Mile maminky, chci se vas zeptat, jak to mate s varenim vy. Ja jsem nikdy nebyla nejaka kucharka, par jidel sice uvarit umim, ale spis jsme s manzelem dost aktivni na to, abychom travili nase zivoty pripravou slozitych jidel - spis hodne sportujem a tak. No ale - ted mame holcicku 16 mesicu, a je mi jasny, ze ji proste chlebem s maslem odbyvat nemuzu. Snazim se ji varit, a nekdy, tak 2x tydne koupim sklenicku. Jenze s tim varenim - nejak mi dochazi inspirace.. a tak varim porad dokola par jidel, nekktere doporucovane recepty se mi zdaji dost na dlouho. Dalsi problem je maso. Manzel ma maso k obedu v praci, ja ho k zivotu nepotrebuju a o vikendech v ramci nasich aktivit a vyletu jime neco rychleho, maso delam vzacne. Vim, ze dite ma mit maso treba i 5 x tydne, ale to u nas ani omylem nemame. Co myslite, je spatne ze ho ma daleko mene casto? Proste vyvaret jen pro dcerku mi prijde slozite..a popravde me to nebavi..je tolik zajimavych veci, nez stat u plotny..jak to mate vy? Kazda druha mate ve fotoblogu krasne fotky nejruznejsich jidel, klobouk dolu,ze si s tim nekdo da to praci, ale kdyz si pomyslim, ze bych takto mela vyvaret , tak nevim nevim...najde se mezi vami nekdo, kdo to ma podobne, nebo jsem zde jedinna , nevyvareci exotka? ;)
Me teda vareni nevadi. Nicmene pro prcka jsem vzdy varila zvlast cca do 2 let. Uvarila jsem cca 5-6 porci. To jsem zamrazila na porce, takze rano staci sahnout do mrazaku. Prilohy varim cerstve. Jinak taky tocim jidla porad dokola, malokdy uvarim neco noveho.
Neboj se, nutnost mít maso 5x týdně je přežitek, má i svá negativa, špatně se tráví, nehledě na etické aspekty. Moje čtrnáctiměsíční ho rozhodně tak často nemá, do roka vůbec a krevní obraz měla v pořádku. Ale je třeba správně nahradit kompletní bílkovinu v něm, my nejčastěji kombinací luštěniny, obiloviny a zeleniny.
@slunickova123 a čo je to "neco rýchleho"? Je to plnohodnotná strava, alebo nejaké polotovary, múčne jedlá, atd? Stravovaniu dcéry prikladám veľkú dôležitosť, určite nehľadám výhovorky, prečo nevariť. U teba to vidím skôr na nechuť než na nedostatok času. No hold je to na tebe, ty si musíš určiť priority. Pripraviť ale plnohodnotné jedlo (aj mäso) sa dá s prehľadom do 30 min. Dá sa navariť viac a mať v mrazaku zásoby, dá sa variť ráno alebo večer...možností je veľa.
Tak mě vaření kdysi strašně bavilo a ted jsem ve fázi, kdy ho vyloženě nenávidím. Abych přiznala pravdu, vařím opravdu jenom kvůli manželovi a dětem. Když obědvají ve škole a v práci, uvařím našemu nejmladšímu nějakou zeleninovou polévku aspon na dva dny a k tomu nějakou rychlovku, např. palačinky. Jelikož to zas tak často není, žádné výčítky nemám, že malého odbudu. Jinak maso 5x týdně taky nemá ani omylem, popravdě ho ani tak moc nemiluje, spíš ho plive. A nejstarší dcera odmítá maso dodnes - ta ale musí sníst alespon něco, ovšem nechtěla bych to vidět, jak to vypadá ve školní jídelně. A je plně zdráva. Takže pokud se stravuje jinak plnohodnotně - zelenina, jogurty..., tak bych to zas tak nehrotila. 😉
Já vám rozumím. Také nejsem supermatka co zvládá vše s úsměvem (vychovávat dítě, uklízet, vařit, chodit do práce, o tom dalším ani nemluvě...) a snažím se to zjednodušit, kde se dá. Dcera má bezlepkovou dietu, takže musí mít do školky (a dříve do jeslí) svoje jídlo - dělám to tak, jak už to psal někdo výše - navařím víc a zamrazím jí jednotlivé porce, dodělávám přes týden pak jen přílohy. Komerční polotovary nepoužívám, vybírám jednoduchá jídla. Spíš jste mě zaujala tím masem - dcera je vysloveně masová, oběd bez masa neuznává, takže já dělám k obědu vždy maso, ale snažím se mít večeře bez masa (z opačného důvodu než vy, aby toho masa zas nebylo moc). A fantazie mi dochází teda úplně - co vaříte bez masa vy? Já vymyslím tak zeleninovou polévku na 100 způsobů, nějaké kaše, rizoto, těstoviny, ale mám pocit, že už pořád jíme to samé.
