Blíží se čas Vánoc, tak je toto téma aktuální 🙂. U nás v rodině cukroví nikdy nikdo nepekl, takže žádné rodinné poklady v podobě receptů u nás nejsou. Já poprvé zkoušela péct cukroví před dvěma lety, inspirovala jsem se recepty z časopisů o vaření, ale nikdy to nebylo úplně ono. Ne, že by to cukroví bylo špatné, ale bylo hodně co vylepšovat... Jediné, co mi přišlo výborné, byly vosí hnízda a dvoubarevné kuličky s kokosem. U těch si recepty ponechám a budu je dělat stejně každý rok. Ideálně bych chtěla mít takových super receptů na výborné cukroví víc, postupně je dát dohromady a moct podle nich každý rok péct super mňamky 😀 . Zejména mi jde o klasiku jako vanilkové rohlíčky a linecké těsto, samozřejmě budu ráda za každý další osvědčený recept 😉. Jen prosím nepište recepty, které nemáte ozkoušené. Díky moc všem a doufám, že se tato diskuze bude hodit nejen mně 😉.
P. S. Nemám na mysli modifikované recepty pro děti, ale na standardní cukroví🙂 Děkuji.
Vanilkové rohlíčky: 16dkg tuku (dávám máslo + heru - půl na půl), 5dkg cukru moučka, 10 dkg mletých ořechů, 24 dkg hl. mouky, 1 žloutek a na obalování smíchat cukr moučku + vanilkový cukr
Linecké: 42 dkg hl.mouky, 25 dkg másla (dávám máslo + heru - půl na půl), 14 dkg cukru moučka, 2 žloutky, citronová kůra
ale letos to vidím asi jen na perníčky: 560g hl. mouky, 280g moučkového cukru, 4 celá vejce, 4 lžíce medu (dávám lesní), koření do perníku, 1 lžíce sody (klidně lze udělat i poloviční dávku), peču na 150st. asi 10 minut, po vytažení potírám vajíčkem 🙂
@loc úžasné jsou prý do rohlíčků mleté mandle 🙂 letos to chci vyzkoušet 😉
@loc my dáváme jednou vlašské, jednou lískové a jednou mandle 🙂 Ty do kterých se dávají mandle, byl recept z časopisu a nedopadlo to valně, těsto se v troubě rozjelo a vypadalo to jako prdelky 🙂 Už je to 8 let zpátky a tyhle vánoční prdelky musíme dělat každý rok, protože děti je milují. 😀
Taky dávám vlašáky a bez žloutku, mám recept od loňska, co prozradil Štefan Margita v rádiu, že je peče Hana Zagorová a jsou výborné, hned křehoučké 😀
Sádlové koláčky (mňamka): 15 dkg sádla, 18dkg hl.mouky, 15 dkg cukru moučka, 2 dkg kakaa (holandské), vypracovat těsto, zabalit do frešky a nechat v ledničce odpočinout (jako skoro všechna vánoční těsta aspoň přes noc), pak dělat malé kuličky cca průměr 3cm, na pečícím plechu "připlácnout" asi na 1-1,5cm a doprostřed udělat důlek (dělám zadní stranou klasické dřevěné vařečky), peču v plynové trobě na 150st. asi 12 minut. Po vychladnutí dát do důlku kyselou marmeládu.