Dámy, poradila by mi tu některá nějaký zaručený recept na svíčkovou na smetaně a nejlépe s polopatickým navodem? 😅 děkuji
@sunshine125 já dělám z halali a to tak, že panenku prošpikuju slaninou, naložím do halali, přidám bobkový list, pár kuliček pepře a nového koření. Nechám tak naloženou přes noc, ráno mrsknu do trouby a peču do změknutí, jo a přidám kus másla. Po upečení dám maso stranou, vyndám koření a výpek se zeleninou rozmixuji a přidám smetanu. Pak podle chuti přidávám cukr, ocet nebo sůl. Jak kdy... Z čerstvé kořenové zeleniny jsem ji ještě nezkoušela, nevim jestli bych správně dochutila... Ale takhle je dobrá, manžel i malý si pochutnávají 🙂
@sunshine125
tak úplně jednoduchá a rychlá varianta 😉 nasolíš maso, můžeš prošpikovat a nemusíš. V papiňáku rozpálím olej, maso rychle ze všech stran chvilku osmažím, aby se zatáhlo. Pak vyndám a dám tak kořenovou zeleninu (tj. mrkev, celer, petržel) a chvilku jakoby osmažím. Pak tam dám zpět maso, zaliju vodou, přidám bobkový list, nové koření (cca 6 kuliček), pepř celý (cca 10 kuliček), tymián a dám v papiňáku vařit do změknutí masa tak 45 minut. Pak přes síto přeliju ten vývar do hrnce, maso dám stranou a dle chuti rozmichuju tolik zeleniny jak chcete mít zeleninově výrazné 🙂 dám do vývaru a když se vaří přidám rozmíchanou mouku se smetanou na zahuštění. Dochutím solí, citronovou šťávou případně cukrem dle chuti. 😉
Jako když se omáčka rozleží tak je druhý den lepší, ale dá se jíst v pohodě i ten samý den.
Já dělám naprosto jednoduchou falešnou, nemám času nazbyt - vím, že to není fér, že by si pravá svíčková zaloužila víc, ale:
maso (hovězí, vepřovou kýtu, kuřecí prsa - fakt jak máš chut) orestuji na cibuli a sádle. Když to je, nahážu velké kusy kořenové zeleniny, fajn nemusíš moc krájet, a koření - mám ráda ty čajové sáčky od Vitana http://vitana.cz/produkty/koreni/pyramidky/svic...
nebo prostě bobky,nové koření a celý pepř v kousku gázy. Sůl.
Dusím, dusím, dokud to není měkké. Pak maso dám stranou a všechno rozmixuju tyčí. když chci, zahustím malým šálkem smetany nebo plnotučného mléka s troškou hladké mouky. Vrátím maso. Všechno najednou, v jednom hrnci, hotové hned.
delam podobne jak petule12, jen nikdy nezahustuji a nekdy misto smetany dam slehacku. Ta rozmixovana zelenina mouku uplne nahradi a druhy den i tak v omacce stoji vareka, pokud zbyde 😀 Mnam, uplne jsem na ni dostala chut.
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=83376 - je opravdu dobrá, jinou nedělám 🙂
@berenika39 taky děláme takovou jen s mraženou zeleninou pod svíčkovou....dáváme hodně a nen potřeba dávat mouku jen smetanu nebo plnotučné mléko...když má být lepší tak špikujeme....je výborná a mě osobně chutná mnohem víc než tchýnina naložená, která je kyselá a zahuštěná moukou.
@ivussska mám dotaz k té halali zelenině. Koupila jsem jí a zkusila jsem recept podle hrušky. A pak, za stálého míchání jsem to lila do záchoda🙂 Ta zelenina byla faaaak hnusná a ta kyselá pachuť nešla cukrem přebít. To jsem ještě nezažila🙂 Ale chci se zeptat, jestli když koupíš tu zeleninu halali, je už po čuchu tak odporně kyselá?? Kolik dáváš cukru aby byla dobrá? Existuje více druhů zeleniny halali?? Napadlo mě jestli halali nemá více druhů zavařené zeleniny a já nekoupila nějakou špatnou, nebo jestli to nebyla nějaká zmrvená šarže... Ale fakt to byl nejedlý hnus... 😖
jinak co se týče koření, ať jej nemusím hledat a nebo neustále mít připravené plátýnko, dávám jej do uzavíratelného čajového sítka, stejně tak to dělám i u rajské... Nenáviděla jsem stálé hledání malých kuliček.... 😠
Holky, kaslete na halali a Hrusku. To neumite oskrabat par kousku zeleniny? Ty nalevy jsou preoctovane. Neni pak na dochuceni kyselosti stavou z citronu.
Nestačím se divit, mrazena zelenina, halali, slehacka ve spreji, masox... Já vím, proč bych u cizích v dnešní době nejedla...
