Pankreatická vs žlučníková dieta s omezením tuků pro děti

petromila1979
9. črc 2014

Dobrý den, kdo máte nějaké recepty, které by mi malá papala, sem s nimi. Jsme po akutním zanětu pankreatu neboli slinivky břišní. Nyní jsme na žlučníkové dietě č.4 s přísným omezením tuků.Vymýšlím si sama recepty, ale docela mi dochází nápady. Děkuji za každý recept.

llluckaaa
9. črc 2014

Ahoj, mohla by ses inspirovat tady: http://www.dietologie.cz/recepty/hlavni-jidla-j... . Jsou tu recepty k různým dietám, když si nějaké jídlo zobrazíš, tak se ti dole ukáže, kterou dietu splňuje 🙂 Ale nevím, jak se v tom podle diety filtruje, asi se budeš muset proklikat ☹
Jenom bych teda poopravila, že určitě nejste teď na dietě s přísným omezením tuku. Tato dieta se označuje 4S a podává se jen v nemocnici pod lékařským dohledem a krátkodobě. Spíš máte klasickou č. 4 Dieta s omezením tuků 😉 http://www.dietologie.cz/dieta/zakladni-dieta/d...

bielanevesta
11. srp 2016

Ahojte. Po opakovanom zvracaní malej, jej zistili z krvi zvýšenú hodnotu amylázy, takže má "predpísanú" netučnú diétu. Je jasné, že sa musíme vyhnúť smaženému a čokoláde, tučnému mlieku, ale inak v tom dosť tápam. Nájde sa niekto kto by mi do začiatku vedel poradiť? Trebárs aj tipy na nejaké plnohodnotné jedálničky? Vopred ďakujem 🙂

jijanka
12. srp 2016

Ahoj, jsem po akutním zánětu slinivky, ze začátku jsem nesměla cibuli, česnek, koření, nic nadýmavého (zelí, květák apod.), papriku, maso pouze libové - kuřecí, hovězí, netučné ryby. Vše vařeno na vodě a tuk v potravinách max. do 10g na 100g.

bielanevesta
13. srp 2016

@jijanka A ako dlho si musela/ musíš tú diétu držať? Nemáš aj nejaké osvedčené recepty? A čo ovocie? Je nejaké, čo si nesmela? 🙂

jijanka
13. srp 2016

@bielanevesta Více méně držím ještě teď (už 6.měsíc), např. smažené už si nedám nikdy, ty tuky (pouze rostlinné) můžu maličko navýšit. Ovoce píšou v chytré knize vynechat vše obsahující zrníčka (jahody, maliny, borůvky, ostružiny, brusinky, hroznové víno, kiwi, datle, fíky, švestky, třešně, angrešt, rybíz apod.). Já je teda jím a OK. No jinak osvědčené recepty - dle kuchařek na slinivku se moc jíst nedalo 😀 takže prostě vařím celkem běžné věci, jen místo tuku použiju vodu. Např. pečené kuře + rýže (brambor) - kuře bez kůžičky; losos, filé nebo pstruh pečený + brambor, těstoviny+rajská, rizoto, zapečené brambory, zapečené těstoviny, kuskusto, špenát, grilované maso (jen sůl + bylinky, nedávat olej) apod. Vkládám typ na týdenní jídelníček z chytré knihy.

bielanevesta
13. srp 2016

@jijanka Si úžasná, ďakujem 🙂
Malá miluje všetko spomínané ovocie. Tiež miluje oriešky a koblihy a prirodzene čokoládu. Je to zvláštne variť bez oleja atď, ale asi je to len o zvyku, že. A za zdravé dieťa to rozhodne stojí. 🙂

bielanevesta
13. srp 2016

@jijanka Z netu som teda objednala akúsi knižku na túto diétu, ale kým to dorazí, aspoň sa budem môcť trochu inšpirovať 🙂

jijanka
13. srp 2016

Nemáš zač. Ono vařit na vodě není tak strašný, jak jsem si myslela. Už jsem si na to zvykla a když mi řekli, že můžu začít používat rostlinný olej v rozumné míře, tak jsem manželovi řekla, že už na to kašlu, že už jsem si zvykla 🙂 A jak píšeš, lépe být zdravý a něco si odpustit, než pak litovat. Přeju, ať se to dcerce brzy zlepší a nemusí být tak striktní.

bielanevesta
13. srp 2016

Ďakujem, verím, že jej to pomôže 😵