Ahojky holky, dělala jsem jahodový džem a bohužel neztuhl i když jsem postupovala přesně podle receptu ....nicméně nevadí, využiji třeba do bílého jogurtu nebo tvarohu, spíš bych se chtěla zeptat jestli takový "džem" vydrží a může být mimo lednici? Věděl by někdo? Díky za odpovědi 😉
Omlouvám se,neporadím ale já před rozkliknutim této diskuze četla "muž neztuhl" 😂😅😅😅😁
Jestli vas konkretni vydrzi, ti rict nedokazu. Ale myslim, ze tekutost s trvanlivosti nema temer nic spolecneho - tam zalezi na kombinaci konzervantu, tepelneho zpracovani, cistych sklenic, padnoucich vicek, mnozstvi cukru... Kompot a sirup ti taky vydrzi i kdyz je tekuty. Jako jednou jsem udelala neco, co se za studena vubec neda dostat ze sklenicky - a pravda je, ze se to nekazi, ale to je dost extremni pripad
Mně loni jahodový taky neztuhl. I po roce otevírám skleničky a nic se nezkazilo, jen je prostě řídký, no.
Ja vždycky předtím než liju do skleniček, testují tuhost na malém talirku a když je to ještě řídké, přidávám 2lzc kyseliny citronove...letos jsem tresnovou dělala ve spěchu a taky z toho mám spíš sirup, ale na chuti to nevadí. Jahodkovou už si víc pohlidam 🙂 a pokud jsi postupovala dle návodu a máš správný poměr konzervantů, talk bych se nebála trvanlivosti ;)
@lucka00024 ten je naštěstí v pohodě 😁😁😂😂
@hasara33 no já už se zlekla 😂😂😅
Vloni jsem vařila marmošku s tímto gefixem a taky byl řídký i podle přesného postupu. Tak jsem letos koupila Labetu. Každopádně se to dá převařit znovu s jinou značkou. Ovšem musí se použít zase nové množství, protože to původní už nebude fungovat.
@hasara33 Příště zkus přidat pektin. Mě se to také minulý rok stalo.
Od té doby, co dávám navrch každé skleničky lžičku vodky, tak se ani řidší džemy nekazí.
Jahody jsou prostě řidší - pokud máš ráda tuhý, tak jak už tu zaznělo - přidat pektogel (hned na začátku, ne až když netuhne) případně kys. citronovou (ta jde i potom) - ony se pektiny vařením ničí, takže když necháš vařit déle či znovu, jako bys je tam nedala.
A jaky byl postup?