Receptíky z dýně

helcenka
25. říj 2011

Ahojky, mám doma obrovitánskou dýni, kdo mi poradí nějaký jednoduchý receptík na kompot a další dobroty pro dětičky pro dětičky? Bereme všechno. 😀

mamkamarketa
26. říj 2011

@helcenka mrkni do batolat-co dnes varite?
jinak @brusinka.pusinka by vedela urco plno receptu

brusinka.pusinka
26. říj 2011

@helcenka
Dýňová polévka s bramborem a hráškem

1,5 polévkové lžíce dobrého oleje, 20 dkg brambor, 20 dkg dýně, 4 - 6 stonků petržele, 1 cibule, 2 hrsti zeleného hrášku, sůl, 1 hrst nasekané zelené petrželky.
Brambory oloupeme, vydlabanou dýni nakrájíme na kostičky a obojí společně necháme osmahnout na rozpáleném oleji. Odstavíme, necháme prochladnout a posléze zalijeme vroucí vodou. Znovu postavíme na oheň, přidáme nakrájenou zeleninu a hrášek. Po osolení vaříme polévku do změknutí zeleniny. Pak vybereme hrášek, brambory a zeleninu rozmačkáme, hrášek vrátíme zpět, přidáme nasekanou petržel, necháme přejít varem a podáváme.
Sladká dýně
30 dkg dýně, 1 lžíce mletého zázvoru, 1 lžíce práškového cukru, 2 lžíce másla, 2 lžíce koňaku.

Kuře nadívané dýní
1 kuře, 1 rohlík, mléko na navlhčení plátků rohlíku, 1 vejce, 3 malé stroužky česneku, 2 polévkové lžíce másla, hrst sekané zelené petrželky, strouhaný muškátový oříšek dle chuti, 10 dkg dýně nakrájené na malé kostičky, sůl, olej.
Pekáček vymažeme olejem. Kuře omyjeme, osušíme a dobře prosolíme. Rohlík nakrájíme na tenké plátky, které zvlhčíme mlékem. Přidáme prolisovaný česnek, vejce, máslo, hrst usekané zelené petrželky, případně mladých kopřiv, osolíme a dobře vše promícháme. Pokud je nádivka příliš řídká, zahustíme ji strouhankou. Nakonec do nádivky vmícháme dýni. Kuře naplníme nádivkou asi ze tří čtvrtin, protože při pečení zvětší svůj objem. Kůži přetáhneme přes nádivku a sešpendlíme párátky, malými rožni či ji prostě sešijeme. Kuře vložíme do vyhřáté trouby a za častého podlévání pečeme přibližně 1 hodinu dozlatova.

Smažená dýně s piniovými oříšky
půl kila oloupané dýně, nakrájené na dvoucentimetrové kostky ,lžičku cukru ,lžičku mleté skořice ,tři lžíce rozinek ,50g piniových oříšků ,sůl a pepř na dochucení
Na čtyři porce osmažte dozlatova na třech lžících oleje, nejlépe olivového, jednu velkou cibuli, pokrájenou na kolečka. Přisypte půl kila oloupané dýně, nakrájené na dvoucentimetrové kostky, a pět minut smažte na mírném plameni. Osolte, opepřete, přidejte lžičku cukru, lžičku mleté skořice a tři lžíce rozinek. Zakryjte dobře přiléhající pokličkou a vařte deset až patnáct minut nebo dokud dýně nezměkne. Jednotlivé kousky během vaření obracejte (vyvaří se z nich šťáva). Podávejte posypané 50 g piniových oříšků.

