Chtěla bych se zeptat, jak to mate se stravou u 14m ditka? Kazda maminka ma jiný názor též i doktoři, ale zajímaly by me vaše nazory . kravské mléko dávat az od 2 let? Když sýry,jogurty se dělají z mléka.. Proč tyto pokrmy mužem dřív a čisté mléko az tak pozdě? Rada bych začala vařit omáčky (jsem kuchařka zacatecnice ) a moji neřesti je dávat do všech omáček,polévek masox jinak mám pocit ze je jídlo bez chuti. Malej to samozrejmne nemůže tak jak mu mám uvařit omáčkou? Kdyz ani nemůže smetanu protože je z mléka? Vždy mu podusim masicko, dam zeleninu a prilohu)( brambor,ryze,těstoviny) ale chtěla bych mu udělat i něco jiného, chutného prosím poradí te mi, jak na to? Děkuji moc
Nám zatím řekla nedavat,ze je zatím moc tucne, říkala jen bílé jogurty, já dávám i ochucené, ale rada bych mu udělala třeba tvaroh s jahodama ale nevím..a jaké tak množství davas? Jen cinknout pro chuť nebo třeba i cely kelímek?
A co to zkusit? Na moje druhé dítko má třeba syrové mléko projímavý účinek... ale naše generace vyrostla na Pribináčku od půl roka (netvrdím, že je to dobře!) a přežili jsme to ... Myslím si, že tepelně upravené mléko bez problémů. Jogurty a další mléčné výrobky jsou ale upravené 🙂
@lakyska Ono se nemá mléko dávat kvůli velkému obsahu bílkovin, ale tepelně upravené mléko se od 1 roku dá dávat. Mám to i v kuchařkách pro děti a většinou jsem na to narazila i všude na internetu. Celý kelímek jsem určitě nedávala, jenom tak pro chuť. Mám i na profilu album s recepty a je tam vidět, že jsem opravdu mléko i smetanu dávala. Mám tam i jednotlivé zařazení potravin vypsané. 🙂 Nebo když nechceš dávat klasické mléko, dá se nahradit rostlinnými (mandlové, rýžové mléko, apod), využívají je i maminky u dětí co mají třeba na klasické mléko alergii. 🙂
Díky moc, teda v rychlosti jsem nakoukla k tobě a ty recepty úplně super, k tomu si večer sednu a budu se učit, přesně tohle jsem potřebovala děkuji moc.
Mlíko bych až tak neřešila, náš pediatr říká že od roka krom ořechů v podstatě opatrně může už všechno,ale spíš bych se naučila vařit bez masoxu. Co udělat domácí vývar z kuřecího nebo vepřovýho masa, přihodit divoký koření, bez soli apod., zamrazit a vytáhnout vždycky na polívku nebo omáčku, trochu naředit, provařit se zeleninou a pak teprve solit? Dochucovat bylinkama? Taky jsem si neuměla představit pečený kuře bez grilovacího koření, ale zkus osolit, posypat bazalkou, tymiánem a rozmarýnem a uvidíš jak si pošmáknete. Masox a podobný sr*čky s hromadou soli ničí ledviny hlavně malýmu ale to neznamená že je neničí i tobě. Co se týče omáček tak dostává v skoro 11. měsících to co my, ale před dochucením mu odeberu pak teprv solím, octuju, cukruju, leju smetanu atd. Teď měl třeba k obědu povařený krůtí maso s kolínkama, bazalkou, tymiánem a rajčaty. Bylo to dost kyselí, holt rajčata jsou rajčata tak jsem to opatrně přisladila ale jenom trochu, bez soli, jenom bylinky. A klidně bych si to dala místo něj. Kapitola svíčková. Opět před smetanou a dochucením odebráno a měl vepřový maso se zeleninou. Nebála bych se až taka pomalu postupně bych přidávala. Podle našeho pediatra ani česnek a cibule by v našem věku neměl být problém, jenom vyzkoušet jestli ho to nebude moc nadýmat. Takže špenát, kuřecí nebo krůtí maso, brambory a troška česneku je další typ na oběd. A smetana tam být nemusí ani pro dospělí.
@lakyska Na masox se vybodni úplně, je to samá hnusná chemie, není zdravý ani pro dospělé. Místo něj navař poctivý silný domácí vývar, rozděl do porcí a nech zamrazit. Polívky a omáčky dochutí stokrát líp a navíc je zdravý. Je to sice práce, ale stačí navařit jednou za čas do zásoby 😉 Receptů je na netu spousta, mně se líbí třeba tenhle:
http://www.cuketka.cz/?p=14063
Já mám problém sama s jidelnickem ze toho moc jejím,proto se mi i špatně vaří protože spousty chuti neznám a nevím co a jak mám udělat , takže volba masoxu je pro me zjednodušení, a já tedy dávám koření na začátku vaření,což je asi špatně? Zda to chápu dobře tak v podstatě veta před dochucenim odeberu, tak dostane maso a zeleninu uvařené ve vodě? Bez chutě?
