Ahoj, delal nekdo sunku ? mohl by nekdo sdilet recept+postup? dekuji
Tohle by mě taky hodně zajímalo. Upřímně by mě ani nenapadlo zkusit udělat vlastní šunku. Můj přítel si ale dost potrpí na více procentní (96% je ideál). Tohle by mohla být super alternativa!
Děláme často 🙂 máme sunkovar (investice asi 300 Kč). Maso nakrájíme nadroboucko, sůl, pepř, popř. Jiné koření, pořádně propracovat rukama, dát do sunkovaru, den uležet a vařit dle návodu u sunkovaru (tuším na 70 stupňů 3 hodiny, ale jistá si teď nejsem). Neuděláme tenké plátky jako u kupované spíš silnější kolečka jako je tlacenka třeba, ale je vynikající. Zkoušeli jsme různá masa a vždy je dobrá. Chuť se ovlivní přidaným kořením a tak je vždycky jiná.
Pokud planujes delat sunku pravidelneji, take doporucuji sunkovar. My mame od tescomy a jsme spokojeni. Ma v sobe pruzinu, takze se maso hezky namacka k sobe. Chce to vychytat, co ti vyhovuje. Nam treba, kdyz si maso vic pomeleme, sunka se pak lip kraji. Delame z pul kila, jen maso, sul, cukr/med a voda, pripadne koreni, cesnek,... Bez rychlosoli. Na 48 hodin do lednice a pak 2 hodiny varit. 😉
Jak dlouho taková šunka v ledničce vydrží? Je nějak chuťově jiná? 🙂
Pořiď si šunkovar, tam máš i návod, bez ji stejně nejspíš neuděláš