy a třeba trošku tatarky... já si dělám domácí (šleháme vejce a postupně přiléváme olej a ochutíme třeba citron pepř sůl hořtice...podle chuti - to je porád ta majonéza 😀 )

-dochutíme sůl, pepř, citron

můžou se ještě přidat krevetky nebo krab je to tak moc dobrý