Co se týká masa, tak já všechno dusím - to nedá moc práce - nakrájet, šoupnout do hrnce, přidat vodu a dusit, já radši dýl než míň. Času příprava zabere minimum, já na to pak jen občas mrknu či zamíchám. Zásadně dětské jídlo nesolím.
@slunickova123 Mě také vaření šíleně nebaví. Dokud jsem byla s dětmi doma, tak jsem jim vařila jednoduchá zeleninová jídla i s masem, ale spíš si vybavuji ty první příkrmy. U nás doma vaří manžel, takže to mám vlastně jednoduché, ale musím se smířit s tím, že vaří převážně českou kuchyni. Na druhou stranu kupuje kvalitní suroviny. Já když už musím vařit, tak to jsou špagety, různé obilné kaše (pro děti je všecko krupicová nebo vločková), vařené brambory na loupačku, brokolici v páře, palačinky a tak podobně. Z masa také nevařím, toho vaří dost manžel:D
Taky mě vaření nebaví. Fakt je, že už mám děti větší a ten menší maso miluje, tak milerád splní 5x týdně maso. 16m ale maso často neměli. A vařila jsem taky stejná jídla. Když jim to chutnalo, tak proč to měnit. Hodně jsem dělávala těstoviny se zeleninou a do toho trochu masa. Případně totéž s rýží. Jo a hodně jsem v těch 16m dělala polévky, do těch se nacpalo leccos, zahustit vločkama a bylo to. 🙂
Vaření nesnáším snad nejvíc ze všech domácích činností, opruzuje mě i vymýšlení jídelníčku. Snažím se o co nejlevnější, avšak výživově co nejvydatnější recepty nejlíp do jednoho hrnce či na plech. Maso tolikrát týdně nemá absolutně žádné opodstatnění, takže u nás je hlavně o víkendu, přes týden tak v polívce.
A to mě vaření dřív bavilo, ale jak musím každý den (když se poštěstí tak obden), je to hrůza.
@janaaanna stačí zajít do zdravé výživy - např tempeh je připravený hned, fazole na různé způsoby - to děti milují, je to rychlé, často dělám dušenou mrkev s hráškem bez masa, červená čočka - rychlá zdravá, brambory se špenátem + volské oko, různé placičky - brokolicové, květákové s mrkví - dají se dělat v troubě, když nechcete na tuku, hlíva, žampióvá omáčka - já dělám většinu jídel bez masa - manžel je vegetarián a mě nebaví vyvářet 2 druhy jídel pro něj a pro nás - s tím, že se každý den na oběd stravuje doma. Holky milují lososa ten je hned.TAké nemínim v kuchyni strávit mládí - vaření mě baví, ale nejsem otrok kuchyně. Docela dost vařím ze stránek varilamysicka.cz
Take me to nebavi, ale varim pro malou co dva dny. Stale pro ni varim oddelene, bez soli a koreni. Pro nas s manzelem sem tam, podle toho, jestli ma volno, kdyz nikam nejdem atd. Pro malou varim v parnim hrnci vzdycky zeleninu (vetsinou tri druhy - mrkev, celer, ruzickova kapusta, repa, kvetak, brokolice, fenykl, cervenou cocku, hrasek, kukurici atd.), maso davam kazdy den (ale neni nutno), moje mala ho miluje, mam v mrazaku pripravene