Ahojky kuchařky! Nenašla jsem žádný odkaz, tak se zeptám-máte nějaké zkušenosti s přípravou zvěřiny? Písněte nějaký receptík, jak dobře udělat dančí maso, kance anebo třeba srnčí...Díky za inspiraci 😉
Jo, zapomněla jsem napsat, že se maso musí pořádně naklepat, ale to je asi jasný, viď?
jéé, už jsem ani nedoufala, že se někdo ozve a přihodí nějakou inspiraci 🙂 Díky! Sice nám teď zase ta možnost odběru trošku polevila, ale aspoň budu vědět pro příště 😉
Já na zvěřinu nejsem, takže jí ani nevařím. Já tomu masu prostě nevěřím. Každá zvěřina by správně měla projít kontrolou na ty červíky a různé ty parazity, které to může mít, což pochybuju, že prochází.
Ahojky,
tak mi mame zveriny hlavne v case polovaciek 😠 dost , a aj ked nemam z toho velku radost, tak uz sme si nasli par receptikov, kt. su super. Kedze na zverinu je manzel tak mu poviem, nech tu par prispeje. Ale jasne vyhrava divina so sipkovou omackou 🙂 receptik teda napisem neskor.
A co sa tyka parazitov a apod. Pozor si treba dat jedine na diviacie maso, tam moze byt cervicek trichinela 🙄 ale podla slov znameho veterinara,kt. sa zaobera prave parazitmi, tak 90% masa je cisteho a tych zvysnych 10% su skor starsie jedince, kt. uz nikto nechce 😒 A dobrou tepelnou upravou sa znici vsetko, takze neodporucam ziadne tatarske bifteky z diviny a ide to 🙂 pokial je maso z obchodu alebo z vykupu tak je na 100 % nezavadne. Z kazdeho zvierata sa beru vzorky.
Z divočáka se berou vzorky vždycky, jen se srnčího se neberou. Tam prý žádná nákaza být nemůže. No, já to jím a jsem v pohodě. A to jinak chytnu fakt všechno. Takže si myslím, že tepelnou úpravou by se i v tom srnčím případní paraziti zahubili. a kdo to nechce jíst, tak samo nemusí. 😉
čaky, Holky, my jsme dělali z daňka ražniči, masoi už nakrájené na větší kousky jsme naložili do marinády - olej, česnek + kožení na divočinu tak an 24 hodin - pak anpíchali na špejle, maso obměňovali s anglickou, cibulé a paprikou a dali do trouby grilovat nebo upéct. bylo to skvělé 🙂 Jako přélohu jsme jedli amerocké brambory (nebo prostě pečené brambory) 😀
ježiš, to je překlepů 😠
Ahoj! Tak divina je výborné mäso. či srnčie, jelenie, diviak... Keď si všimneme v obchodoch tak kilo jelenieho stojí 4OO Sk. Ako hovorím ja, divina je BIO mäsko. Behá si v prírode, nie je kŕmené humusom a všeliakými pardon za výroz sračkami, ktoré jeme v kuracine, bravčovine, hovädzine. Ja uprednostňujem len divinu - robím z neho guľáše, strogano, fašírky, rezne, paprikáš, proste všetko a je to výborné diétne mäsko. V našej rodine je veľa poľovníkov, takže nemáme o toto chutné masko núdzu. Inak čo sa týka parazitov, skúsený poľovník vie hneď zistiť podľa vnútorností streleného zvieraťa, či má nejakých. A mäsko sa aj tak dáva na rozbor. Inak neviem čo majú ľudia proti tomuto masku. Asi ho jedli, keď zver bola zabitá počas ruje. Čo sa nesmie. Potom je to maso chuťovo o nicom a mne osobne smrdí.
Na trhu je korenie - divina. Stačí toto pridať do divinky, cesnak, vlastná inšpirácia a super jedlo je na svete.
Ahoj, partner je myslivec, takže zvěřinu máme častěji než "normální" masa. Už jsem se tak rozmazlila, že kdybych si měla vybírat, tak jedině kančí, srnčí mi už tak nejede, mufloní do svíčkové, jinak taky moc ne. Divočák mi přijde jako lepší vepřové a dělat se z něj dá všecko... Od plátků na houbách, přes zapečené -brambory + zelí + šlehačka, kotlety na šlehačče s bramborem, guláše, řízky, pečeně, nebo naložit na gril... akorát se musí dbát na dostatečnou tepelnou úpravu. Medium steaky bych z divočáka nedělala, i když každý legální kus jde na vyšetření.
U nás se taky občas zvěřina na stole objeví a určitě bych se nějaké nákazy nebála...přesně, jak už je to napsáno. Kančí se posílá na rozbor a srnčí je OK🙂 Jinak u nás se dělá většinou srnčí podobně jako hovězí..takže guláš, svíčková, přířodní řízky apod. Navíc je to maso vlastně v BIO kvalitě, takže kdo nad ním ohrnuje nos, neví o co přichází 😀 😀 😀
Ahojky, třeba jsou strašně dobrý kančí nebo srnčí biftečky. Příprava stejná. Maso normálně nařežeš na plátky. Osolíš, opepříš, můžeš přidat koření na zvěřinu. Od Antonína je moc dobrý a restuješ na středním plameni. Když už máš skoro všechny bifteky hotové přidám cibulku a trošku česneku. Obojí nakrájet na jemno. Dávej pozor, aby se ti cibulka nepřismahla. Proto jí taky dávám až naposled. A mám vysledováno, že na teflonové silnější pánvi je maso křehčí. Jinak je jedno jestli děláš na plynu nebo elektrice. K tomu jako příloha stačí chleba nebo mi máme rádi hranolky a nemá to chybu. Je to jednoduché a rychlé.
Taky jsou dobré guláše, ale ty dělám spíš podle momentální nálady a chutě. Musí se tam dát dost cibule.