Ahojky, našla jsem tento recept ale zmatlo mě, že se nicim nepodlévá, vždyť bude suchá ne?
Jak ji děláte vy? V životě jsem ji nedelala
Děkuji moc
Osolím, okmínuju, dám do ní oloupané nakrájené jablko a peču na 90°C přes noc. Ničím se nepodlejvá, on se z toho vypeče tuk. Ráno pak sleju většinu tuku do kastrůlku a na 180°C jen dopeču krátce kůrčičku, polévám tím výpekem.
Suchá nebude, má v sobě spoustu tuku. Já peču na 90 stupňů zhruba 7 hodin. Na posledních cca. 20-30 minut odkryju a zvýším teplotu na 250 - na kůrku (a zároveň potřu studenou vodou).
Ano, taky takhle pecu. Dlouho na malo stupnu. Ale vodou trosku podliju ze zvyku, neni vsak treba. Kachna ma v sove hodne tuku i vody, pusti to sama. Dobrou chut!
PS: dostala jsem chut na kachnu 🤔😅
@exbordelar Diky holky! A to jako ji zapnete třeba o půlnoci troubu a necháte ji jet až do rána a normálně spite?
Já to neznám tak se toho bojim 😀
A ještě bych prosila holky recept na zelí prosím - asi bych ho vzala klasicky z pytliku 😂❤️
@exbordelar Mají prave v Albertě z 120,-
zelí mám radši sladší, tak prosím spis na sladší způsob a vypiste mi to jako debilovi! 😀
Já ji peču v sádle, je to jako konfitování myslím. Jen osolenou a s kmínem, na málo přes noc a pak akorát na kůrku. Zelí máme rádi buď kysané od nás Vysocké nebo vařím to ve sklenici od znojmia s kmínem a cukrem, červené nezahušťuji, bílé zapráším moukou.
Jak psaly holky - pomalu a dlouho. Pomalý hrnec je taky na tyhle pečeně boží.
Zelí se u nás dělá křupavé sladkokyselé nezadělávané a ze syrové hlávky - nakrouháš, spaříš horkou vodou (ne moc vody, ať se zbytečně nelouhuje), uděláš cibulku na sádle, na to vyklopíš to zelí, zaliješ zálivkou jako na salát (trochu vody, rozmíchat 4 lžičky cukru a půl lžičky soli, pak přidat 4 lžičky octa) - pak pokusit do měkka. Díky tomu octu se nerozvaří na kaši, ale zůstane pěkně křupavé. Okmínovat a úplně nakonec dochutit (dokyselit nebo dosladit podle sebe).
Zrovna to zelí je hodně krajová záležitost, tohle je pošumaví 🙂
Tchyně z jiného kraje mě naštěstí miluje, sama si sladí zelí až na talíři a mně dává na stůl ocet :D <3
@inssomnia Holky diky!😀❤️
Ja pecu den dopredu, pres den, na noc bych zadny spotrebic pusteny nenechala. Pecu do mekka a druhy den dopekam na kurku.
Dělám ke kachně červené zelí,sklenici zelí smíchám s dvěma lžícemi brusinek a povařím pod pokličkou do měkka, je to ohromně dobré,poradil mi to známý,dělá šéfkuchaře v restauraci 😁
@inssomnia to zni dobre!! Mne se nikdy nedari udelat to zeli dokonale tak, aby bylo neodolatelne vynikajici (jako treba od babicky ci z restaurace). Mam ho sice dobre, ale je to takovy chaby prumer. Vyzkousim tenhle recept, bude urcite skvely ❤️❤️🤩
@exbordelar ať se daří :D
Já to v restauracích neriskuju, protože sladké nebo s moukou s tím mastným masem mi nechutná a je mi potom těžko. Ale doma to máme skoro furt.
Podestýlám to kyseným zelím a v závěru při dopečení potřu nepatrně tenkou vrstvou medu, aby to nebylo moc do sladka - krásně to zhnědne a víc zpevní a nabyde - někdy to udělá křupavé puchýře. Doporučuju ozkoušet třeba na přidaných testovacích stehýnkách aby hlavní pečeně zůstala v klasice a když zachutná, příště potřít celou kachnu(nebo kuře). je důležité mít lehkou ruku, příště můžete zkusi víc, když se bude zdát teď málo. Může to být směs medu a jemně utřeného česneku a soli. Do těla se taky může dát trochu hrubě pokrájené cibule, zkoušel jsem i krájené rajče, kapie, pak se natahne ta chuť do masa. Je to o tom jak to kdo má rád pikatní, dá se dát mnoho česneku, cibule a ždibek tčeba bílého pepře. Kdo se nebojí, tak do čajového pytlíčku bez čaje může dát své oblíbené koření, pak se to vyndá - třeba skořicová kůra, bio citronová kůra + nové koření. Samozřejmě že to jde i u kuřete. Vyloženě chlapskej výpek je když se dovnitř těla dá malá feferonka a slanina. Vše je o vlastní intuci kolik čeho dle chuti. Do té podestýky z kyselýho zelí jsem i zamíchal vlašké ořechy a do těla švestky s provensálkým kořením a bobkovým listem nebo hřebíčkem a testoval jsem i s jablkem. Pokaždé je to jíné a dobré. Jde jen o jedno - nepřesolit a nespálit, zbytek je dobrej výsledek. To nakyslé ovoce redukuje takovej ten drůbeží pach, takže hruška moc nefunguje ale chuť taky dobrá. Když nemám po ruce ovoce, pomůže lehce omýt ocetem. Je to něco jako když se ryba pokape citrónem, to nepříjemné se potlačí. Jediné co jsem nezkoušel byly jahody, jinak jsem testoval i rybíz a taky super, stejné pokusy fungují i u ryb a masových rolád.
Holky dnes upeceno a luxus, 6 hodin a rozpadá se. Hned jsme si dali, dám ji do lednice a zítra ji mohu prohrat v troubě? Třeba na 200 st na 15 min?
Když hledám a neznám recept, mrknu na osvědčené foodblogery, klasiku jedině od Romana Vaňka, doporučuju jeho kuchařky. Ať se povede!
Já prohřívám jídlo tak na 100-130 jen
@lennus Dobře zkusím. Děkuji moc😁
Mrkni zde: https://www.kucharkaprodceru.cz/pecena-kachna-p... zrovna včera jsem kachnu koupila a zítra chci péct. Na tomhle blogu najdeš návod i na zelí a třeba i karlovarský knedlík, který asi budu dělat já, bo je snadný jak facka a vždy se nám podle tohoto blogu paní Florentýny povedl!
Jedině takhle, je nejlepší.