Homemade šunka - poradíte mi ověřený recept

hanka_12345
10. led 2019

Ahoj, delal nekdo sunku ? mohl by nekdo sdilet recept+postup? dekuji

magdalenax
11. led 2019

Pořiď si šunkovar, tam máš i návod, bez ji stejně nejspíš neuděláš

janan19
29. led 2019

Tohle by mě taky hodně zajímalo. Upřímně by mě ani nenapadlo zkusit udělat vlastní šunku. Můj přítel si ale dost potrpí na více procentní (96% je ideál). Tohle by mohla být super alternativa!

malinkaelinka
29. led 2019

Děláme často 🙂 máme sunkovar (investice asi 300 Kč). Maso nakrájíme nadroboucko, sůl, pepř, popř. Jiné koření, pořádně propracovat rukama, dát do sunkovaru, den uležet a vařit dle návodu u sunkovaru (tuším na 70 stupňů 3 hodiny, ale jistá si teď nejsem). Neuděláme tenké plátky jako u kupované spíš silnější kolečka jako je tlacenka třeba, ale je vynikající. Zkoušeli jsme různá masa a vždy je dobrá. Chuť se ovlivní přidaným kořením a tak je vždycky jiná.

alesiaps
29. led 2019

Pokud planujes delat sunku pravidelneji, take doporucuji sunkovar. My mame od tescomy a jsme spokojeni. Ma v sobe pruzinu, takze se maso hezky namacka k sobe. Chce to vychytat, co ti vyhovuje. Nam treba, kdyz si maso vic pomeleme, sunka se pak lip kraji. Delame z pul kila, jen maso, sul, cukr/med a voda, pripadne koreni, cesnek,... Bez rychlosoli. Na 48 hodin do lednice a pak 2 hodiny varit. 😉

janan19
30. led 2019

Jak dlouho taková šunka v ledničce vydrží? Je nějak chuťově jiná? 🙂

alesiaps
30. led 2019

@janan19 pisou tak 3 dny. Nema konzervanty. Postupne zacne jakoby kysnout. Asi jako kdyz si uvaris maso, usmazis rizky, jak dlouho to nechas v lednicce? 😉