Prosím o dobrý a hlavně vyzkoušený recept na velikonoční mazanec 🙂 Máte někdo? 😉 😵
jé Myschko ahojky, díky jsi moooooooooc hodná 😉
2dl mléka, 3 žloutky, 100g změklého másla nebo hery, 400g polohrubé mouky, 70g cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli a 20g droždí. Přidat mandle, oříšky, rozinky, kandované ovoce, merunky, no prostě dle chuti.... Udělat kvásek zadělat nechat vykynou a upéct. Nahoře bochánek nastříhnout nebo nakrojit aby nepraskl a posypat mandlema 🙂
30g droždí
200 ml vlažného mléka 120g krupice
50g rozinek
100g mandlí
120g másla 500g polohr. mouky
špetka soli
3 žloutky
1 vanil. cukr
1 vejce na potření
mouč cukr na posypání
*uděláš si kvásek z droždí, vlažného mléka a trochy cukru
*mouku+ůl+ žloutky+zbytek cukru +mléko,vanil cuk a na konec vlažné máslo
vypracuješ na těsto, jo málem bych zapomněla na rozinky a polovinu mandlí,
*necháš asi hodinku kynout
Pak prohněteš, vytvaruješ bochánek a necháš ještě 30min kynout, potřeš rozšlehaným vejcem a posypeš zbytkem mandlí
peče se asi 45 min
jo a rozinky je dobrý předem namočit, třeba do rumu ale stačí i do vody.
Po vyndání pocukruješ a dlabeš 😉 😉
jo a ještě kdyby ti moc rychle ztmavnul tak ho přikrej alobalem
jo a jak píše beruškaveruška, nakrojit do kříže 😉
holky děkuju, předám recepty manžoviu a on si vybere co upeče 😀 😀 😀
😀 cherub ty to máš zařízený 😀 😀 😀
to víš Myschko, kdo umí, ten umí 😀 😀 😀
nechceš mi ho půjčit???? jen než napeče, pak bych ho v pořádku vrátila, čestný pionýrský 😀 😀
no nevím 😀 ale nejspíš jo, alespoň si odpočinu 😀 😀 😀 a zároveň s ním pošlu i koše prádla na vyžehlení 😀 😀 😀
😀 pokud napeče tak vyžehlím 😀 umí i vařit??
že já si nevzala pana cherubka. Míra uvaří max čaj, topinky, vajíčka a zvládne hranolky z friťáku 😀
No nic vidím, že se na to budu muset vrhnout sama.
Jdu dělat nádivku , místo kopřiv použiji drogu marihuáááááááááánu 😀 😀 ale psssst 😀 😀
myschko vařit umí taky a opravdu famósně, je to taky kuchař s maturitou 😅 😀 takže asi tak 😉
tak papa a pak pošli vzorek marjánkové nádivky 😀
holky může tento mazanec i roční dítě?? Když je tam droždí?
Mazanců jsem upekla už hodně,ale žádný nebyl tak dobrý,jako ten,který jsem ochutnala předevčírem u kamarádky.Recept získala od jedné staré paní a ten mazanec je takový jiný než ostatní,takový poctivý.V neděli ráno ho upeču v domácí pekárně.Kamarádka ho dělala kulatý,dala ho do mísy z nerezu.
Tady je recept
50 dkg polohrubé mouky
5 lžic cukru mletého
5 lžic rozpuštěného másla
3 žloutky
1/4 litru mléka
1/4 lžičky soli
1 kostka droždí
dzej-určitě může,droždí je přece v skoro každém pečivu.
Dávají se hrozinky a mandle,ale já je vynechám,děcka by to nejedly. 😝
Já včera pekla tvarohový mazanec a je hrozně dobrý a hlavně rychlý:
500g hladké mouky
2 tvarohy
150g másla ( i Hera)
150g moučkového cukru
3 vejce
1 vanilkový cukr
2 prášky do pečiva
citornová kůra
posekané mandle
rozinky namočené v rumu
vejce s mlékem na potření
Zpracujeme těsto ze všech surovin a rozdělíme na dvě poloviny. Vytvarujeme dva mazance, nakrojíme do kříže, pomašlujemem vejcem s mlékem, posypeme mandlemi a pečeme na 170°C asi 50 min (já pekla o něco míň)
Všichni tento recept moc chválí.
tak já nakonec upekla mazanec co dala recept Skuli a musím teda říct ,že jsem se všichni olizovali za ušima 😵
Příští týden zkusím ten s tvarohem od Martinky81 aby toho nebylo ted moc 😀
dzej-tak to jsem mooooc ráda 😀 Já ho taky pekla,ale dělala jsem to v té pekárně,což byla trochu chyba 😅 Toho těsta bylo moc na pekárnu a to jsem tam dala jen 3/4 kostky droždí.Přilepilo se mi to na víko a vrch byl syrový,ale odkrojila jsem to a i tak byl výborný.Nezbyl ani drobeček 😀 Kámoška má větší pekárnu,což mi jaksi zapomněla říct 😝 Jestli to někdo budete dělat,tak to droždí tam nedávejte celé.
skuli já mám taky pekárnu, ale mě děsně baví to těsto mýchat 😀
A ted jsem zkusila ten tvarohovej od Martinky81 a je teda fenomenální 😀 😀 hlavně je lehoučkej mňam. Takže díky za typ, hned pošlu dál 😉
Tvarohová buchta do pekárny je výborná tahle http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=2469
To se po ní vždycky jen zapráší.
já mám, běžím pro recept 😉