uz naporcovane kusy a ty vzdycky vyndam a uvarim ve vode. K tomu pridavam prilohu - testoviny, bulgur, pohanku, jahly, brambory, ryzi, kuskus. Jednou nebo dvakrat tydne davam rybu - bud tunaka z konzervy, nebo mrazeneho, tresku nebo pstruha, mam i zamrazeneho kapra. Vsechno to smicham dohromady a tak to male davam. Pokud je to sussi, tak tu zeleninu trosku rozmixuju, aby to mela jako omacku. Male to zatim moc chutna, tak me nic nenuti to menit. Ma v tom vse, co potrebuje a co ma rada. Vajicko davam tak ruzne, nekdy na snidani jako omeletu, vajecinu, volske oko, uvarene a klidne ten den ji dam i maso. Ale s tim masem fakt neni nutne, abys ho davala kazdy den. Pokud to male chutna i bez masa, tak proc ne. Klidne ji, jednou za cas, uvar i sladky obed - testoviny s tvarohem, sladke knedliky apod., kdyz uz te nic nenapada. 🙂
@slunickova123 Můj názor je, že co dám dítěti do 6 let, to už mu v životě nedám. Vařím co dva až tři dny, pokud to jde chodím pro zeleninu a ovoce na trh nebo k rodičům na zahradu. Neříkám, že skleničku nikdy nedostane, ale je to vyjímečné. Vím, co jí, vím, že má pestrou stravu, kvalitní maso, ryby nebo domácí vejce, také luštěniny, pestrou zeleninu a taky vím, která mu chutná. Syn má 16 měsíců, vařím bez soli, koření jen vyjímečně - spíš ochutím třeba bylinkami. Sladké má jen vyjímečně. V dnešní době je hodně potravinových alergií, nemocí z jídel a polotovarů. Ale myslím, že to lze omezit tím, co u dám jako malému. Až bude v pubertě, nejspíš se bude cpát vším možným 🙂
Mám to podobně, vařit mě opravdu nebaví. Ty první příkrmy to se ještě dalo, uvařila jsem toho víc a dala do mrazáku do formiček různé druhy zeleniny, pak to všelijak kombinovala, dodělávala přílohy (střídala brambory, rýži, těstoviny...). Ale teď už je to horší. Když má přítel ranní, tak má jídlo v práci a pro sebe moc nevařím (většinou mi pak večer donese taky jídlo z jídelny a přes den se nějak odbydu). Malýmu vařím na dva dny nebo mu ohřeju co mám v mrazáku a dodělám třeba brambory apod. Polívky moc jíst nechce, takže tu nedělám každý den. Maso má teda skoro denně, někdy ho nahradím vařeným vajíčkem. Když jsme doma všichni, tak většinou vaří přítel - baví ho to víc než mě a pro malýho něco narychlo udělám (přítel hodně koření a solí, takže naše jídlo synovi nedáváme). Někdy taky dám jídlo ze skleničky, většinou tehdy, když nemám možnost koupit čerstvou zeleninu nebo mi dojde maso a někdy prostě jen nestíhám. Tak nějak to střídám - někdy sklenička, někdy čerstvé. Jinak už mi taky dochází fantazie, ale kolikrát bych třeba i něco složitějšího uvařila, jen je mi líto času stráveného u plotny a prostě mě to ani moc nebaví. Přitom hrozně ráda peču a skoro každý týden dělám nějakou buchtu.
