Ahoj,koupila jsem domů jáhly,ale nevím co s něma nebo co z nich.Nemáte někdo nějaký recept? 🙂
Mám ozkoušenu sladkkou jáhlovou kaši a jahelník (dělám ho obdobně jako rýžový nákyp). Oboje je ňamka. Jen 20 min. na vaření jahel mi připadá málo. Nejlepší je ochutnávat a vařit dokud nejsou měkké (vařím v dvouplášťovém hrnci, aby se mi to nepřipalovalo). Důležité: jáhly se musí spařit horkou vodou, jinak hořknou.
Ahoj holky,já dávám jáhli jako zavářku do polévky místo rýže a děti se po tom mohou utlouct 😀
Kamarádka dělá koláč,zjistím recept a pak písnu.
nemám vyzkoušeno, ale mohlo být dobré:
Jáhelník:
200 g jahel (loupané proso) sůl 4 vejce, bílky a žloutky zvlášť 150 g moučkového cukru ½ lžičky mleté skořice 100 g rozinek 100 g vlašských ořechů 200 g sušených švestek
--------------------------------------------------------------------------------
Doba přípravy: 30
Chlazení: 30 minut
Pečení: 1 hodina
Počet porcí: 12 kousků
Byli jste s receptem spokojeni?
Dejte mu palec!
(14 palců)
Příprava jídla:
1. Jáhly nasypte do cedníku a spařte vroucí vodou; díky tomu nebudou hořké. V hrnci přiveďte k varu tři čtvrtě litru vody, osolte špetkou soli, přisypte spařené jáhly a vařte dvacet minut, aby z nich byla husté kaše. Nechte ji půl hodiny pozvolna chladnout.
2. Žloutky, polovinu cukru, skořici, rozinky a ořechy vmíchejte do jahelné kaše. Z bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbývající cukr a ještě aspoň dvě minuty šlehejte dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlové hmoty.
3. Pekáč vyložte papírem na pečení; dřív se ovšem spíš vymazával máslem a vysypával hrubou moukou. Rozetřete do něj polovinu těsta, poklaďte sušenými švestkami (v sezoně je můžete nahradit jablky, meruňkami nebo čerstvými švestkami) a překryjte druhou polovinou těsta. Pekáč vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů (u horkovzdušné na 140). Pečte hodinu.