Špagety s dýní a šalvějí
800g dužiny dýně, nakrájené na kostičky ,1 lžičku moučkového cukru ,1/2 lžičky soli ,100g másla ,asi 20 lístků šalvěje, nahrubo nasekaných, nebo lžičku sušené, rozemnuté ,350g špaget ,šťávu z 1 citronu ,50g strouhaného parmazánu ,sůl a pepř
1. Dýni vložte do středně velkého hrnce s dobře přiléhající pokličkou. Posypte ji cukrem a solí, zalijte šesti lžícemi vody; přiklopte, postavte na střední plamen a za občasného míchání pod pokličkou duste, aby dýně změkla, ale pořád držela tvar. Kdyby vám připadala suchá, přidejte ještě jednu nebo dvě lžíce vody.
2. Na pánvičce mezitím na másle osmahněte šalvěj - jen tak, aby máslo zpěnilo (poznáte to podle toho, že se začnou tvořit bublinky). Stáhněte plamen. Špagety uvařte podle návodu na obalu tak, aby zůstaly pevné na skus. Slijte, ale trošku vody nechte stranou. Těstoviny ponechte v hrnci.
3. Pánvičku se šalvějovým máslem dejte na vysoký plamen, a až se máslo začne škvařit, přidejte ­citronovou šťávu a nechte směs vteřinku prskat. Ke špagetám přidejte dýni, šalvějové máslo, tři až čtyři lžíce vody slité ze špaget a polovinu parmazánu. Promíchejte, osolte, opepřete - a podávejte se zbylým parmazánem na posypání.

Ananasový kompot z dýně
3 kg dýně,2 l vody,2 ČL kyseliny citronové,1/2 kg pískového cukru,celá skořice,hřebíček,
1 velká plechovka ananasového kompotu nebo ananasový džus(nebo několik kapek ananasové tresti),citron.
Dýni rozkrojíme a odstraníme měkkou dužinu s jádry. Oloupáme a pokrájíme na kostičky. Ve vodě rozpustíme kyselinu citronovou a na 24 hodin do tohoto nálevu vložíme kostičky dýně. Druhý den přidáme cukr, kousek celé skořice, hřebíček a vaříme, až dýně zesklovatí. Potom přilijeme na kousky pokrájený ananasový kompot i s nálevem nebo ananasový džus či několik kapek ananasové tresti. Na dno sklenice dáme plátek citronu bez jadre, naplníme připraveným kompotem, dobře uzavřeme a sterilujeme 10 minut při teplotě 80° C.

Baby dýně s pikantní kuřecí náplní pro podzimní stůl.
1 lžíce oleje,2 stroužky česneku,2 lžíce piniových oříšků mebo posekaných mandlí,1/4 lžičky pomletého fenyklu,3/4 lžíčky pomleté kurkumy,1 lžička římského kmínu,500g mletého kuřecího masa,4 lžíce sušeného rybízu, nebo zavařeniny,400g konzerva rajčat,4 baby dýně/pumpkins
,Omáčka:,30g másla,1 malá cibule na plátky nakrájená,1 lžička semínek římského kmínu rozdrcených,,20g očištěného špenátu,1 malá kuřecí vývarová kostka,300ml sladké smetany,1 lžička kukuřičné moučky,125ml vody
Rozehřát olej na pánvi, přidat česnek, oříšky nebo mandle, fenykl a kurkumu a za stálého míchání smažit tak dlouho, až vše zavoní. Přidat maso a míchat, až změní barvu. Zamíchat dovnitř rybíz a rozdrcená rajčata i s jejich tekutinou.
Odříznout vršky dýní a opatrně vydlábat jejich semínka. Naplnit dýně masovou směsí a znovu jim přiklopit odříznuté vršky.
Vložit dýně do ohnivzdorné misky a nalít do ní dostatečné množství vařící vody tak, aby sahala 1cm do výšky dýní. Přikrýt misku, vložit ji do předem vyhřáté trouby na 190°C a péct po 50min., nebo až jsou dýně měkké. Dýně podávat s omáčkou.
Omáčka:
Rozehřát máslo na pánvi, přidat cibuli a římský kmín a za stálého míchání smažit, až je cibule měkká. Přidat špenát, rozdrobenou vývarovou kostku, smetanu a přivéct vše do varu. Vlít dovnitř kukuřičnou moučku rozmíchanou ve vodě, přivéct znovu do varu a vařit tak dlouho, až omáčka zhoustne.

