Ahoj maminky,
chtěla bych vás poprosit o tipy na vaření pro kojící maminky. Je to trošku hlavolam, pokud člověk vyloučí vše, co nadýmá, nebo by mohlo způsobit alergickou reakci (třeba citrusy atd.), tak toho moc nezbyde☹. Pak je třeba taky potřeba uvařit nejen pro maminku mimča, které trápí prdíky, ale i pro staršího sourozence. Když čtu někde doporučené jídelníčky pro kojící, tak se to tam hemží ovocem a zeleninou (nadýmání a alergie najednou nikdo neřeší) a nejpozději 4 den se v jídelníčku objeví čočka!!! Jak to řešíte, vy?
Díky a těším se na dobré a rychlé receptíky.
d.
Díky
ahoj, taky nevím, co bych pořád vařila - mám dojem, že ze zeleniny a ovoce malému nevadí pouze mrkev, lilek a sladká jablka :(
@weri1 No tak v tom bude ten kámen úrazu. Tvému mimi asi veřená zelenina nevadila, ale věř mi, že vařená zelenina nadýmá. To by pak po uvaření neměla nadýmat ani čočka. Alergeny já řešit musím, protože máme rodinou zátěž na alergii, takže toho na vaření opravdu moc nezbývá....
@hojda s temi nadymavymi potravinami je to hooodne individualni, ja jsem treba mohla jist i zeli, maly byl v pohode (nadymalo to akorat me 😀 ), ale vajicka jsem nesmela vubec, po tech mel maly krece naprosto pravidelne.. Citrusy jsem jedla primerene, tj 2dc pomerancoveho dzusu s vodou nebo kousek ananasu byly ok. Prvni 2-3tydny jsem jedla prevazne testoviny, ryzi, maso a hlavne polivky (vyvary), pozdeji jsem zacala vic a vic zkouset, i to ditko uz je potom odolnejsi a od cca 4-5m maleho jsem jedla uz naprosto vsechno, vcetne kari a uz to bylo bez problemu. Fakt to musis vyzkouset sama na sobe, system pokus/omyl 😅
@sussanah S tím souhlasím, postupně přidávat, ale mě jde o to jak přežít ty první cca 3 měsíce, kdy ty prďochy fakt zlobí. Já si třeba citrusy za celou dobu kojení vůbec nedala, prostě jsem si to neriskla. Kamarádka mi psala, že jí malá nějak zvrací a že to bude asi tím, že se ona přejedla mandarinek a kiwi!!! To si dala, když bylo malé 2 týdny!!!
Ahoj,
já jsem tohle řešila, když se mi narodil syn. Z jídelníčku jsem vyřadila všechno možné, co by mohlo nadýmat, dokonce jsem začala vařit i bez cibule- takže např. omáčky byly fakt mňamka... A malej se stejně kroutil a prdíky ho trápily dost často a nic mu na to nezabralo, jen cvičení s nožičkama mu uvolnilo bříško a byl chvíli klid.
Teď mám sedmitýdenní holčičku a řekla jsem si, že to prostě řešit nebudu. Jím úplně všechno a všeho s mírou. Malá se sice čas od času zakroutí, tak jí poplácám po zadečku, ona se vyprdí a je klid.
Ahoj,
já jsem si vařila obden kmínovou polévku s vločkama. Matýskovi ten kmín pomáhal hodně. Vynechala jsem pečivo, cibuli, česnek, rajčata, kečup, kořeněná jídla.... atd. to asi nemusím vypisovat. Dál jsem jedla hodně bílé jogurty, dost často jsem si pekla vepřové kousky na kmínu s bramborem a mrkví. Hodně vývary. Teď je malému téměř 5měsíců a jím už všechno, krom luštěnin, ty jsem ještě nezkoušela, a je naprosto bez problémů (stejně tak byl téměř od začátku, když jsem vynechala výše uvedené). Každopádně máš pravdu, že ten jídelníček není moc pestrý, když se to snažíš dodržet. Já jsem stravu doplňovala i o vitamíny (čistě přírodní produkty bez chemie).
Někdy ale přemýšlím, jaké by to bylo, kdybych ty potraviny jedla od začátku, stejné? Nebo to má opravdu takový vliv. Po té, co jsem mluvila s pár lidma, kteří vše vynechali a stejně to nepomohlo, váhám. To si ale musí nejspíš každý rozhodnout sám, do které varianty se pustí. Já jsem se tak aspoň cítila užitečná, že jsem pro to zkrátka něco udělala 😉 . Uvidím, jak to dopadne u dalšího sviště 🙂
@ketra já věřím, že vynechání např. nadýmavých potravin význam má... u nás stačila ředkvička a malý měl křeče a prořval půlku dne. když jím dietně, tak sice občas poprdí, ale nemá tak tuhé bříško, nepropíná se u tlačení do luku a tolik neřve. navíc jsme mu začali dávat probiotika a je to ještě lepší, ale ředkev/kedlubny/luštěniny/cibuli/česnek apod. si ještě hodně dlouho nedám... a agresivní potraviny typu citrusy, rajčata, ostré koření apod. vynecháváme kvůli kopřivce/ekzému. navíc mám od dětské lékařky nařízeno nekonzumovat mléko, takže toho moc nezbývá.
takže vaříme na střídačku vývary, kmínovou polévku, vločkovou polévku, mrkvovou polévku, těstoviny téměř bez ničeho (nebo třeba s mrkví/kukuřicí/kuřetem), zapečené těstoviny, brambor/rýže + kuře/krůta, vločkovou kaši, salát z kuskusu, mrkve a jablk, zapečený lilek s bramborem, dál pečivo tak dva dny staré, spoustu jogurtů, kefírů, kuřecí/krůtí šunky, mrkve a jablek
@hojda
Zeleninu používejte kořenovou - mrkev, petržel, celer(pod svíčkovou). Polévky a vše ostatní bez cibule. Maso stačí osmahnout s vhodnými bylinkami(kopr, majoránka, kmín apod.), podusit a na závěr přidat máslo na zjemnění. Zaručuji, že prdíky nebudou. A miminka balte, aby měla bříška v teple. 🙂
nejedla jsem luštěniny, zelí a citrusy-na ty jsem neměla stejně chuť, zeleninu jsem jedla dušenou nebo v polívce, a kynutý těsto jsem nejedla, jinak vše...jedla jsem těstoviny,rýži, omáčky, polívky,brambory, k tomu maso, vždyť jídla je dost pro kojící