Ahoj všetci.
S manželom máme veľmi radi nezvyčajné jedlá,tak že budeme velmi radi ak nám nejaké pošlete.Ja posielam štartovací recept:
pripravýme si:
kuracie maso 300g
cibuľu
pol stručku cesnaku
sojovú omáčku možete dať aj inú
mrkvu
papriku kapiu
lilek 150g
cuketu 150g
kokosové mlieko
curry paste
zázvor,koriander
postup: Nakrájanú cibuľu opražíme s podrveným cesnakom a troškou omačky.Chvýľu necháme dusiť a potom pridáme 1 vačšiu nastrúhanú mrkvu a na kocky nakrájanú papriku.Necháme chvýľu dusiť a ďalšou pridanou surovinou je maso nakrájané na kocky.Necháme maso obelieť podlejeme vodou a pridáme poslednú zeleninu na kocky nakrájane lilek a cuketu.Po privedeni do varu nalejeme kokosové mlieko a ochutíme kari pastou.Dusíme na slabom ohni,kým nemáme hotové maso asi 1-1,30 h.Na konci možeme ešte dochutiť soľou a podrávkou.Dobrú chuť
ja mam cinsku (resp. cinsko-indicku) kuchynu rada, ale chodim ju kupovat uz hotovu 😎
co sa tyka receptov, bola som prekvapena, ze to, co som zo slovenska poznala(alebo teda z toho, co sme doma varili) pod prezyvkou "cina", malo so skutocnou cinskou/cinsko-indickou kuchynou dost malo spolocne 😅
darmo, mnohe suroviny, aj keby sme ako velmi chceli, sa proste na slovensku nenachadzaju/nenachadzali... ☹
skoda, ze sa cinania a vietnamci na slovensku zivia radsej handrami, nez dobrym jedlom (obrazne 😉 )
Ja som teda v čechách,tých čínskych reštaurácii je tu dosť,ale kto má mať toľko peňazí a navštevoval ich aspoň raz za týždeň. 😒 Ja teda ich veľa nemám. 😢 Aj tak ti ďakujem za ohlas.pa pa
nika.f
ahoj to uz sme aspon dve co varime cinsku kuchynu, ja som zacala solamylom do kuracieho masa a curkumy do ryze, teraz mam uz aj ine vychytavky ako je miso, vasaby. varievam z hlavy, alebo si najdem nico v receptoch.
recept urcite pridam 🙂
Tak to ti dakujem a budem sa tešiť.
navsteva volala ze pride neskor tak napisem jeden len treba mat k nemu miso, to je zo soje omacka, ktoru u nas tazko dostat, my si ju objednavavame.
Ahoj Nika. Mám doma knihu s receptami čínskej kuchyne. Keď mi to pripomenieš tak ti ju donesiem požičať 😉
miso polevka z hub a jacmenych krupov:
2 pol.lyz. rastlinneho oleja
1 velka pokrajana cibula
2 caj.lyz. posekaneho tymianu
1 caj.lyz. umytych jacmenych krupov
1.2 litra vody, alebo masoveho vyvaru
1 caj.lyz. miso
1 maly strucik roztlaceneho cesnaku
sol na dochutenie
350g posekanych hub
petrzlen na ozdobenie.
na rozpalenom oleji osmazte cibulu a cesnak.
po 5.min.pridajte hriby a varte este 2.min.
pridajte jacmenne krupy a vodu alebo vyvar a tymian
uvedte do varu, zmiernite ohen, prykrite a varte 1-1apol hodiny
50ml polievky rozmixujte s misom, cesnakom a solou, znova privedte do varu a podavajte ozdobenu posekanym petrzlenom.
Anička tak to si robíš zo mna srandu?
cina kura:
3lyzice krystaloveho cukru na rozpaleny olej. urobit karamel. do toho vlozit nakrajane sliziky kuracieho masa. osmazit mierne na ohni, dat worcester, soj. omacku, vegetu, sol, podliat vodou. podusit a potom pridat nakrajanu kapustu, bielu hlavkovu, kukuricu, hrasok, sampiony a nehat dusit, premiesat, podavat s ryzou.
Nie nerobím. Nie je to síce nijaká mega kniha, ale inšpirovať by mohla 😎
Melory.
Kukurica,hrášok a šampióny majú biť sterilizované?
Tak mi sa už spájame cez dve siete hej?
ja davam sterilizovane.
Tak to vyzerá 😀 .Pozri si IP 😉
aj ja chcem vidiet!
Tak ďakujem.Určite tie recepty skúsim a dám vedieť ako chutili.Keď mi kamoška požičia tú kuchárku tak vám tiež ešte nejaké napíšem. 😉 Aspoň pre inšpiráciu. 😀 😝
dobre, tesim sa, ja tiez nieco este pozhadam v hlave alebo v receptoch.