Celozrnné palačinky s dýní
100 g celozrnné mouky,špetka soli,1 vejce,150 ml mléka,1 lžíce másla,1 červená paprika,1 zelená paprika,250 g dýně,3 lžíce olivového oleje,
na ratatouille:nakrájený lilek,2 rajčata,1 cuketa,paprika,stroužek česneku,malý šálek olivového oleje
Zeleninu na ratatouille vložíme do hrnce, osolíme, opepříme, přelijeme olejem a šálkem vody a na mírném ohni vaříme 1 1/2 hodiny. Mezitím zpracujeme z mouky, soli, vejce a mléka hladké těsto. Necháme chvíli odležet a pak vmícháme rozpuštěné máslo.
Papriku nakrájíme, dýni olopeme, zbavíme jader a taky nakrájíme. Na lžíci oleje podusíme papriku, přilijeme 1/4 l studené vody a přimícháme ratatouille. Uvedeme do varu a přikryté mírně vaříme asi 5 minut. Přidáme dýni a dál dusíme 10 minut. Občas zamícháme.
Na oleji smažíme palačinky, které plníme zeleninovou směsí. Podáváme na předehřátých talířích.

Dýně na smetaně s vepřovou panenkou
350 g dýně nebo cukety,1 červená cibule,2 stroužky česneku,1/2 svazku estragonu nebo dle chuti,2 lžíce bylinkového másla,sůl,mletý pepř,mletá paprika sladká,200 ml bílého vína,
80 g zakysané smetany,700 g vepřových panenek,3 lžíce oleje
Dužinu dýně nebo cukety pokrájíme na kostičky, cibuli na kolečka, česnek prolisujeme. Estragon posekáme na jemno. Vše osmahneme na pánvi v rozehřátém másle, přidáme sůl, papriku a pepř, přelijeme bílým vínem a necháme odležet asi 3 minuty. Pak vmícháme zakysanou smetanu.
Vepřovou panenku nakrájíme na medailonky, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji opékáme po obou stranách asi 6 minut.Dýni a maso rozdělíme na talíře a podáváme zdobené estragonem.

vyobrazeníDýně se smetanou a koprem
dýně,ocet,tuk,sůl,cibule nakrájená na kostičky,mouka, smetana, kopr,cukr
Dýni nastrouháme nahrubo, pokapeme octem a necháme přes noc marinovat.
Na tuku osmažíme cibulku, přidáme dýni, osolíme a dusíme do měkka. Zahustíme trochou mouky, přidáme smetanu a kopr a případně trochu osladíme.Poznámka: U tohoto receptu zcela vyjímečně neuvádím množství, spíše jsem doslova opsala recept který mi napsala asi před dvaceti lety maminka.Podavame s chlebem.

Dýňový koláč
250 g mouky, 190 g margarinu, 175 g cukru, sůl, 1 vejce, 4 žloutky, 800 g dýně, špetka skořice, muškátu a zázvoru, 4 bílky, 50 g škrobu, moučkový cukr
1. Mouku, 125 g margarínu, 75 g cukru, sůl a vejce zpracujeme. Těstem naplníme formu a předpečeme 10 min. při 200 °C.
2. Žloutky, cukr, koření a 60 g margarínu umícháme do krému. Vmícháme bílkový sníh, škrob, 700 g rozmixované dýně a směsí potřeme těsto. Pečeme 40 min. posypeme cukrem a 100 g nakrájené dýně.
fe
Hovězí na kari s dýní
500 g hovězí kýty,2 červené chilli papričky,700 g dýňové dužiny,150 g zelených fazol. lusků,trochu nastrouhané citronové kůry,200 dýně,sůl,2 lžíce oleje,2 lžíce červené pasty z karí,šťáva ze 2 limet,6 lžic kokos. krému,500 ml vývaru,2 lžíce ústřicové omáčky,1 lžíce cukru,lístky bazalky
1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Chilli papričky zbavíme jader, opereme a nakrájíme na kolečka. Dýni nakrájíme na kostičky. Fazolky opláchneme a nakrájíme.
2. Rýži uvaříme ve slané vodě podle návodu na obalu. Mezi­tím na pánvi wok rozpálíme olej, osmahneme na něm maso a poté je vyjmeme. Přidáme pastu z kari a za stálého míchá­ní dusíme asi 1 minutu.
3. Přimícháme dýni, fazolky, chilli papričky, citronovou kůru, limetovou šťávu, kokosový krém, vývar, ústřicovou omáčku a cukr. Vaříme na mírném ohni asi 25 minut.
4. Maso přidáme do omáčky a prohřejeme.

