Prosím poradí někdo odzkoušené zaručené recepty? Potřebovala bych: bramboračku s hříbky, smetanovou omáčku s hříbky -omáčky nevařím takže poprosím jednoduchou a krok za krokem. Dneska jsem s dětmi donesli 8kg suchohřibů a muž se rozbásnil co by si dal a tak chci překvapit. díky
Omáčku dělám naprosto stejně, jako berynka. Polévka: Ovařím houby, cca 30 minut. Pak si v hrnci osmažím cibulku, na ni dám scezené houby a chvilku smažím. Přidám na drobné kostky nakrájené brambory. Nakonec zaleji vodou, nebo vývarem. Buď nechávám tak, nebo chci hustou smetanovou, to potom přidám kopr (dvě lžičky), pak rozšlehám mouku (dvě polévkové lžíce) v 33 procentní smetaně a vleju do vřící polévky. Míchám a vařím, dokud nezhoustne tak moc, jak chci!
Já mám ráda i valašskou kyselici: kyselé zelí trochu nakrájím aby nebylo moc dlouhé a propláchnu vodou v cedníku a by nebylo moc kyselé zaleju vodou a vařím 30minut pak i zvlášť uvařím brambory na kostičky, kousek uzeného na kostičky a houby. Zelí přidám k bramborám s uzeným a hříbkama a zahustím smetanou s rozšlehanou moukou na tu mě se líbící hustotu polévky. Z koření dvám jen sůl pepř a bobkový list
Já mám vyzkoušenou tuhle omáčku:
Rozehřejeme máslo, přidáme hodně nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme ji do žluta. Přidáme mouku a usmažíme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme ji připraveným vývarem (třeba z masoxu), přidáme na tenké plátky nakrájené houby a na mírném ohni vaříme asi 30min. Pak dochutíme smetanou (v receptu uvedena zakysaná, může být i méně tučná slehačka). Přidáme petrželku (nemusí být) a podle potřeby dosolíme.
Je dobrá jako omáčka k masům, ale u nás měla úspěch jen na těstoviny a s čerstvými houbami to bylo super 😉 .
@ridarida