Ahoj holky. Potřebovala bych takovou opravdu polopatickou radu 😝 jak zavařit pro malou příkrmy (zatím teda zeleninové...masozeleninové, později i ovocné). Nikdy jsem nic podobného nedělala, tak bych uvítala nějaký zaručený postup jak...v čem...jak dlouho...už jsem teda něco pročítala, ale potřebovala bych to nějak sesumírovat 😅 v jedné diskuzi.
Moc vám všem zkušeným děkuju a přeju hezký večer 😉
Taky se k tomu jednou chystám, zatím hledám na netu - http://www.ezavarovani.cz/recepty/detail/89
jinak co jsem našla od jiných a zkušenšjších-
Prostě naplníš sklenici asi tak 1,5cm pod okraj, u těch přesnídávek radši trochu míň než víc, pořádně utřeš a vysušíš okraje sklenice i víčka, uzavřeš je tak, aby se víčko netočilo, (ale chlap, když se fakt snaží, tak mi otočí i ty, co drží, takže chlapovi to zkoušet nedávej, on ať zavírá a Ty zkoušej 🙂), postavíš je do hrnce, ale pod ně dej nějakou hadru nebo dřevěnný roštík, aby nestály přímo na dně hrnce, praskly by, zaliješ vodou asi tak do půlky, někdo říká celé, já zalívám jen do polovičky sklenic a dáš vařit. Správně by se měly jen strerilovat při asi 80°C, podle druhu ovoce, ale já je vždycky vařím, od varu vody v hrnci počítám asi 15-20 minut, pak je vytáhneš (nejlepší jsou na to kleště, ale mám je až od loňska a před tím to taky šlo, jen pozor, fakt pálí), a necháš zchladnout. Já pak zkouším jestli drží poklepem lžičkou na víčko, to poznáš podle zvuku, nebo to víčko zkus otočit.
ještě jsem našla, tak snad nám tu holky pooradí 😉
Jak navařit dětem do zásoby
25.07.2011 Kalanka
Pokud vaříte příkrmy sama, jistě uvítáte možnost vytvořit si nějaké zásoby pro případ časového presu. Nejrychlejší je zbylý hotový příkrm zmrazit. Nezapomeňte, že není vhodné mrazit jídla již jednou zmražená – tedy vyrobená z mražené zeleniny nebo masa. Raději zamrazujte jen výrobky z čerstvých surovin.
Větší skladovací kapacitu i trvanlivost získáte zavařováním. Zejména ovocné přesnídávky jsou velmi jednoduché na přípravu a vydrží i více než rok. Příprava je jednoduchá – vybrané ovoce povařte, v případě potřeby oslaďte nebo zahuštěte kukuřičným škrobem a sterilujte 20 minut při 90 stupních. Šroubovací víčka dotáhněte až po sterilaci. Vodní hladina by měla sahat do tří čtvrtin výšky sklenice.
Masozeleninové příkrmy jsou k zavařování méně vhodné. Pokud byste přece jen chtěla přebytky takto zpracovat, je nutné je sterilovat nadvakrát. Poprvé šedesát minut a druhý den poloviční dobu. Důvodem je riziko botulotoxinové infekce. Pokud ale příkrmy zavaříte dle výše uvedeného návodu, bakterií se nemusíte bát a příkrm můžete skladovat při pokojové teplotě.
nicméně na ezavarovani jsou opravdu dobre recepty ! a hlavne super sklenice 🙂 😉
Holky dík...tak teďa váhám, jestli zavařovat už teď ty zeleninové nebo si udělat jen ovocné přesnídávky. Já to chtěla taky hlavně kvůli dovolené...a možná taky místo mrazení, přišlo mi to lepší, ale teď teda váhám 😒
upřímně, mám v mrazáku 3 jídla a zavařených spoustu přesnídávek , zeleninu preferuji čerstvou, ta se dá koupit kdykoliv v roce...Na dovolenou vždycky nakoupím předem a zavařím před odjezdem, přijde mi lepší jíst 3dny zavařené zeleninové pyré než 3měsíce, i když při řádném zavaření by tomu nic být nemělo... 🙂
dobry den,presn neco takoveho jsem hledala,protoze si myslim,ze je daleko lepsi si to zavarit doma sama,nez ty prikrmy kupovat drahe v obchode.Jen jsem nepochopila,proc je takova veda to doma skladovat kdyz v tom obchode ve kterem to koupite,taky to tam nelezi jen tri dny ale treba i ty tri mjesice,takze si myslim ze to jit musi a musi to byt i v poradku.
nemeli by prave...to je to co nechapu 😀 ze to tam vydrzi a kdyz jsem se ptala maminek,tak vetsinou maji fakt strach to zavarovat na dyl.Nekde ten pes byt zakopany musi 😀 Jinak ovocne presnidavky kdyz si zavarite doma,tak ty by vydrzet mohly dyl?
trochu magorky🙂 na co 20-30 min :D chci videt mikroorganismus co pri 80 stupnich vydrzi dele nez minutu... takze bohate staci max 10min na prohrati pri 60 stupnich...
Ahoj, asi už to nebude aktuální, ale já zamražuji do trořítek naled - zvlášť bramburek, mrkev, cuketku, masíčko,....a druhý den vyklopím a roztřídím do pytlíčků...když je čas na jídlo, namíchám různé kostičky, rozmrazím v teplé vodní lázni a občas přidám trochu převařené vody. Malá má 6 měsíců a s příkrmem teprve začínáme, ale zatím mi to tak vyhovuje. zavařovat budu až ovoce.
Nechci mrazit, zeleninové příkrmy chci zavařit. Poradíte mi jak na to?? Jednu várku jsem již zavařila stylem mimo obal (do horké sklenky, horký pokrm a víčkem dolů), po týdnu při otevírání víčko luplo, bylo to zavařené dost, jídlo bylo ale kyslé. Hygiena byla dodržena. Poradíte mi prosím někdo osvědčený recept pro yavaření zeleninového či masozeleninového příkrmu??
Ahoj holky vy zamrazujete brambory? To jsem četla že se nesmí. Tak nevím.
@palliinka já jsem zamrazila občas i něco s bramborem. Má to jen divnou konzistenci, když se to rozmrazuje a je lepší to trochu víc prohřát. Jinak chuťově to bylo dobré.
Jinak k diskuzi o zavařování prikrmu. Taky občas něco zavarim, ale většinou to zkysne. Jediné co bylo v pořádku bylo jablko s banánem, prostě ovoce. Zeleninové prikrmy se mi nedari, pouze zelenina zahuštěná polentou, spíš je to kaše, tak ta zůstala ok. Teď už ale moc zavařovat nebudu, malými je už skoro deset měsíců a tak začíná jíst skoro to co my. Samozřejmě bez soli a v jeho konzistenci.
Ahoj
@maja3.s nechci té odrazovat, ale zkoušela jsem to, hodnekrat, s různými druhý zeleniny, ale po pár dnech jsem k tomu neměla duveru. Vždycky se tam neco dostane.. nebo aspon me teda. Zavarovala jsem na týden na hory, to nejak vyšlo, ale daleko lepší je to zmrazit v tech sklenickach.
Dělala jsem to tak:
Vyvarila jsem skleničky, naplnila do 2/3, postavila do vroucí vody a vařila asi 20-30 min (podle toho co). Pak jsem to vyndala, utahla víčka a postavila dnem nahoru. Poznas to podle viděl, jestli se vcucnou, ale ja k tomu fakt neměla důvěru..