Nepečený dort a krém. Co myslíte?

8. kvě 2024

Ahoj holky.Chystám se dělat nepečený dort.Základ sušenky a máslo,ale strašně přemýšlím co dát za krém.Někde jsem našla mascarpone+šlehačka a přidat 1/2 lžičky mandlového a 1/2 lžičky vanilkového extraktu.Myslíte,že to může být dobrý?Máte případně nějaký ověřený krém na nepečený dortík?Prosím nic hutného.Předem děkuji za jakékoliv rady a tipy 🌹

cilkat
8. kvě 2024

Já dávám raději "tvaroh + šlehačka", pokud to má být vysoká vrstva (+ škrobový smeta-fix). maskarpone mi přijde "těžké". Bez extraktů, ale citronnebo limetka a lehounce dosladit. Nebo bez citronu a s ovocem. Nebo bez citronu a cukru a trochu salka. S tím už je to ale kaloričtejší.

berenika39
8. kvě 2024

Vyšlehat šlehačku a přidat tvaroh, plus vanilkový cukr.

levandule_k
8. kvě 2024

Mascarpone a šlehačka je výborná kombinace, ale nevím, jestli to splňuje požadavek na lehkost, je to kalorická bomba. To máslo v receptu plánuješ použít jak? Máslové krémy jsou hutnější.

Já občas dělám tiramisu, mascarpone, vajíčka (šlehají se bílky zvlášť a žloutky zvlášť s cukrem) krém je lehký, nadýchaný, ale je to kalorická bomba.

autor
8. kvě 2024

@levandule_k máslo chci smíchat se sušenkami a vytvořit tak základ na který už jen dám krém a ozdobím🙂

blondynka400
8. kvě 2024

Krém mascarpone šlehačka je fajn. Ale rozhodně bych ho nenazývala lehký. Naopak, je to víc "těžké" než správně udělaný máslový krém. Navíc na sušenkový základ se za mne moc nehodí.
U nás máme rádi (a všude, kam jsem ho kdy donesla), tak karamelové salko, smíchat se šlehačkou, přidat crem olé a vymíchat do hustého krému, na dát vrstvu ušlehaní nesladké šlehačky a na to ovoce (ideálně maliny). Do sušenkového základu zhruba 30% sušenek (dávám celozrné) vyměnit za mleté vlašské ořechy a pak už nedávám máslo, ale jenom dle potřeby zvlhčit troškou teplé vody.

taniik
8. kvě 2024

U nás jede dost sušenky s máslem, a na tom zakysaná smetana s bílým jogurtem a ovoce. Nebo zakysaná smetana, bílý jogurt, piškoty zasypané kakaem

adelisss
8. kvě 2024

Měli jsme doma jednu dobu oblíbený dezert s krémem z tvarohu a zakysané smetany (dochutila jsem třeba vanilkovým cukrem nebo i citronovou kůrou). Do základu jsme dávali cukrářské piškoty. A šlo do toho i hodně ovoce (třeba borůvky, jahody, maliny, nektraniky,...).

dura175
9. kvě 2024

@blondynka400 Tak toto zní dobře. Crem Olé je pudink za studena? A to přidáváš jen ten prášek nebo udělaný pudink? (Nikdy jsem ho nepřipravovala, tak to neznám). Nicméně kalorická bomba je to pořád…

vrabcak0007
9. kvě 2024

Ja na podobny dort davam mascarpone, 2x odtucneny tvaroh a trosku mouckoveho cukru..

rosalindamelinda
9. kvě 2024

Myslím si, že můžeš dát jakékoliv mléčné výrobky. Pokud nechceš hutný krém, ale lehký a jemný, můžeš použít kromě tvarohu také třeba řecký bílý jogurt, tučný bílý jogurt nebo zakysanou smetanu. Takové mléčné výrobky jsou samozřejmě po smíchání trochu řídké, a proto se do takového krému musí použít želatina. Nejlépe želatina k tomu určená - želatina na nepečený dort.

blondynka400
9. kvě 2024

@dura175 ano, přesně tak. Jenom tam nasypeš ten prášek a cca 3 minuty šlehat. Dá se s tím ztužit cokoliv a je to chuťově lepší, než želatina. Pořád to zanechává lehký nadýchaný krém.
No neřekla jsem, že to není kalorická bomba, ale pořád lepší, než z mascarpone 🙂 A ono všechny tyto dorty na sušenkovém základě neuděláš dietní, s tím základem to skoro nejde 😀