Ahoj prosim o radu, kamaradka mi odebrala trochu sveho žitneho kvasku dala jsem ho do lednice a chystam se pect toustovy chleba...ale v receptu je uvedena psenicna mouka, nebude to problem kdyz pouziju zitny kvasek a psenicnou mouku ?
Neni to problem, zitny kvasek funguje i s psenicnou moukou.
Chutove potom zalezi na koncentraci - kdyz pouzijes psenicnou mouku a trochu zitneho kvasu, tak to stale chutna jako bily chleba.
Peču jen chvilku, tak snad nebudu psát blbosti, ale jestli jsi dostala 1-2 lžíce kvasku, a budeš si dělat sama rozkvas, tak bych nic nepřikrmovala a dala na rozkvas pšenicnou mouku. Myslím, že by to mělo fungovat a na chuti tu 1-2 lžíce žitného kvasku nepoznáš. Ale fakt jsem taky zatím pekař začátečník.
@evytra co psala meesha je prevod zitneho kvasku na psenicny.
Ja na jeden bochnik chleba pouzivam cca 120-150g kvasku, takze das tu lzici kvasku, kterou mas a doplnis cca 75g mouky a 75g vody a pockas az vykvasi (cca ztrojnasobi svuj objem). Pak z toho muzes odebrat lzici kvasu a proces opakovat, pokud opravdu chces ten kvas prevadet, nebo zadelat na chleba a lzici si zas schovat v lednici, aby kvas prezil do pristiho chleba.
Ale osobne si myslim, ze ten prevod neni nutny, tu lzici zitnyho kvasu v tom chlebu fakt nepoznas.
@tensorflow diky za vycerpavajici odpoved, ja si to precetla az ted. Ono asi zalezi i na tom, jakou pouzivas mouku na krmeni, my davame chlebovku, kvasek silny desetilety, ale kdyz jsem ho dala do buchet, tak v nem i ta troska byla znat a chutnalo to trosicku po chlebu. I kdyz....kdovi co nsem s tim tehda vyvadela, ale takhle mi to utkvelo 🙈
@evytra jestli je v receptu psenicny kvasek, tak ho vyndej do tepla (cast) a aspon dvakrat ho prikrm psenicnou - presvest na psenicny kvasek. Kdyz nechas zitny, chleba bude chutnat ne jako toastak, ale zitno psenicny chleba