Ahoj, byla jsem pověřena uvařit gulášek z vepřového masa ( plec ) pro 50 lidí, jen nevím kolik toho masa tam dát? Doma moc maso nejíme, tak mi stačí i půl kilča na celý guláš, spíše přidávám papriky, rajčata a tak, ale toto by měl být pravý hospodský, tak si nejsem jistá tou gramáží.... 😀 Neporadí mi někdo? A kolika litrový tak udělat?
Tak zhruba těch 10kg masa by to dalo určitě. Možná více..15kg, chlapi jsou žrouti 🙂
já bych asi použila aspoň 10 kg masa (200 g na osobu) a tak 5 kg cibule. kolik to udělá litrů netuším 😀
Delala bych z tech 10 kg masa,minimalne 15 litru (0,3 l na osobu),radeji vic.
Jako mimo to maso,cibuli a tak jeste 15 l vody.
Děkuji moc, také jsem měla odhad 10kg, ty jo to je ranec, to budu krájet i s tou cibulí snad celý den. 😅 Jinak nemáte někdo nějaký osvědčený recept? Budu ráda za jakýkoliv, já dělám jen hovězí a pak vepřový, ale segedýn... 🙂
@baobab_b Dělám dle manžela, který má recept od svého tatínka, který vedl hospodu.
Zpěníš dohněda cibuli, přidáš maso, necháš restovat dokud maso nepustí štávu a cibule se nerozvaří na stávu..Odstavíš, přidáš gulášové koření, sladkou a pálivou papriku, sůl,pepř. Zaliješ vodou, dusíš, podlíváš. Nakonec klasicky zahustíš.
Podle starých kuchařů, kolik máš masa, tolik bys měla dát i cibule.
Ještě doplním, že se může zčásti zahustit střídou chleba - natrhám na kousky, přidám k mouce, zaleju vodou a rozmixuju tyčovým mixérem. Dodá to tomu trochu lepší chut, ale samozřejmě nemusí tak být, na guláš pro 5 osob dám tak dva krajíčky, pro 50 lidí by to byl bochník určitě a co pak zase s tou kůrkou, že 😉
Pocitej tak 200-220 g cerstveho masa na osobu. Ja delam pro 4 lidi z kila ,750 gmasa.