Ja už z nej nevarím, ale tak ste ma "nakopli" že sa do nej asi zas pozrem 😀
Tak nám aj ty niečo napíš,tebe to písanie ide lebsie ako mne,veď vieš že ja som len začiatočník. 😀 😉
Jaj, už je tu manžel, tak keď tak zajtra alebo napozajtra 😉 🙂
Melory.
Prosím ťa napíš mi čo to vlastne je miso a ako to vyzerá.Vobec neviem čo to je .Nejaká omáčka alebo zmes korenín?A ak to objednávaš cez internet tak mi prosím napíš adresu.Ďakujem. 😉 😀
Tak cina je moja fakt oblubena,aj ked vacsinou ju objednavame co je drahe,ale strasne dobre 😝
Ked varime,vacsinou aspon kupime zmes z obchodu a uz len pridame kura,a zeleninu [tiez cinsku zmes z obchodu-to je lacne].Ale co rada varim a je z ciny su rebierka.[tkz.ribs]
Cize tu je recept:
bravc.rebierka
barbegue omacka
med
kecup
sol,korenie
Rebierka ulozime do pacu zo vsetkymi prisadamio,pomiesame a nechame odlezat,dame na pekac s trochou oleja a peciem v rure do chrumkava.Priloha egg fried rice [vajickova ryza-ryzu dame na panvice s trochou oleja,trochu opecieme,podlejeme trochou vody,pri konci pridame vajicko zamiesame a ked je ryza makka a vajce uvarene podavame.
Neviete niekto recept na "cinsku polievku"?Je taka hneda-priesvitna a pikantna.Vacsinou ju maju v supermarketoch,v bocnych cinskych restauraciach.
Recept na čínskou polévku:
Ingredience:
1 a ¼ l drůbežího vývaru 2 lžičky cukru trochu octa, nejlépe rýžového trochu chilli a sušeného mletého zázvoru sůl a pepř na dochucení 150 g vyloupaných vařených krevetek (i mražené) 2 hrsti jemně nakrájeného špenátu 2 hrsti nakrájených ředkviček 2 hrsti nakrájených jarních cibulek trochu želatiny na zahuštění
--------------------------------------------------------------------------------
Doba přípravy: 10
Vaření: 5-8 minut
Počet porcí: 4
Příprava jídla:
1. V hrnci uveďte do varu vývar a želatinu změkčete podle návodu na obalu většinou se namáčí v troše vody. Jakmile se vývar začne vařit, vsypte do něj krevety a zhruba pět minut je povařte. Přidejte ředkvičky, špenát a cibulky a ještě dvě až tři minuty vařte. Vlijte namočenou želatinu a nechte polévku už jen znovu přejít varem.
2. Ochutnejte, podle potřeby osolte, opepřete, poprašte zázvorem a dotáhněte octem, cukrem a pokud to máte rádi ostřejší trochou chilli.
tak este ma napadlo v suvislovti s tym medom.
kura upiect a pred dopecenim potriet masou z medu a roztlacenym cesnakom. nehat este asi 7-10min dopiect a je to uuuuzasne.
my robievame medové grilované krídielká -to je lahôdka 😵 samozrejme kuracie kridielka dáme do "pácu"-med,cesnak,citrónová štava,sol,korenie,sójová omáčka a nejaké tie bylinky
jaaaj tak to som neskusala, ale toto sa ma dat na koniec, lebo muz to raz dal skor a mu to akoby skaramelizovalo a nebolo to ono, ale ak sa da pac so sojovou omackou ta to rozriedi a je to mnamoza. dakujem za radu danka ja to skusim. milujem pace.
Pikantná čínska polievka (zuzla2)
500g predného hovädzieho mäsa
100g zelenej fazuľky
10g čiernych čínskych húb mu-er (v najhoršom prípade iných sušených húb)
1 PL vodky alebo slivovice
1 PL sójovej omáčky
1 ČL octu
4 hrnčeky bujónu
1 ČL soli
2 ČL hladkej múky
1 PL vody
1 ČL mletého čierneho korenia
štipka mletého čili.
Mäso pokrájame na malé kúsky, vložíme do vriaceho bujónu, pridáme pokrájanú zelenú fazuľku spolu s hubami a varíme 20 minút. Potom pridáme všetky ostatné prísady a varíme, až kým mäso nezmäkne. Hladkú múku rozmiešame s vodou a vmiešame do polievky. Za stáleho miešania varíme, kým polievka nezhustne. Nakoniec posolíme.
Holky prosím napíšte mi nejake recepty. ☹ ☹ ☹