Přepuštěné máslo. Jak ho používáte? Děláte? Kupujete - jaké?

lenkaknol
9. zář 2020

Ahoj, máte někdo zkušenosti s přepuštěným máslem? Jak ho používáte? Kupujete ho, nebo si ho připravujete doma? Pokud si ho kupujete, jaké? Dívala jsem se v obchodech, tam mají jenom "ghí" - dost drahé. Díky za odpovědi. Lenka

martiniquest
9. zář 2020

Ghi = prepustene maslo. Ceny se dost ruzni. Treba znacka Wolfberry je cenove velmi dostupna. Klasicky se pouziva na smazeni vseho druhu

lenkaknol
autor
9. zář 2020

Děkuju. Smažíš na něm? Vlastně si pamatuju, že moje babička ho dělala doma, když jeli na dovolenou. Nemusela ho pak dávat do ledničky...

olga_
9. zář 2020

@lenkaknol Vyráběla jsem i doma na Vánoce jako jedlý dárek. S cenou se při dnešních cenách másla při domácí výrobě o moc níž nedostaneš. Jinak používám prostě místo oleje při základu do polévek, omáček apod. Nějak extra rychle nemizí, kombinuju s jinými tuky.

alice.r
9. zář 2020

Vyrábím doma. Vychytam v obchodech akce na maslo. Používám občas na smažení místo klasickyho oleje.

konidana
9. zář 2020

kupujeme v Polsku. myslím že pulkilovka (nebo to je kilo?? ) vyjde na 20 zlotých (120 kč). Používáme na vaření - pod omáčky atp. a na pánev taky. Tam kde se nehodí sádlo.

zuzita15
9. zář 2020

@lenkaknol kupuju na kosik.cz od mlekarny Polna, ted podrazili, 450g stoji necelych 150 Kc. Nekdy mi ho vyrabi tchyne. Pouzivam prakticky na vse, kdyz uz teda smazim, tak na sadle

ondruchovat
9. zář 2020

Kupovala sem dlouho , bála jswm se udělat . Jednou jsem zkusila a od té doby jen doma . I přes finance je to lepší .. dělám na tom vše - snažím , pecu s tím .

lizzie02
9. zář 2020

@lenkaknol používala jsem hodně, co se narodil první syn, když jsem mu něco připravovala. Teď jsem zkusila poprvé koupit v akci na slevomatu, tak uvidím, jaké bude až dorazí🤷‍♀️ zatím jsem byla líná udělat sama, ale určitě by to bylo nejlepší 😁

jajulin
9. zář 2020

Používám domácí přepuštěné máslo, většinou z domácího mléka. Dávám ho skoro všude tam, kam bych jinak dala klasické máslo nebo olej - kromě pečení zatím. Nejlepší je na osmažení cibulky nebo na opražení masa na pánvi.

cuuza
10. zář 2020

Vyrábím doma a spokojenost, stačí koupit máslo v akci, teda radši dvě a super. Používám hlavně pod zeleninu, vajíčka ale i řízky jsme na něm teď dělali. Ta chuť je prostě úžasná. Už jsem nakazila i mamku, takže pravidelně vozím na návštěvu...

kami1984
10. zář 2020

@konidana prosím tě, kde v Polsku a nemáš fotku? děkuji

lendot
10. zář 2020

Moje babička udržuje tuto tradici po svých předcích a má neustále doma po ruce sklenici přepuštěného másla a také sádla. Výroba ghí není těžká a skvěle se s tím vaří! Zde v diskuzi jsem viděla rady na vaření a na slané pokrmy, to je samozřejmě super. Taky je super, že se na něm dá smažit a nepřipálí se jako máslo nepřepuštěné. Já ho ale nejvíce miluju na sladkém: na krupičku, na ovocné knedlíky, na šišky s mákem... na smažení palačinek atp.

konidana
10. zář 2020

@kami1984 třeba v Biedronce nebo v jakémkoli jiném krámě. Doma mohu vyfotit. Je to takový žlutohnědý půlkilový kyblík.

konidana
10. zář 2020
konidana
10. zář 2020
kami1984
10. zář 2020

@konidana děkuji mockrát

elencze
10. zář 2020

já na něm dělám hlavně jíšku, je pak mnohem lepší, a pak všude tam, kde bych smažila na másle, protože se nepřepaluje, takže třeba do vaječiny, na opečení zeleniny.