Torta di Zucca¨ z listového těsta
500g dyně,600ml mléka,100g cukru,1/8 lžičky mletého zázvoru,1/8 lžičky mleté skořice,3 vejce
špetka šafránu
,asi 400g -450g listového těsta,růžová voda (nemusí být)
Oloupat dyni, nakrájet dužinu na kusy a nastrouhat je na jemno. Uvařit je po 15min. v 500ml mléka. Slít a vymačkat co nejvíce tekutiny. Smíchat vymačkanou dyni s cukrem, zázvorem, skořicí, šafránem, vejci, 50g másla a zbytkem mléka.Vyválet těsto na dva tenké kruky. Jeden položit na máslem vymaštěný plech, nebo velkou koláčovou formu, potřít ho nádivkou z dyně a přikrýt ho druhým kruhem. Péct v předem vyhřáté troubě na 180°C po 50min.

Plněné dýně Hokkaidó
4 dýně Hokkaidó (asi po 800 g),2 stroužky česneku,1 cibule,1 lžíce másla,75 g jader lískových ořechů,800 g kuřecích prsou,125 g brambor,2 lžíce kyselé smetany,2 vejce,špetka šafránového prášku,100 g fety,1 nasekaná červená chilli paprička,sůl,pepř,1/2 lžičky kmínu,1 lžička sušené máty,4 lžíce dýňových semínek,2 lžíce dýňového oleje
1. Dýně omyjeme a odkrojíme vršek. Se­mena a změklou dužinu vydlabeme. Čes­nek a cibuli nasekáme najemno a nechá­me na másle zesklovatět. Ořechy nasu­cho opražíme a nasekáme nahrubo.
2. Maso omyjeme, osušíme a umeleme. Brambory oloupeme, nastrouháme a smícháme s mlety'm masěm, cibulí, čes­nekem, smetanou, vejci a šafránem. Sýr nakrájíme na kostičky a chilli a ořechy za­pracujeme do masové směsi. Ochutíme solí, pepřem, kmínem a mátou. Troubu předehřejeme na 190 °C.
3. Dýně naplníme masovou směsí, po­vrch posypeme semínky, posadíme je do vymaštěné formy, pokapeme olejem, při­ložíme vršek a pečeme asi 60 minut.Tip: Ořechy a dýňová semínka zvýrazní jemné aroma dýňové

Pikantní Dýňová Polévka
kilová dýně - vyčištěná, nakrájená na kostky,máslo na smažení,cibule - nakrájená,1 lžička římského kmínu,1 lžička koriandrových semínek,litr slepičího nebo zeleninového vývaru,pepř a sůl,
Bouquet Garni = 3 větvičky petržele, 1 větvička tymiánu a 1 bobkový list a svážeme dohromady,2 kousky citronové slupky,4 lžíce nasekané petržele,jogurt nebo smetana
Na másle usmažíme cibuli, přidáme dýni a podusíme pod pokličkou 10 minut. Pak přilejeme vývar, koření, sůl a pepř. Opět přikrejeme a zvolna vaříme 15 minut. Vyndáme koření a rozmixujeme. Přihřejeme a na povrch se dá sekaná petrželka a trochu jogurtu a nebo smetany.

