Jen pro zajímavost🙂. Jake tuky doma používáte a hlavně které kam a na jakou přípravu?
U nás se najde:
máslo, sádlo, olivový olej, dýňový olej, řepkový olej a občas nějaká specialita jako olej z lískových nebo vlašských ořechů
A jak jste na to vy?
Bramboráky na troše sádla a řízky v řepkovém oleji. Jiná smažená jidla nedělám ☺
Nesmažím vůbec nikdy, úplně nám stačí řízky jednou za čas u rodičů. A třeba rybí prsty dělám v troubě.
Doma mám sádlo (ale používám úplně minimálně, cca 1x za dva měsíce), máslo (spíš na mazání na pečivo). Úplně nejraději mám extra panenský řepkový olej - do toho nakládám maso, restuji na něm, dávám do salátu atd. Když dojde, tak obyč. řepkový. Olivového oleje mám doma jednu flašku už x let, ale vůbec ho nepoužívám, nesnáším ho. Teď mám doma i kokosový, ale ještě jsem ho nepoužila. Do moučníků dávám buď máslo nebo obyč. řepkový olej.
Mam sadlo, slunecnicovy a olivovy olej.
Kokosový používám jen na palačinky.
Klasické věci smažím tak, že obaluji hlavně v hrašce v těstíčku a snažím se řepkový olej ideálně aby se třeba květák nebo co dělám ponořil. - nemá to pak tolik cucat oleje prý... a nechám okapat na ubrousku.
Prý když se používá oleje troška, tak to jenom cucá ten olej.. tak nevím... ale možná je to tak jen u té hrašky.
A ty kvalitní oleje - mandlový, olivový, dýňový, sezamový a z černýho sezamu, rakytníkový používáme jenom za studena. Když se to přepálí na smažení, tak je to úplně vyhození a znekvalitnění toho oleje.
A máslo používám jen specificky - mrkev na másle pro vůni a chuť do polívky, nebo když dělám nějakou sýrovou omáčku ke špagetám.. ale snažím se pomalu a nepřepalovat.. prý je na to nej si to máslo přepustit, ale je s tím piplačka a dělala jsem jen jednou..
Sádlo vynechávám.
klasika: olej řepkový nebo slunečnicový, panenský olivový (hlavně saláty), máslo (spíš na mazání a do pečení i na vaření), a sádlo
Na smažení mám vychytávku, že se pak to usmažené rychle ponoří do vařící vody a tím se jídlo toho tuku zbaví, doporučuju vyzkoušet 🙂 .
@hojda já zase slyšela pod studenou vodu 😀
ale zatím jsem neměla odvahu to udělat :D
@evulinka27 Pod studenou ne, to musí být horká a jen rychle ponořit a hned ven.
Sádlo,máslo
Slunečnicový olej na smažení,ale to fakt jen tqk na řízky a květák.
Jinak tu mám olivový,dýňový,kokosový a využívám nejvíce olivový.
Na pečivo a jíšku máslo.
Sádlo má manžel na chleba,jí ho s cibulí;)))
Takže, u nás - klasický olej (slunčnicový, řepkový), máslo, sádlo (na řízky) a olivový olej - ale ten na smažení moc nepoužívám (někdy jen pro malou). Nějak mi ta jeho chuť nesedí. Nic jiného nepoužíváme. Nejsem typ na testování, držím se klasiky. Možná kdybych někdy něco ochutnala, co bylo smaženo na jiném oleji a chutnalo mi to, tak bych koupila ...
Používám vesměs repkovy olej.v podstatě je prý nejzdravější. Máslo a slunecnicovy olej se rychle prepaluje. Olivový olej se používá jen na zálivky apod.nemá se na něm smazit. Kokosový olej mi přijde hodně tučný. 🙂
Používám máslo, slunečnicový olej a olivový olej ale ten jen na studenou kuchyni do zálivek.
Ghee je opravdu super,ale dost drahý! ☹ jedině udělat domácí, ale na to si netroufnu 🙂 🙂
Já používám na vaření řepkový a slunečnicový olej, na studenou kuchyni extra panenský olivový, máslo sem tam a teď jsem malé koupila do příkrmů stáčený slunečnicový olej - je to teda neskutečná lahoda, krásně voní a výborně chutná, s kupovaným nesrovnatelné... a taky jsem chutnala dýňový a makový olej, taky oba výborné, ale asi bych v kuchyni nevyužila... oba hodně výrazné... Kokosák jsem zkoušela na palačinky, ale nějak se mi to nedařilo smažit... ale chyba byla zřejmě ne v oleji, ale na druhé straně vařečky 😀
@majkoz dá se něco dělat s tou pěnou? třeba na chleba nebo tak? dělala jsem to před časem a už si to nepamatuju.. 😀
Já jsem si teď hrozně oblíbila kokosový olej, ale je hodně drahý :( Jinak klasika máslo a oliváč 🙂
@evulinka27 Pěnu jsem vrazila do buchty místo klasického másla;)
Na pánvi... 😉 . Pardon, ale musela jsem. Smažím na slunečnicovém oleji, ale ne malé, té max. orestuji na másle s kapičkou oleje, aby se máslo nepřepálilo.
Používáme olivový olej na restování a pokud už smažíme, tak řepkový olej, ale to jen občas třeba lilek nebo květák, brokolici...
@barulina Slunečnice fakt nic moc pro zdraví hned ze dvou důvodů:
Slunečnicový olej – má nízký podíl nasycených mastných kyselin, ale i nižší poměr mononenasycených mastných kyselin, čímž se stává tepelně velmi nestabilním. Navíc má výraznou převahu omega-6 mastných kyselin oproti omega-3 (poměr cca 150 : 1), což může zapříčinit zvýšený prozánětlivý efekt (tedy následně vliv na naše cévy). Jeho konzumace našemu tělu rozhodně neprospívá.
Pokud občas smažíte nebo třeba jen restujete, musíte zpravidla použít olej. V tuhle chvíli zapomeňte na oblíbený slunečnicový olej, který je při vysokých teplotách nestabilní, přepaluje se, a vznikají tak zdraví škodlivé látky.
Nesmažím..Když už musím, tak kvalitní řepkový olej nebo restuji na kokosovém oleji.