@veri0007 hořčici do svíčkové dává např. Frič (šéfkuchař z restaurace Na Pekárně). Osobně jsem zkoušela oba recepty - jak podle Friče,tak podle Pohlreicha a víc mi chutná ta Pohlreichova. Ta Fričova je na mě moc sladká.
http://horkosladka.cz/nejsladsi-svickova-podle-...
http://www.zdenekpohlreich.cz/soutezici/56
Doma dělám takového vlastního křížence obou receptů - chutím spíš podle Pohlreicha, nicméně připravuju základ jako Frič. Ten "základ" je podle mě alfa a omega skoro jakékoliv omáčky (nejen svíčkové, i guláše třeba). Takže z čerstvé a co nejkvalitnější zeleniny (ne z halali a podobných čalamádohumáčů narvaných éčkama, octem a konzervanty) Cibuli najemno, mrkev, celer, petržel - oškrabu, nastrouhám a na másle, případně másle a sádle zasmažím do zlatova. Potom přidám trochu cukru a nechám zkaramelizovat spolu se zeleninou, zastříknu citronovou šťávou nebo octem a nechám trochu odpařit. Maso špikuju předem a nechám na rozžhavené pánvi zatáhnout, načež ho fláknu na zeleninu upravenou s cukrem a octem, podleju vodou nebo vývarem, přidám koření v sítku a dusím většinou v těžkém litiňáku v troubě. Na závěr dotahuju chuť cukrem a citronovou šťávou, maso vyndám a omáčku rozmixuju s trochou smetany nebo šlehačky. Mouku nepoužívám,není to potřeba, zelenina to zahustí dost.
@edeltraut masox JE jedině a pouze kupovaná kostka. Pokud se bavíme o kostech a domácí přípravě, jde o vývar. toliko k pojmům 😉
@sisinka74 nicméně ten recept z mimibazaru ve své podstatě není vůbec špatný (čerstvá zelenina, základ, karamelizování, ochucení, dušení), pokud se vynechá ten masox, který je tam mimochodem stejně naprosto (!) zbytečný. Svíčková je zeleninová omáčka a maso při dušení tak jako tak pustí šťávu,
Zahuštění moukou osobně považuju za zbytečné, obzvlášť vzhledem k tomu, že příloha (knedle) je taky moučná, ale kdo chce, ať klidně zahušťuje.
Jediné, co mi fakt rve srdce, je zprznění svíčkové slazenou šlehačkou ve spreji, ale kdo po ní v kombinaci s omáčkou touží, tomu není pomoci a je zbytečný se rozčilovat 🙂
@jitavrtule Já netvrdila, že je masox něco jiného, jen že tam nedávám kupovaný, ale doma dělaný z kostí.... nechci tady diskutovat o masoxu, jen jsem dala odkaz na dobrou svíčkovou, jestli tam někdo cpe masox, vývar nebo doma vyrobený "koncentrát" je v podstatě jedno...
@jitavrtule no kdyz z tama vyhodis ten masox, zbytecnou mouku a tu radoby slehacku, u me pryc i tu horcici, tak se konecne dostavame na klasickou svici dle nasich babicek 😀 A tu bych pak mohla snidat, obedvat i veceret a hlavne dat snist i detem 😉
@sisinka74 ja se neptala jak ji mam delat a z ceho...zakladatelka se ptala jak ji delame my.
@veri0007 cukr davam tak podle chuti,nekdy vic nekdy min,musim ochutnavat..Jinak ano to halali je kyselejsi,proto doslazuji,ale pri tom peceni se ta kyselost dost zredukuje.A myslim,ze halali je jen jedno,vice druhu asi ne.
Dekuji vsem za prispevky. Zkusim z toho udelat kompromis. Kazdopadne kdysi jsem zkousela svickovou z halali a opravdu byla nakysla. Od te doby jsem ji nedelala. Nevidim nic spatneho na kousku masoxu na dochuceni a kdyz je to potreba tak i trosku mouky. Dnes delam rajskou a v tydnu se vrhnu na svici 😝
Já dělám jednoduchou - osmažím si na sádle cibulku a zeleninu na kostky (mrkev, petržel, celer), maso si osolím, osmažím zvlášť, aby se zatáhlo, hodím na zeleninu, přidám koření (také do čajového sítka - pepř, nové koř.) a bobkový list, podleju a dusím. Když je vše měkké, vyndám maso, rozmixuji zeleninu, přidám zakysanou smetanu (jinak nepřidávám nic kyselého, ani nedoslazuji), příp. normální smetanu (dle chuti) a hotovo🙂.
Nasolím maso (někdo špikuje, já né) Na dno pekáče dám mrkev, petržel, celer, cibuli, slaninu, koření (bobkový list, nové koření, celý pepř), malinko posolím, posypu cukrem, poliju šťávou z citronu, na to dám maso a opět přikreju zeleninou+koření a..... Poté poleju rožškvařeným máslem (cca půl kostky). Nechám minim dva dny odležet. Poté podleju vodou a dám do trouby dusit. Když je maso měkký rozšmelcuju zeleninu, přileju smetanu a dochutím (sůl, citron, cukr).