Dobrý den, na sobotu budu připravovat dort pro dceru 1 rok. Moc mi na něm záleží a přála bych si aby dopadl dobře. Budu ho potahovat marcipánem. Myslíte, že kompletní dort i s potažením můžu dokončit už ve čtvrtek? Neztvrdne mi moc marcipán v lednici, nevysuší se tam dort do soboty příp. nějaké jiné poškození?
Jo a čím podsypáváte marcipán? Moučkový cukr smíchaný se škrobem? Příp. v jakém poměru?
Předem moc děkuji za odpověď
@elisa222 dorty peču už nejmíň 16 let, podsypávám moučkovým cukrem, v lednici nechávám normálně volně odkryté a nikdy žádný problém, a to nemám žádnou supernovou lednici, ale asi 18 let starou ... vlhkost v lednici nepěstuju, to je živná půda pro plísně, lednice musí být seřízená tak, aby se nepotila ... nikdy se mi žádný potah neroztekl ... jen počítej s tím, že po vytažení dortu z chladna se ten dort v teple lehce opotí, v tu chvíli je potah měkčí, může být i lehce lepkavej, ale to se po chvíli zase upraví, jakmile dort oschne ...
... máslový krém nemusíš mít v celém dortu, klidně můžeš mít pribináčkový nebo jiný, který se hodí k sezónnímu ovoci a dětem moc chutná, jen v tom případě musíš dortu pod potah udělat "mantinel" (k tomu ale stačí našlehat jen máslo s cukrem a třeba s rumem, je toho malá spotřeba tak se nevyplatí dělat celý máslový krém) ...
... držím palce, ať se dílo povede 😎
Taky jsem pár let marcipánové dorty pekla. Za mě je čtvrtek super, dort se krásně uleží a navlhne. Když potáhneš marcipánem, tak dort jakoby uzavřeš, nepůjde k němu vzduch, takže neoschne ani se nezkazí nádivka. Doporučuju každé patro prokapat rumem a natřít kyselkavou marmeládou a na to krémem. A marcipán jsem si vždy dělala domácí, rozvalovala na plastové podložce (super jsou pečící fólie co mívají občas za 40 Kč v Lídlu) a nikdy jsem ničím nepodsypávala. A skladovat do neděle můžeš klidně někde v chladnu, ve sklepě, jen je potřeba dortík zabalit třeba do celofánu.
Já posypávám škrobem a připravit dva dne předem je oK. Jediné, čeho bych se obávala, že se marcipán může v lednici roztékat - moje vlastní zkušenost z posledních pečení (vysoká vlhkost v lednici mi zničila tři potažené dorty)