Proč bez chuti? Bylinky a podobné jemné koření dítě může. A i pro dospělé je hodně fajn, když se postupně naučí vnímat vlastní přirozenou chuť jídla, nepřebitou spoustou ostrého koření a chemie. Třeba nedávno jsem zkusila uvařit vepřové v mrkvi. Jen podušené maso na cibuli a olivovém oleji, v tom hodně mrkve a trošku tymiánu, nic jiného. Přítel když to viděl, tak měl řeči, ale pak si dvakrát přidal - ono je to totiž nehorázně dobrý, ta slaďoučká mrkev malinko doladěná tymiánem, jinou chuť to opravdu přidat nepotřebuje 😉
mlíko a smetanu na vaření samozřejmě můžeš, jogurty už dřív, od roka i tvaroh i ty pribiňáky...vařená jídla už může s tebou, i pečená, jen ne moc soli a koření. Mlíko na pití dr. doporučují tak od 2 let, ale když to nic nedělá, tak klidně i dřív. pro zajímavost jsem našla toto:
Obsah základních živin v 1 litru mléka:
Mateřské mléko Kravské mléko
Bílkoviny (g) 10 33
Tuky (g) 39 38
Sacharidy (g) 72 47
Energie (kcal) 680 680
To kravské má jiné složení těch bílkovin (aby se miminkům lépe trávilo), ale podle této tabulky je i podobně tučné.
Jinak to jídlo vcelku už trochu ochutit můžeš, jak píše yelowangel, ty si dosolíš a dopepříš 😀
Ja mliko na vareni normalne pouzivam, maly ma taky 14 mesicu a od roka ji to co my, je fakt, ze jime docela dietne. Ja treba bujon pouzivam zcela yjimecne misto soli do zel. Polevky, ale kupuju bio ze zdrave vyzivy. A omacky, treba koprovku delam ze zakysky a jogurtu, takze zase tolik tuku tam neni. A treba dynova polivka se smetanou? Vzdyt te smetany je tam trosku...Ja bych to asi neresila, zkus a uvidis, 🙂
A prosím mas stránky s recepty kde se vaří " přírodně"? Ze bych začala se učit od začátku a kvalitně? Třeba bych i já sama začala se lip stravovat.. Jinak Vám moc děkuji za rady co mi davate 🙂
@lakyska moc fajn je blog http://mamavkuchyni.blogspot.cz/?m=1 nebo www.pazitka.cz. Také existují různé směsi bylinek bez soli a glutamatu, většinou na ně narazim ve zdravé výživě nebo na trzich.
Co se týče koření tak to dávám ze začátku, neměl by akorát kari, muškátový květ nebo oříšek, skořici a podobný cizokrajný koření a pálivý. Ale třeba k ty svíčkový, maso malilinko osolím ať není úplně bez chuti ale čím míň tím líp trochu posypu tymiánem, zeleninu s cibulí osmahnu na trošce oleje, osmahnu maso, zaliju vodou nebo vývarem, přidám bobkový list, nový koření a celý pepř a dám péct. Jak je upečeno odkrojím maso, odleju majdu, přidám trošku hořčice a na chvilku ještě do trouby vrátím, cca na 10 - 15minut podle toho na kolik máš nastavenou troubu a jak peče. Pak už klasicky vytáhnu maso, koření, zeleninu rozmixuju, já ji teda nepasíruju, zahustím, osolím,přidám smetanu, dochutím octem a cukrem. Míšovi tu zeleninu s masem trochu rozkutruju (ještě nemá zuby), něco dostane hned na oběd, porci nechám v ledničce a zbytek zamrazím a vytáhnu až budu potřebovat.
Jinak když už musí být koření do polívky používám od Geršík Valdemar. Tam je složení: karotka, pastiňák, pórek, celer list, pažitka, libeček list, kmín. Neobsahuje sůl ani glutaman sodný. http://www.gresik.cz/koreni/
@lakyska já jsem až tak nehrotila, kluci začli jíst moje omáčky už od 10m, když jsem vařila, tak byla jen osolená, odebrala jsem do sklenice pro ně na ty 2-3 dny nebo i zamrazila a pak jsem dochucovala ostatním kořením a okolo toho 12-13m, od toho roka už jedli v podstatě všechno jídlo, co jsem navařila už dochucené, i bramboráky...jen asi smažené řízky jsem dávala až dýl, do té doby přírodní...
kravné mléko jsem taky začla dávat dřív, už nějak od 10m jsem normálně z něho vařila krupicové kaše do flašky na večeři a od toho 15m jsem z něho začla dělávat ranní kakao a to jsem mlíko jen ohřívala...
Nejvíce se děti nají omáček a polévek. Vývary na všechny způsoby ( kuřecí, vepřový, hovězí ) na tom moje dítě defakto vyrostlo. Omáček taky mraky, protože to se dětem dobře jí, taky všechny možné.
@lakyska Kravské mléko se smí od roku. Jen čistě na pití se má nejdříve po 3. roce..
jinak co se týče omáček, tak ja je obecne moc nevařím. Ale ze začátku jsem dávala do omacky místo smetany jogurt a dosolovala az po odebrané porci pro dítě.
jak píšou holky, povařené mléko, tedy kolik přidáš do omáčky, deci? už může, i smetanu, to o tuku od dr je nesmysl. Každopádně jak píšeš "bez chuti" - maso a zelenina,koření (třeba už před rokem kmín, majoránka, sladká paprika, bazalka, tymián, no fakt skoro vše) mají chut, jen ty už ji necítíš, přeraženou umělotinou masoxu..
Mrkni třeba i na https://www.kucharkaprodceru.cz/ - vyšla i knížka, ta je pro kuchařky-začátečnice naprosto skvělá, protože jsou v ní dopodrobna rozepsané i základní postupy, o kterých se v jiných kuchařkách předpokládá, že je člověk už zná 😉 A na tomhle webu je k tomu dost receptů, které v knížce nejsou.
Děkuji Vám všem za rady a tipy 🙂
Mě bylo řečeno dr., že tepelně upravené mléko od roka (v omáčkách, v pudinku, při vaření/pečení) a čerstvé od 2 let. 🙂 Takže smetanu, mléko, apod normálně od roka při vaření používám bez obav. 🙂