Ahoj
prosím máme hodně meruněk a ty jsou už zralé, ale teď nemám čas na jejich spotřebu - co když je dám do mrazáku? Jahody a drobné ovoce tam dávám, ale u těch meruněk nevím
pak z nich udělám buchtu nebo přesnídávku
a máte nějaké osvědčené recepty co s meruňkami?
děkuji
@somalicats děkuji - právě že než umeji sklenice, vypeckuji zavařím..... odbíhám k malému a doděláváme obývák - stěhování, malování.......... a pak už nebudou. Letos se nám urodilo . já mám přesnídávky, tchýně marmeládu a babička nám je zavařila - a v mrazáku máme i knedlíky , které nám lezli ušima 🙂
@somalicats proč tam necháváš tu pecku? Jaký to má důvod? U nás se dělají meruňkové kompity běžně, ale tedy bez pecky a nikdy problém nebyl.
@ladyhacek mražené nejsou problém. Ale souhlas, že pak hnědnou, takže je tam nenechávat dlouho.
@blondynka400 Kvůli chuti - jsou prý lepší. Nedokážu porovnat, vždycky kompotuju s peckou 😀
@somalicats tak to slyším prvně. Ale tak můžu to příští rok zkusit, jestli to bude chutnat jinak 😀
@blondynka400 Já už si letos říkala, jestli jich nemám pár zavařit bez pecky a porovnat, ale pak jsem na to v tom fofru zapomněla, zpracovávala jsem skoro 20 kg meruněk a přes 20 kg okurek, takže jsem kmitala jak hadr na holi 🙂
@somalicats já už zkusit taky nemůžu. Meruňku už nemáme ani jednu. Tak jestli si vzpomenu, tak příští rok 🙂
@blondynka400 Taky už nemám, takže pro letošek smůla.
@somalicats tak si do této diskuze můžeme za rok napsat své dojmy 😀
@blondynka400 Tak snad na to vzpomenem 😀
@ladyhacek Meruňky jdou zamrazit taky, jen nejsou moc vhodné na dlouhodobé skladování na mražáku, mění barvu. A po rozmrazení je z nich kaše, takže pokud je chceš třeba do knedlíků nebo na koláč, tak zpracovávat zmražené. Taky je lze čerstvé kompotovat, ale na to je potřeba mít dobře těsnící víčka, rády plesniví. Já letos zavařila dobrých 40 sklenic kompotů, pochybuju, že do jara vydrží, partner dnes už první snědl 😀.
P.S. Ty kompoty jdou celkem rychle - vypeckuješ, nacpeš do sklenic, jednu pecku tam necháš, zaleješ, zavřeš a vysterilizuješ.