Na chalupě jsme postavili nedávno udírnu.Udili jsme zatím jen sýr a párky.Na narozeniny jsem teď dostala elektrický mlýnek na maso a tak by jsme chtěli vyrobit domácí klobásy.Máte některá recept.A postup jak dlouho se to udí?Na netu něco je,ale chtěla bych něco odzkoušeného.
ááá našla som
8-9- kg br. pliecko
6kg bôčik
1,5 KL štipl. papriky
30dkg cesnak pretlačený
30dkg soli
22 dkg červenej papriky mletej
3 sačky po 15dkg drvenej rasce
3 sáčky pepru
0,5 l vína bieleho
trošíčku cukru
Nakrájať na kocky nechať 2 dni stáť pomlieť na mlynku ale s vačšimi dierkami dať do čriev a hneď udiť.
Mám vyskúšané sú famntastické či vysušené, alebo zmrazničky uvarené.
ja sa len pridavam, ze odporucam na udenie zohnat drevo alebo piliny z ovocnych stromov, najlepsia je ceresna, ale dobre su aj hrusky a ine... 😉 mnaaaam, no dala by som si 😉
Díky.Recept vypadá dobře,ale asi by jsme to zkusili udělat napoprvé z poloviční dávky.Musí toho být asi hodně,ne?Kde seženu ty střeva?To se dá normálně koupit v řeznictví?Dneska vyrazím do města se poptat.Jinak dřeva máme na chalupě hodně z ovocných stromů.Tento víkend to chceme udit,tak pak dám vědět jak to dopadlo.Jo a jak dlouho se to asi udí?Někde jsem četla,že asi 8 hodin.Je to pravda?
Tak já taky něco přidám. 😉
Chalupářská klobása.
3 kg vepřového masa (plec,kýta)
1,5 kg vepřového bučku
1 kg hovězího masa
česnek,mletá paprika, pepř, drcený kmín a sůl (na kilo masa počítáme 22-25 g soli)
3 sáčky papriky, 1 kmín 250g soli půl sačku pepře a 3 hlavičky česneku. S masem to děla asi 11 kg. což odpovídá asi 120 klobasek (našich) 😀
V lednici necháme odleže asi 2 dny a pak to dáváme do střev. Udíme asi 8 hodin při 75 až 80 stupních 😉 🙂
baby toto sice nerobim ale dala by som si 😀
Ještě jsem zapoměla že tam přidáváme špek. Nakrajíme ho na male kostičky 😉 on se při uzení krásně rozpustí a není taková suchá jo a hrnek vody. 🙂
Holky díky.Už se vidím,jak je žeru 😀 Známá je vedoucí v řeznictví,tak jsem ji psala SMS ať sežene střívka. 😝
Tak holky střeva mám doma.Stály 80 kč 😅 ale je toho asi 25 m ,takže bude i na přístě.Jestli teda nějaké příště bude 😀 Opsala jsem si vaše recepty a vyrážím do města pro maso.
zanetka82-Prosím tě,kde jsi přišla na to,že toho je celkem 11 kg? Ať počítám jak počítám,tak mi to pořád nevychází 😀 To jsi se asi spletla,že?
Ja jsem udělala poloviční davku 😀 😀 a kila jsem neodečetla 😉
Tak vám holky musím popsat to naše uzení.Dělala jsem recept od
zanetka82 .Koření a sůl jsem tam dávala od oka.Měla jsem nějaké veliké sáčky papriky,dala jsem tam jeden a klidně tam mohlo být méně.A trošku jsem to přesolila 😖 Ale jinak dobrý.Udili jsme to 5,5 hodiny.Klobásek bylo 49,ale dělali jsem ze začátku dost veliké.Vyšlo to ale pěkně draho.Za maso jsem dala 690 kč + 80 kč ty střeva.Ještě koření a slanina ,takže přes 900 kč.Polovinu jsme toho rozdali,takže celkem drahá sranda 😀 Ale byla sranda.V sobotu když jsme udili,tak pršelo,vytáhli jsme veliký slunečník a seděli pod ním.Flašek se taky vypilo dost.Někdy si to určitě zopáknem.
Tak to je paráda...hlavně aby chutnaly. JO a zaležitost drahá když se to skoro vše rozdá 😉 to znam. 🙂 😀
Bílé mnichovské klobási bez udírny:
http://jindrich-tyn.rajce.idnes.cz/Klobasy/
Uzení udírna:
http://jindrich-tyn.rajce.idnes.cz/Udirna%2C_ud...
Jinak doporučuji knihy:Udirny a uzení Egon Binder, a Klobásy, salámy, paštiky Bernhard Gahn (Grada)
JO místo rychlo soli jde použít směs soli a cukru na 1kg soli lžíce cukru
odkaz na uzení nefunguje, ale najdete ho na mem rajčeti - http://jindrich-tyn.rajce.idnes.cz/
skuli ja ti pošlem recept zajtra neviem ho nájsť v tej rýchlosti môj syn sa ich nevedel dojesť a udili mi ich u kamoša ale viem že sme museli pozháňať na údenie piliny z čistého dreva nie z nejakého lakovaného