Proslazená dýně
1 kg očištěné, pokrájené dýně
I. nálev: 6 dl vody, 1,5 dl octa
II. nálev: 2 kg pískového cukru, 1,5 l vody, kousek celé skořice,
2 hřebíčky, kousek lusku vanilky /lžička vanilk. cukru/
Připravenou dýni zalijeme prvním nálevem a necháme ji v něm proležet nejméně 12 hodin. Pak dýni scedíme, necháme okapat a povaříme v čisté vodě asi 10 minut. Přísady pro druhý nálev svaříme, přidáme okapanou dýni a vaříme, až roztok trochu zhoustne. Dýni v něm necháme proležet přes noc. Druhý a třetí den opět dýni krátce povaříme, třetí den až skoro do hustoty sirupu. Dýni buď vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme dobře okapat, rozložíme na tácek v jedné vrstvě a necháme oschnout. Pak obalíme v jemném pískovém cukru a po dalším proschnutí uložíme do krabic, nebo vařící dýni hned po ukončení varu vsypeme do skleniček ovinutých vlhkou utěrkou, zalijeme částí vařícíhoroztoku, okraje skleniček otřeme, upevníme víčka, skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Zbylý cukerný nálev použijeme k dalšímu proslazování nebo k zavařování, případně k oslazení nápojů.

Risotto s dýní
500 g žluté dýně,80 g másla,1 cibule,0,3 l mléka,300 g risotové rýře,0,6 ml masového nebo zeleninového vývaru,špetka muškátového oříšku,pepř, sůl, špetka cukru,80 g čerstvě nastrouhaného parmesánu
Dýni oloupeme a pokrájíme na malé kousky. V polovině másla osmahneme cibulku a přidáme dýni.
Pomalu vaříme a přidáváme horké mléko. Dýni rozmačkáme tak, aby vznikla kaše. Přidáme rýži a zalijeme částí horkého vývaru. Osolíme, přidáme muškátový oříšek a cukr. Za stálého míchání zaléváme po troškách vývarem, až je rýže uvařená. Odstavíme, přidáme zbytek másla , polovinu parmesánu a pepř. Dobře promícháme. Na talíři posypeme zbytkem parmesánu.

Zdravý dýňový páj
1 šálek jáhel | 4 šálky pohankové mouky | 1/4 malé dýně | 2 jablka | 3 lžíce rozinek | 1 špetka skořice | 1 špetka soli | 3 lžíce ovesných vloček
Jáhly uvaříme ve vodě se špetkou soli na hodně hustou kaši, kterou necháme vychladnout a ztuhnout jako puding. Prohněteme s moukou (konzistence jako linecké těsto) a rozdělíme na 2 části. Větší rozválíme a přeneseme do olejem vymazané koláčové formy. Propícháme a dáme na chvilku předpéct. Mezi tím si podusíme na kousky pokrájená jablka a dýni, přidáme oprané rozinky a skořici. Cukr není třeba přidávat, rozinky to osladí. Předpečené těsto posypeme opraženými vločkami, potřeme ovocnou náplní a zakryjeme rozválenou druhou půlkou těsta. Vidličkou propícháme, aby mohla odcházet pára, nebo můžeme vykrájet otvory formičkami, a dáme péct.

janulka1980
11. čer 2014
petraemma
12. srp 2014

Já miluju úplně obyčejnou polívku z dýně hokkaido.
Nakrájíte dýni na kostičky, vydlabete ten vnitřek jo 😀 a vezmete stejnou část brambor, ty oškrabete a nakrájíte na kostičky taky.
Pak dáte do hrnce trochu másla, přidáte dýni a brambory, necháte to chvilku osmahnout, zalejete vodou. Necháte to vařit než to všechno změkně. Pak to jen rozmixujete a dosolíte, případě dopepříte.
Je to strašně jednoduchý a přitom mňamka.