Ahoj holky.Chystám se dělat nepečený dort.Základ sušenky a máslo,ale strašně přemýšlím co dát za krém.Někde jsem našla mascarpone+šlehačka a přidat 1/2 lžičky mandlového a 1/2 lžičky vanilkového extraktu.Myslíte,že to může být dobrý?Máte případně nějaký ověřený krém na nepečený dortík?Prosím nic hutného.Předem děkuji za jakékoliv rady a tipy 🌹
Vyšlehat šlehačku a přidat tvaroh, plus vanilkový cukr.
Mascarpone a šlehačka je výborná kombinace, ale nevím, jestli to splňuje požadavek na lehkost, je to kalorická bomba. To máslo v receptu plánuješ použít jak? Máslové krémy jsou hutnější.
Já občas dělám tiramisu, mascarpone, vajíčka (šlehají se bílky zvlášť a žloutky zvlášť s cukrem) krém je lehký, nadýchaný, ale je to kalorická bomba.
@levandule_k máslo chci smíchat se sušenkami a vytvořit tak základ na který už jen dám krém a ozdobím🙂
Krém mascarpone šlehačka je fajn. Ale rozhodně bych ho nenazývala lehký. Naopak, je to víc "těžké" než správně udělaný máslový krém. Navíc na sušenkový základ se za mne moc nehodí.
U nás máme rádi (a všude, kam jsem ho kdy donesla), tak karamelové salko, smíchat se šlehačkou, přidat crem olé a vymíchat do hustého krému, na dát vrstvu ušlehaní nesladké šlehačky a na to ovoce (ideálně maliny). Do sušenkového základu zhruba 30% sušenek (dávám celozrné) vyměnit za mleté vlašské ořechy a pak už nedávám máslo, ale jenom dle potřeby zvlhčit troškou teplé vody.
U nás jede dost sušenky s máslem, a na tom zakysaná smetana s bílým jogurtem a ovoce. Nebo zakysaná smetana, bílý jogurt, piškoty zasypané kakaem
Měli jsme doma jednu dobu oblíbený dezert s krémem z tvarohu a zakysané smetany (dochutila jsem třeba vanilkovým cukrem nebo i citronovou kůrou). Do základu jsme dávali cukrářské piškoty. A šlo do toho i hodně ovoce (třeba borůvky, jahody, maliny, nektraniky,...).
@blondynka400 Tak toto zní dobře. Crem Olé je pudink za studena? A to přidáváš jen ten prášek nebo udělaný pudink? (Nikdy jsem ho nepřipravovala, tak to neznám). Nicméně kalorická bomba je to pořád…
Ja na podobny dort davam mascarpone, 2x odtucneny tvaroh a trosku mouckoveho cukru..
Myslím si, že můžeš dát jakékoliv mléčné výrobky. Pokud nechceš hutný krém, ale lehký a jemný, můžeš použít kromě tvarohu také třeba řecký bílý jogurt, tučný bílý jogurt nebo zakysanou smetanu. Takové mléčné výrobky jsou samozřejmě po smíchání trochu řídké, a proto se do takového krému musí použít želatina. Nejlépe želatina k tomu určená - želatina na nepečený dort.
@dura175 ano, přesně tak. Jenom tam nasypeš ten prášek a cca 3 minuty šlehat. Dá se s tím ztužit cokoliv a je to chuťově lepší, než želatina. Pořád to zanechává lehký nadýchaný krém.
No neřekla jsem, že to není kalorická bomba, ale pořád lepší, než z mascarpone 🙂 A ono všechny tyto dorty na sušenkovém základě neuděláš dietní, s tím základem to skoro nejde 😀
Já dávám raději "tvaroh + šlehačka", pokud to má být vysoká vrstva (+ škrobový smeta-fix). maskarpone mi přijde "těžké". Bez extraktů, ale citronnebo limetka a lehounce dosladit. Nebo bez citronu a s ovocem. Nebo bez citronu a cukru a trochu salka. S tím už je to ale kaloričtejší.