Prosím. Poraďte mi jak vyzrát na bábovku. Svou první jsem pekla cca před 10 lety a tenkrát se mi povedla a to se jednalo o jednoduchou hrnkovou bábovku... Od té doby se mi ale nepodařila ani jednou. A to jsem zkoušela různé recepty ale buď mi těsto vytéká z formy, nebo mi vyroste nakřivo a nebo jako dnes, prostě nejde z formy ven. Původně jsem pekla ve skleněné formě a myslela jsem že je to tím a tak jsem si přitáhla hliněnou formu po babičce a dnes budu muset bábovku asi dolovat zbíječkou.... Nevím co dělám blbě, formu mám vždy vymazanou a vysypanou, zkoušela jsem vysypávat jak moukou, strouhanku i kokosem.... Cokoliv peču jiného je to v pohodě ať už vánočka, dorty, cukroví nebo zákusky ke kavicce, ale ta bábovka proklatá se mi prostě nedaří..... 😭
Delam skvelou tvarohovou, staci promazat a vysypat formu moukou, nechat po vyndani z trouby 10 min vychladnout a vypadne sama uplne lehce🙂
@listopadka1 no přesně takto jsem to udělala a vypadla mi půlka 😰
V tu chvíli jsem měla chuť otevřít okno a vyhodit bábovku i s formou ven... Nicméně nakonec po asi hodině jsem se rozhodla že ven musí i druhá půlka tak jsem to objela nožem a vypadla......
Bábovku peču v hliněné formě. Zjistila jsem, že když ji vymažu důkladně klasickým máslem a vysypu polohrubou moukou, tak mi vždy jde krásně vyklopit. Recept mám po babičce. 25 dkg cukru krystal vyšlehám se 4 celými vejci do pěny, přidám 10 dkg oleje, 25 dkg polohrubé mouky promíchané s 1 práškem do pečiva a 10 dkg vody. Vše promíchám a část obarvím kakaem. Dám na plech a peču pozvolna. Možno přidat vanilkový cukr a citronovou kůru.
Vymazavam maslem a sypu strouhankou (zamerit se hlavne na ten stredovy kuzel!), tato kombinace mi prijde nejfunkcnejsi a nejchutnejsi. Po upeceni babovku obratim na talir, polozim na ni mokrou uterku, behem par minut se sama "pusti".
@yerry delam teda v hlinikove nebo co to je 😂 a vymazavam kapkou oleje a polohrubou moukou... nestalo se mi, ze by nesla ven... jak ji vytahnu z trouby priborovyn nozem objedu kraj i stred a vyklopim... delam ze slehacky testo...
4vejce
200g cukru krupice
200g pol mouky
200ml ,smetany
1/2 prdopece
Tak hodne zdaru pri dalsim pokusu 😁
Klídek mám tu samou formu co Ty po pár generacích a,z téhle jí vždy čerstvé pečenou objedu bitem Vroubek po vroubku a kolem středu a vždy je krásná.. Dělám to tak protože jak už je,stará,tak je spečená Ta forma a i kdybych se modlila tak jí jinak ven nedostanu.. Navíc se mi v ní péče nejlíp a jinou nepoužívám. Jinak těsto taky,dělám hrnkové.. Dvě vejce s hrnkem Van. Cukr.. Dávám 2 zrale banány,rozmačkané na zvlacneni.. Poté 2 hrnky Pol. Mouky s kypr. PE. Půl hrnků Oleje, necelý hrnek mléka.. Kus,těsta odliji a přidám kakaí.. Péči ve vymazané formě na,180 Stupňů.. Neotvíráte troubu dřív než po 20 minutách.. Zkouším cca po 40 minutách pečení špejlí zda už je hotová.. Dobu pečení mám o něco delší protože místo čtvrt hrnků Oleje dávám skoro půl hrnku.. Banány muzea nahradit Bilým jogurtem.. Dobrou chuť..ať se silo daří..
Neni to spis formou nez receptem? Ja mam uz roky formu silikonovou a babovka (jakykoliv recept) vzdy naprosto super...
Ted jsem to po sobe četla.. Má tam být dvě vejce s hrnkem cukru, 1 Van. cukr atd., za ostatní chyby,se omlouvám ale ty už snadno prelouskate..
Díky moc všem. Příště zkusím udělat trošku hustší těsto a po upečení objedu nožem... Je fakt totiž že že skleněné mi jde ven lépe než tě staré tak asi bude už vypecena.... Ale v té skleněné mi zase více vyrůstá jen z jedné strany ... 😥
Ahoj. Já před vymazáním dám na chvilku formu do trouby nahřát, pak se máslo hezky rozmaže všude, nezapomenout vymazat i ten střed. Vysypávám hrubou moukou. Nepoužívám kokos, s tím mi jde vždycky špatně vyklopit. Po vyndání z trouby hned formu obalím utěrkou namočenou ve studené vodě. Formu používám klasickou kovovou, co používala naše mamka, když jsme byli děti 🙂 Zrovna bábovka mi jde dobře, ale mám jiné věci v kuchyni, které se mi nedaří 😀
Ahoj, ja bych doporucila silikonovou formu. Tu jen lehce vystriknu olejem ve spreji a nikdy se mi nestalo, ze by nesla babovka ven 🙂
Me se v posledni dobe osvedcilo vymazat kkokosovym olejem. Vysypu pak hr.moukou a i strouhankou. Na chvili do lednice. Naposled vyzkouseno na berankovi, kterej byl vzdy spichanej x paratkama. Mam formu na babovku taky jeste po babicce. Kokosak a lednice za me nejlepsi tipy. Sprej si chvali kamaradka, ja jsem nezkousela, kdyz mi tohle funguje.