mě taky vaření nějak extra nebaví, vařím jídla rychlá, rozhodně ne nic složitého jako svíčkovou, ptáčky apod., max. v zimě občas segedín, ale jinak těstoviny, rýže a brambory s něčím, co je obvykle do půl hodiny, max. 1 hodiny hotové. Ostatně ani jsem k ničemu jinému vychovaná nebyla. Přijde mi to jako škoda času. S dětmi jsem začala vařit malinko jinak, spíš méně zdravě, než naopak (občas nějaká ta omáčka apod.), a taky maso mají hodně často, i 2x denně, takže my jsme ten pravý opak, a to mě trápí (my měli maso když jsem byla na ZŠ spíš výjimečně). KOlikrát jsem si říkala, aby neměly děti přemíru bílkovin, straší mě dna, co má manžel sestřenice a tak. Souhlasím s tím, co píše @sonja01, ráda bych, aby děti byly naučené na zdravé jídlo, zeleninu, což o to, v létě hodně žijeme na cuketách, salátech s manželem, používám v kuchyni i pohanku, cizrnu, čočku apod., ale děti jsou hodně zmlsané, co se týče jídla, tak mají tu pro děti tohoto věku typickou neofobii, všechno nové je jim nesympatické, syn dodnes (3,5roku) nemá oblíbené jediné jídlo. Proto mě taky vařit moc nebaví, protože co uvařím, oni skoro nejí, syn třeba půlku, dcera nic, a to člověka brzy přestane bavit, a navíc to pak jím sama kdovíjak dlouho. Nějak nevím, jak na ně; taky jsem děsně zlobila s jídlem a dlouho, máma dnes říká, že mi to "pánbůh na dětech vrátil". 😉
Mimochodem, co která tedy doma dětem vaříte, a oni to jí 😀 , že máte maso tak málo??? Poraďte. Potřebuju maso ubrat, problém je ten, že dcera je výhradně masová, po skončení příkrmů, kde bylo rozmixované vše dohromady, absolutně nejí přílohy. Nesní kus brambory, rýži ani těstoviny, cpe se výhradně masem, když nedostane maso, nesní nic. Výjimečně sní trošku bramborové kaše, a to ještě ne vždy. V podstatě by mohla být živa ze snídaní a svačin. :-/
Já osobně si nedovedu představit, že bych pro rodinu nevařila. Jasně, jsou dny, kdy se mě taky nechce stát u plotny, ale neberu to jako nějaké příkoří. 🙂 Za tu dobu, co jsem na mateřské, jsem na sebe pyšná, kolik nových jídel jsem se naučila vařit, a hlavně, že to mé rodině chutná. Zastávám názor, že láska prochází žaludkem a jídlo spojuje lidi a je součástí domácí pohody.
na fb skupinka Vaříme malým dětem.. Inspirace až až 🙂 😉
@slunickova123 Asi tady budu jediná .... já vařím každý den a docela mě to baví, i když jsou dny, kdy se mě opravdu vařit nechce. Manžel pracuje z domova, takže proto to každodenní vaření. Syn měl "skleničku" snad 5x a pokaždé to prskal. U vaření mě syn dost často asistuje. Dřív to bylo jen přisunutí židle a koukání. Teď už dokáže přinést nějaké suroviny, ale to koukání ze židle a komentování co se děje nikdy nechybí 🙂
Jinak vařím od začátku pro všechny dohromady. Pokud chci více okořenit, tak buď synovi odeberu a dokoření pro nás nebo si jen manžel samostatně dokoření na talíři. Hodně používám bylinky.
Inspiraci čerpám už na zmíněných stránkách www.varilamysicka.cz nebo tady ve skupině "Vaříme společně každý den" https://www.modrykonik.cz/group/6471/ a v albu od @zzuzziik https://www.modrykonik.cz/blog/zzuzziik/album/v...
Nějaké buchty/koláče peču každý týden, vč. domácího chleba. Raději domácí sladké, kde člověk ví, co použil za suroviny.
A syn si i sám na vaření dost často hraje. Vytahuje totožné nádobí, ve kterých já vařím brambory/těstoviny, pánvičku na zeleninu atd.
Myslím si, že to "společné vaření" a stolování je základem k vybudování správného stravování.
Jinak také souhlasím s tím, že se mě nechce u plotny trávit dlouhé hodiny. Takže volím rychlé recepty a složitější přípravu rozděluji na dva dny (dušení/pečení masa večer).
Tak ať se i vy provaříte k radosti z vaření! 😉
Vařím minimalne obden. Maso aspoň 3x týdne a 80%jídel mám do půl hodiny i s umytym nádobím. Neprijde mi to až takova ztráta času. Ne že by mě to nějak bavilo, ale ani mi to nevadí. Stačí si to zorganizovat
@olusenka tak ja varim bese veci porad - testiviny s rajc. Omackiu a syrem, kus kus se vsim moznym, rizoto, brambory s tvarohem a pazitkou, polevky cockova, brokolicova, porkova, bramborova....kase jahlove, pohankove a toto porad dokola. Veprove jsem male delala snad jedniu, obcas kureci, kupuju ryby a ji tunaka. Asi 4x jsem delala hov.vyvar...
