Pečení dortu s marcipánovým potahem

elisa222
26. zář 2016

Dobrý den, na sobotu budu připravovat dort pro dceru 1 rok. Moc mi na něm záleží a přála bych si aby dopadl dobře. Budu ho potahovat marcipánem. Myslíte, že kompletní dort i s potažením můžu dokončit už ve čtvrtek? Neztvrdne mi moc marcipán v lednici, nevysuší se tam dort do soboty příp. nějaké jiné poškození?
Jo a čím podsypáváte marcipán? Moučkový cukr smíchaný se škrobem? Příp. v jakém poměru?
Předem moc děkuji za odpověď

banitram
26. zář 2016

Já posypávám škrobem a připravit dva dne předem je oK. Jediné, čeho bych se obávala, že se marcipán může v lednici roztékat - moje vlastní zkušenost z posledních pečení (vysoká vlhkost v lednici mi zničila tři potažené dorty)

elisa222
autor
26. zář 2016

@banitram Děkuji za odpověď. Před chvílí jsem se dozvěděla, že to opravdu může být problém (roztečení marcipánu v lednici). Údajně ničím nepřikrývat, nebo přikrýt a dovnitř dát sáček rýže, která vlhkost pohltí.

jackjacek
26. zář 2016

@elisa222 hlavně pod to musí být jen máslový krém a podle mě by to mělo v poho vydržet 😉

kvakuska
27. zář 2016

@elisa222 dorty peču už nejmíň 16 let, podsypávám moučkovým cukrem, v lednici nechávám normálně volně odkryté a nikdy žádný problém, a to nemám žádnou supernovou lednici, ale asi 18 let starou ... vlhkost v lednici nepěstuju, to je živná půda pro plísně, lednice musí být seřízená tak, aby se nepotila ... nikdy se mi žádný potah neroztekl ... jen počítej s tím, že po vytažení dortu z chladna se ten dort v teple lehce opotí, v tu chvíli je potah měkčí, může být i lehce lepkavej, ale to se po chvíli zase upraví, jakmile dort oschne ...
... máslový krém nemusíš mít v celém dortu, klidně můžeš mít pribináčkový nebo jiný, který se hodí k sezónnímu ovoci a dětem moc chutná, jen v tom případě musíš dortu pod potah udělat "mantinel" (k tomu ale stačí našlehat jen máslo s cukrem a třeba s rumem, je toho malá spotřeba tak se nevyplatí dělat celý máslový krém) ...
... držím palce, ať se dílo povede 😎

dana3262
28. zář 2016

@kvakuska nedala bys prosím nějaký osvědčený recept na opravdu lehký piškot na dort? Tedy korpus? Mám to vždycky jak botu.. jak babovku..

evoleta
28. zář 2016

Taky jsem pár let marcipánové dorty pekla. Za mě je čtvrtek super, dort se krásně uleží a navlhne. Když potáhneš marcipánem, tak dort jakoby uzavřeš, nepůjde k němu vzduch, takže neoschne ani se nezkazí nádivka. Doporučuju každé patro prokapat rumem a natřít kyselkavou marmeládou a na to krémem. A marcipán jsem si vždy dělala domácí, rozvalovala na plastové podložce (super jsou pečící fólie co mívají občas za 40 Kč v Lídlu) a nikdy jsem ničím nepodsypávala. A skladovat do neděle můžeš klidně někde v chladnu, ve sklepě, jen je potřeba dortík zabalit třeba do celofánu.