Ahoj maminky, co dáváte dětem ke snídani? Už mi dochází nápady, tak bych ráda nějakou inspiraci. Předem díky za tipy!
Tak ono je to dost závislé na věku dítěte, který jsi neuvedla. Naše děti už chodí do školy a jsou to alergici, takže u nás je vše bez mléka a to, co jíme všichni, i bez vajec. Střídáme kaše, vafle, lívance, pečené donuty, moučníky, plněné tortilly, pečivo s něčím, atd. Kdo může vejce, má i míchaná vejce, vaječnou omeletu, vaječný muffin, atd. Vždy je to doplněné ovocem či zeleninou a ořechy, které ten který člen domácnosti může.
u nás snídaně nestřídáme, míváme "období", takže celý prosinec každý den kuličky v mlíku, teď máme každý den toust (obyčejný rohlík, rozkrojit, dovnitř šunku, nesmí být máslo, nesměl být sýr - ale dneska se po něm ptal, možná bude změna , to do toustovače), večeře v poslední době střídáme kaši a rybí prsty. Jednu dobu bylo "masíčko s rejží". Taky jsme měli "jogurtové období". A jednu chvíli taky "vajíčkové období" (něco jako vaječná amoleta). Ale snídá teda minimálně (třeba půl rohlíku, 2 plátky šunky, 1-2 vajíčka, malý jogurt většinou ne celý) kolem osmé a v devět mají svačinu ve školce.
Opravdu chybí věková specifikace. U nás já to extra neřeším, mám školní děti, 1. a 4.třída, děcka milují na snídani různé jogurty, kefíry, kuličky/kroužky s mlíkem, o víkendu třeba opečený toust a volským okem a šunkou, vafle.... Samozřejmě čas od času mám občas nějaké buchty, ať už třeba upečené (piškotové bulaniny, bábovky...) nebo klidně i kupované. Občas kaše. Není to denně a děti tlusté nemám, tak neřeším, že občas "zahřeší", na snídani mi to nevadí,
Děkuji za doporučení! U nás doma dbáme na zdravou stravu, takže dcery (4 a 7 let) nesnídají sladké cereálie, jogurty s vysokým obsahem cukru nebo například pečivo s nutelou . Raději volíme kvalitnější alternativy.
Tousty dle chuti, míchaná vajíčka, zelenina, buchty, koláče, rýžový nákyp, palačinky nebo vaječná omeleta, jogurt, mussli s mlékem, chleba / rohlík s něčím, pomazánka...
Peču domácí müsli podle kuchařky pro dceru. Od té doby už nekupujeme v krámě. Je výborné a zdravější. Dělám ovesnou kaši (vlocky předem nenamáčím) a pak ovesný trhanec. Sladim čekankovým sirupem. Pak pecu domácí koláče. Máme obcas i kupované sladké pecivo a Nutella se u nás taky vyskytuje s dcerou si dáváme na pečivo med a domácí marmelády (ty dělám hodne, mám dvě zahrady). Mám ráda i tvaroh ochucený ovocem a sirupem anebo na slano se zeleninou a k tomu nějaký zitny chlebíček.
@miryp Nojo, ten toust se šunkou vlastně už není "dělená strava". I když teda špagety s kečupem za "dělenou stravu" stále považuji. A miluje polívku s játrovými knedlíčky - příště ji vařím tak, že ty knedlíčky zaliju vodou jen do výše knedlíčků a budu servírovat, prtoože stejně sní jen ty knedlíčky a pak že už je nacpaný a nemůže, ale když se ukáže příležitost přidat si knedlíček, to má hlad hned .
Jsem jednu dobu říkala, že mám dítě na dělené stravě - příloha zvlášť, maso zvlášť. Teď už si teda rovnou řekne, že k večeři chce rybí prsty a já se ani nesnažím dělat k tomu brambory .
Syn má 7, snídat v podstatě nepotřebuje (zdědil nesnídací gen po tatínkovi 🤭 ), ale tak ob den se se mnou i nasnídá, dáváme si chleba (často domácí) s rozmačkaným avokádem nebo si děláme tuňákovou pomazánku, případně klasika jen máslo a šunka k tomu třeba korbačky. Nebo bez pečiva namažu šunku sýrem/lučinou, smotám do ruličky a k tomu čerstvou zeleninu. Kaše nechce, takže to už ani nezkouším nabízet, dá si třeba muffiny nebo štrůdl když peču, nebo vafle (těch dělám vždycky víc zaráz a dám do mrazáku, jsou výborné i rozmrazené)
Lívance, vafle, palačinky, perník, ovesné kaše, párky, zapečené tousty, koláče, kuličky s mlékem. Dneska měla dcera okurku a mandarinku a syn svatební koláčky a jablko :D.
My to střídáme, v pondělí většinou jogurt s rohlíkem, úterý pečivo šunka sýr zelenina, ve středu vajíčko nebo párečky, ve čtvrtek nějaká buchta, pátky cereálie. Ne vždy je to stejné ale snažím se to střídat
Pečivo se šunkou/ sýrem/ pomazánkou, zeleninu, míchaná vejce, jogurt+ ovoce, různé kaše, buchtu co upeču, přesnídávku+ ovoce, vyjímečně lupínky s mlékem, dle toho co má tak k tomu čaj/ kakao/ mléko..