Dobrý den je tu někdo kdo zavařuje ?
Prosím poradíte co zavařit na horší časy aby to vydrželo třeba i několik let ve špajzu děkuju
@klokanka31 to samé u nás
Ale třeba marmelády jdou u nás málo tak něco co aspoň vydrží třeba rok
U nás marmelády taky tak rok. Ale okurky mám už rok a půl, ty moc nejíme.
My máme zahradu, takže převážně dělám, co nám roste Výborný je třeba pečený kečup - vydrží i několik let, mám odzkoušeno. Pečená povidla jsou taky super. Třeba i na vánoce
Pak klasika - lečo... Hodně dělám i cuketu - dá se pak dát pod maso, chlop si dává i na chleba, jen tak
Děláme ale teda převážně kompoty a marmelády.
Ale taky si děláme třeba i zavařené maso. To ale nemám odzkoušeno, jak dlouho vydrží. Vždycky to max do roka sníme
My máme velkou zahradu a téměř vše zavařuju. Mimo to co už je tady zmíněno tak dělám třeba ještě rajčatový protlak, různé zeleninové směsy třeba do bramborového salátu, česnekové výhonky na sladkokyselo nebo z nich dělám i pesto, směs na svíčkovou. Když je vše dobře zavřené tak to vydrží déle než rok.
Zavařím či jinak zpracuji úplně vše. Maso, paštiku, sulc, sušené maso a bylinky, džemy, šťávy, přesnídávky, kečup a jiné omáčky, houby, jablka na závin, povidla pečená v troubě, pečený čaj, ořechy, borůvkový a brusinkový kompot. Ovoce nekupuji, to se nevyplatí, v lese je zadarmo, něco na zahradě, zbytek vyměňujeme v práci. V práci jedeme v zavařování a sušení úplně všichni.
Tak ono třeba ty marmelády jdou jakostně dolu. Mám vyzkoušeno třeba u borůvkový, po roce už vůbec nebyli poznat borůvky
dělám marmelády, houby, lečo, kyselé okurky, rajčata, někdy šťávy, kompoty, ale teď se mi nějak nedaří, hrušky jsou tvrdé, broskve mi zplesnivěly. Jistota jsou zavařené třešně a švestky. Jinak mám velký mrazák a dávám si do mrazáku na podzim pytlíčky s nakrájenou zeleninou, ovoce - pak to vytáhnu a děti to rádi jedí nebo na koláč. Někdy dělám povidla, zkoušela jsem kečup. Kysané zelí. Je to fajn mít kam sáhnout v zimě.
Tady je skupinka:
https://www.modrykonik.cz/group/6415/
@1pomnenka děkuju
@klokanka31 máme to stejně
@nikoulinka moc krát děkuju za nápady bohužel zahradu nemám záleží jaká je úroda tak nás pak rodina nějak obdaruje ale převážně nakupuju v obchodě a zavařuji
@martt moc krát děkuju za nápady
@1pomnenka prosím a jak dlouho vydrží šťáva a paštiky ? Jinak děkuju za nápady
@petrasipkova1 děkuju přesně vždy je lepší mít po ruce
A můžu se zeptat, proč zavařuješ kupované ovoce a zeleninu? Chápu zavařování jako uchování vlastní úrody, aby zbylo i na zimu, ale u kupovaného v tom moc smysl nevidím. To si to můžeš koupit čerstvé/mražené i v zimě. Taky udělám marmeládu ze 2 kg jahod ze samosběru, ale to je zásoba tak na 1 rok a dělám to jen proto, že dřív jsem měla domácí, tak spíš takový zvyk a 2 kg marmelády nepovažuji za nějaké extra zavařování.
tak asi bych nezavařovala z obchodu, snažím se dojet do sadů, na samosběry. Na zahradě když to nezmrzne máme ovoce, které stihneme sníst, stromy jsou mladé a ládujeme se tím za čerstva. Rajčat máme teda hodně, takže ty se zavaří. Papriky jak kdy. Ale dojedu na Moravu pro meruňky a broskve do sadu a zavařim a dělám džemy. Švestky také, buď má soused, nebo sháním. Okurky u farmáře. Proč kupované ? Protože odmítám dětem dávat kupovaný kompot v plechu, zdá se mi to uplně gumové, třeba ty broskve. Stejně tak marmelády, okurky. To kupované je pro nás už nedobré chuťově.
@petrasipkova1 též se snažíme chodit na samosběry občas nás podaruje i rodichodit někdy toho je málo tak kupujeme ovoce a zeleninu v obchodě a zavařujeme
Jakekoli hotove jidlo ala eintopf (gulas, cina, segedin, maso na paprice, maso ve vlastni stave, rajska, ... ) , huste polivky (bez smetany, bez testovin a bez zelene zeleniny). Kdyz se zavari 2x (2 dny po sobe) 1h, tak to vydrzi ve spajzu rok uplne v pohode
@konidana děkuju
Co mám v plánu zavařit
Šťáva Jahodová , Broskvová , pomerančová
Vařené maso kuřecí vepřový hovězí
Čalamady, leča , leča ,směs na topinky , zelí, Sweet chilli omáčka, Sweet chilli omáčka z manga , zeleninová směs , marmelády, okurky , vývar , pečený čaj , pečený kečup,jablka na závin
Tak uvidíme jak to vše půjde
Jablka na závin? To děláš nějak s kořením, že je to lepší než čerstvá jablka.
Dávám jen cukr, žádnou chemii jako je želírovací cukr, vařím do zhoustnutí, dávám do skla pod víčko a sterilizuji. Vydrží i 10 let.
@michaela666 ještě jsem to nejedla vidím to všude na internetu že to dělají tak bych 2/3 sklenice chtěla zkusit
@1pomnenka dobře děkuju zkusím
doslova vše co zavaris vydrzi ve sklepe 40 let :D viz babiccin sklep a povidla z ´84
tim je zavarovani uzasny
my zavarujem marmelady,povidla,papriky,ourky,lečo,ruzny majdy, čatní,řepu,calamady, česnekovou pastu,jablka,mošt,řepu se zelim (tusim delala mamka a byla uzasna), da se i křen, broskve,merunky,hrusky,svestky.
Jinak muzes defacto zuzitkovat do smesi ruzny prebytky a vytvoris i recept
Toto zavarujeme my. Ne teda kazdy rok vse, ale zatim co si tak pamatuju ze se kdy u nas zavarovalo
jinak tim masem bacha to se zavaruje na vicekrat. Ja osobne bych se toho bala ale vim ze tchyne zavarovala na spagety s mletym a ze to delala na vickrat. A dojidame to jeste ted, 3 roky cca
jestli chces ,nasla jsem takovou stranku o zavarovani .Tam naklikas co chces a aji ti to vypocita laky myslim,na kolik a jakdlouho zavarovat a i co vse se da,ruzny kombinace apod
@michaela666 ¨ty jabka dela tchyne taky ale spi sproto ze to nestiha jist a na ulozeni nejsou,ne proto ze by to bylo lepsi. Cerstvy me prijdou lepsi ale zase lepsi jak kupovany
Zavařuji lečo, ale i marmelády a také pečený čaj a je výborný
Zavařuju hlavně lečo, ale u nás vydrží tak na 3 měsíce a musím zavařovat znova
několik let se u nás fakt neohřeje 