Prosím o osvědčený recept na pracny (medvědí tlapky). Po tři roky dělám různé z internetu a zatím vždy skončily v popelnici. A recepty na nějaké chuťově dobré, zdravější cukroví. Stejně jako u pracen, zkoušela jsem z netu a vždy hnus ☹. Prosím jen vyzkoušené a osvědčené recepty 🙂
Já zase hledám na měkký perníčky, nemáte některá?🙂)
@irin67 3 celé vajíčka +19dkg práškového cukru vyšľaháme v mixéri, pridáme 5 polievkových lyžíc horúceho medu( cca 1dcl) a ďalej šľaháme. Pridáme 12,5dkg rozpusteného smetolu alebo bravčovej masti, lyžičku sódy bikarbóny, 1 balíček kypriaceho prášku do perníka. Túto zmes prešľaháme a do odstavenej primiešame 500g hladkej múky( niekedy o čosi viac, cesto má byť ako vláčna plastelína). Vykrajujeme formičkami a po upečení potrieme rozšľahaným vajíčkom. Zdobíme polevou z 1 bielka, šťavy z polovice citróna a zhruba 14 dkg preosiateho práškového cukru. Miešame 20 minút.
PS: Med musí byť horúci - toto je podmienka mäkkých medovníčkov ( med si vopred odoberiem do pohára a ohrejem v mikrovlnke) a bravčovej masti sa netreba báť - sú dokonca chutnejšie a jemnejšie. Toto je starý osvedčený recept. Hotové medovníčky po vychladnutí odložím do uzavretej nádoby, nemusí byť s nimi jablko. Ostávajú dlho čerstvé.
Pracny
60 dkg polohr. mouky
50 dkg Hery nebo másla
32 dkg moučk. cukru
30 dkg mletých vlašských ořechů
1 vejce
3 lžíce mléka
5 lžic rumu
asi 3 lžičky skořice
1 lžička tlučeného nebo mletého hřebíčku ( já mám ráda tlučený, chutná mi, když občas do kousíčku kousnu)
4 lžíce kakaa
Aby se dobře vyklapovaly, je třeba ten kousek ( hlavně tu stranu, co jde do formičky) oválet v mouce. Udělám si váleček, který oválím v mouce a nakrájím kousky a než to nacpu do formičky, tak tu jednu stranu ještě ev. ,,namočím,, do mouky . Lépe se vyklapují trochu prochladlé, nebo studené , než horké. Zkus si jich pár na zkoušku a pokud půjdou blbě vyklápět, tak tu stranu do formičky víc namoč do mouky. Jo a je jich strašně moc, bohatě stačí poloviční dávka. Ale jsou strašně dobré. Já dávám trochu víc té skořice a hřebíčku, mám ráda víc kořeněné.
Kořínkové koule ( správně kuličky podle Lenky Kořínkové)
140 g strouhaných oříšků nebo mandlí
140 g změklé čokolády ( já dávám kvalitnější buď hořkou nebo na vaření)
50 g kokosu
50 g rozinek ( aby to mělo chuť dávám je namočené do rumu i s trochou toho rumíčku)
100 g hroznového cukru ( přijde mi to moc sladké, tak většinou to dělám úplně bez cukru, nebo ho dám jenom trošku)
Nejlépe mokrýma rukama děláme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo mletých oříškách.
Jinak, pokud nebudeš ty rozinky dávat do rumu, nech je přejít varem ve vodě, aby nebyly tvrdé.
Až budu večer doma, tak napíšu recept na pracny ( je od mojí maminky, starý, vyzkoušený), jsou výborné. Potom mám recept na kuličky od Lenky kořínkové, je to zdravější a dobré. Večer určitě písnu.