Ahoj holky, spoustu známých chce po mě napéct cukroví, ale nějak mám obavy z množství, abych nenapekla příliš moc, nebo naopak příliš málo. Jak zjišťujete cca váhu cukroví? Když mám např. 500g mouky, 200g moučky, vejce, 250g másla, tak můžu počítat s váhou cukroví cca 950g+zdobení (to může být marmeládou a čokoláddou cca navíc 250g?). Počítám přibližně správně? Budu ráda za vaše případné odpověďi. Cukroví peču, ale při dvou dětech a to rok od sebe si nevzpomenu jak mi to váhově všechno odpovídalo, a to jsem si vše orientačně vážila!. Ale co nezapíšu, tak při těch mých rošťácích, nic má hlava děravá v sobě nedrží. Taky někdo doporučuje místo másla, stellu, heru. Není máslo nejlepší? Nebo některé druhy, je dobré péct ze stelly, hery. Moc děkuji šikovných cukrářskám za radu!
@denny1610 A což takhle zkusit jednu "cvičnou" dávku třeba z polovičního množství? Děti budou mít obrovskou radost, rády ochutnají... a ty to budeš vědět přesně. Já hodně plním krémy, a pak mi to dost přibyde na váze, ale tak od oka bych řekla že by to tak mohlo být. Něco se vypeče to je pravda. A jinak já taky ráda používám máslo, někdy napůl se Stellou, nebo do některých těst i Stellu samotnou. Heru nikdy, to si mi pak těsto vždycky matlá, se Stellou nikdy.
Děkuji za vaše reakce... Rozdíl mezi Herou a Stellou jsem už poznala, Hera opravdu je taková matlává...
@denny1610 Ahoj, dle hmotnosti surovin se dá orientačně váha určit, jen počítej s tím, že v troubě to pečivo ztratí nějakou tu vlhkost, takže bude o něco lehčí, čili i když přičteš váhu náplní, výsledek bude mít o něco míň (hned po upečení - záleží pak na tom, kde to cukroví skladuješ, jestli zase nějakou vzdušnou vlhkost nabere nebo ne...).
Ad hera a spol - já teda používám ve většině případů máslo, na cukroví nešetřím a koupím kvalitnější, zejména do krémů. U těsta si můžeš vybrat, ale já třeba po ochutnání poznám rozdíl (mamka i já máme stejné recepty, jen ona peče z hery). Na druhou stranu mám i recepty, kde je lepší použít tyto rostlinné ztužené tuky. Prostě ve finále záleží na tom, co konkrétně pečeš za druh.