Holky moc vsem dekuji za odpovedi. Asi se tiho u nas moc nezmeni, ted jsem teda delala kure, my v rodine obecne moc nemasujem, nebyla jsem k tomu ani vedena, u nas spis mame nazor ze moc masa neni ani zdrave. No diteti ho obcas udelam, no...jak ji mohu upravit veprove? Peceni jsem nikdy nedelala..
@slunickova123 kúp kúsok panenky a narez medailónky, ochuť, osmahni - 10min. záležitosť, k tomu stouchacky 😉
Alebo z chudšieho pliecka nakrájaj kocky, osmahni na cibuľke, pridaj papriku, paradajky, podlej vodou a podus...ak treba, zahusť chlebom alebo postrúhaným zemiakom, k tomu ryža, cestoviny, kuskus....
Z hovädzieho je zase skvelá poctivá bolonská omáčka (cibuľa, cesnak, mrkva, rapikaty zeler, paradajky, vývar), všetko dusiť spolu aj 2h, príprava za 15m
@slunickova123 nesnáším vaření...nejhorší práce doma, i WC umývám radši 🙂 Taky jsem pořád vařila to stejné 😅 A přesně jak ty - manžel jí v práci , víkendy trávíme na výletech, po závodech, nebo u babiček 😅 Pracuju z domu, a jsem ráda,že je syn ve školce a nemusím vařit,jen si občas zajdu do restaurace s někým na meníčko, občas doma udělám těstoviny 😅
@slunickova123 já vepřové mimo jiné dusím, miluju vepřové v kapustě, vepřové s mrkví. Oboje s vařeným bramborem. A manžel se oblizuje. jen ty naše mlsné děti ne, no. Co nadělám. Prý děti musí každé jídlo min, 11x ochutnat, než ho přijmou.
Ja jsem varila hodne moc rada, kdyz jsem nemusela. Ted varim temer kazdy den a uz me to tak nebavi, ale proste se uvarit musi a hotovo. Varim vzdy vecer, protoze chci s detma dopoledne chodit ven, takze bych to nestihla a navic si bere jidlo do prace manzel, takze se i usetri. Jinak asi jsem divna,ale treba svickovou nepovazuji za pracne jidlo. Nalozeni masa trva chvilku. Priprava zeleniny a orestovani taky. No a pak pece trouba a ja si delam jine veci. No a po upeceni to taky zabere jen chvilku, nez se udela omacka.
A varim ruzna jidla. Uz vim, co detem, hlavne tem starsim, chutna. Takze kdyz vidim, ze dva dny jidlo moc nezabodovalo, tak jim uvarim nejake to oblibene. 🙂
@olusenka Mám to s vařením pro děti podobně, vařit mě celkem baví, ale starší dcera (3,5) má velmi omezený sortiment pokrmů, která jí, takže dělám pořád dokola několik jídel a zajímavější věci jen o víkendu s tím, že ona zpravidla jen ochutná, v lepším případě sní jen přílohu nebo jen maso. Ráda bych vařila víc zeleniny, luštěnin apod., ale když vím, že ona to jíst nebude, tak je to velmi demotivující. Naštěstí v září nastupuje do školky, tak si budeme doma vyvářet s mladší dcerkou, která zatím jí všechno 🙂 Byla bych ráda, kdyby aspoň ona jedla dobře třeba i za rok ( u starší byly zlomem 2 roky, do té doby taky jedla všechno)...
@samson Prosím o recept z fazolí, který chutná tvým dětem 🙂 Neumím si to představit, sama jsem si fazole nikdy neoblíbila, a to jsem měla období, kdy jsem byla vegetarián 😉 Moje starší dcera luštěniny nepozře žádné (nejí ani vůbec žádnou zeleninu, sýry atd.), mladší mám ještě šanci to naučit...
Já taky kolikrát přemýšlím, co vařit, hodně jídel jsem si přizpůsobila a zjednodušila. K tomu masu - když nemám čas, ale nechci mít oběd bez masa, koupím rybu. Je to rychlá, jednoduchá příprava a navíc za pár minut je hotovo.