Vyteka ti z formy,protoze mas hodně těsta a malou formu!nedavej tolik testa.ze tam mas hrbol,tak to je tim,ze to těsto nesrovnas sterkou?vyklepat bábovku jen za studena,poradne vymazat a pak ji ještě pomáhám za studena nozikem obkreslit a vysype se!potrebovala jsem novou formu,tak jsem ji koupila v Lidlu a ta je nejlepsi!babovka😉 jde sama ven!
Mam uzasnou hlinikovou formu od Nordic ware, jen vystrikam olejem ve spreji a vsechno z ni krasne vypadne. Byla drazsi, ale fakt doporucuji. Jinak babovka je favorit klasicka dclvoubarevna trena, z mega stare knizky od Marie Hajkove🙂 jen pridavam jeste citronovu kuru, vanilkovy cukr a panak rumu 🙂
Dělám tuhle a bez problémů: http://www.magdalenka.cz/recepty/sladke/citrono... 🙂
Vždy formu vymažu sádlem a vysypu strouhankou. Po vytažení z trouby hned převrátím na talíř a cukruju(přítel miluje ještě za horka sypaný cukr, trochu se zpeče) a opravdu to jde krásně ven
@yerry Já mám rodinný recept ještě po babičce , která ho měla pod názvem Bábovka od Růži a zatím se mi nestalo, že by se nepovedla. Formu je třeba dobře vymazat máslem ( s Herou se mi stalo několikrát, že se potrhala) a vysypat strouhankou. Peču ve formě z varného skla normálním pečením( ne horkovzduch) asi na 180 - 190 stupňů asi hodinu, možná o něco méně. Vždy zkusím špejlí jestli se těsto nelepí, po vyndání z trouby jí nechám pár minutek stát ( asi tak 5) a pak vyklopím. Pokud je dobře vymazaná a vysypaná forma, tak se mi nestalo, že by se nevyklopila.
20 dkg Hery( másla)
4 větší nebo 5 menších vajec
30 dkg cukru krupice ( v původním receptu bylo 35 , ale myslím, že je to zbytečně moc, takže podle chuti)
40 dkg polohrubé mouky
1 pr do peč.
1 vanilk. cukr
šťáva a kůra z většího, dobře omytého citronu
asi 1/4 l vlažného mléka
Žloutky, cukr, vanilk. cukr a Heru dobře utřeme, přilijeme citr. štávu , přidáme citr. kůru a ještě chvilku šleháme. Potom postupně přidáváme mouku smíchanou s pr. do peč. a mléko, nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Pokud je těsto moc husté, přidáme trochu mléka (musí jít nalít do formy). Do části těsta se může přidat kakao a udělat dvoubarevnou. Většinou jí před dopečením přikrývám pečícím papírem, aby se nahoře nepřipálila. Jinak je fakt výborná a vydrží dlouho vláčná. A určitě se povede. S hliněnou formou nemám zkušenost, ale máma má takovou tu starou železnou a dřív měla úplně obyčejnou , nějakou plechovou a vyklopila se snad vždycky. Takže vymazat dobře máslem, vysypat strouhankou a nepéct na horkovzuch a určitě se povede.
Budu ráda, když dáte vědět, jestli se zadařilo.
Co jsem objevila spreje na "vymazávání" forem a plechů, tak naprosto bez problému. Používám teflonovou formu, mamka hliněnou a se spreji jde bez problémů ven každý recept. A ani se nemusí vysypávat moukou nebo strouhankou. Jinak bez sprejů za naši rodinu nejlepší kombinace vymazat rozpuštěným sádlem a vysypat hrubou moukou.
Olej používám tento a fakt vydrží na dlouho 😉 http://www.olejevespreji.cz/olejevespreji/eshop...
Jo, z formy jde pekelně vždycky. Nejlepší je pořádně - opravdu pořádně vymazat, vysypat, a pak hned po vytažení z trouby otočit na talíř a přes horkou formu přehodit mokrou utěrku. Pokud nevypadne sama, tak po vychladnutí opatrně i s talířem otočit zase dnem nahoru a objet nožem. Taky je dobrý mít trochu hutnější těsto, takovéto nadýchané heboučké se snadno trhá. Jo a nakřivo bývá, s tím se snadno vypořádáš tak, že ten "kopeček" prostě seřízneš.
Hliněná je o něco lepší než skleněná, já si pořídila silikonovou, že to jako bude lepší, ale z té jí nedostanu nikdy vcelku, takže za mě teda ne.