Holky, prosím, sem-tam někde čtu, jak jsou super dýňové hranolky. Syn hranolky miluje, tak jsem přečetla pár receptů a zkusila.
Vzala jsem hokaido, nakrájela na hranolky o tloušťce cca 1cm, délka jak to vyšlo. Promíchala jsem to s oreganem, česnekem, solí a olejem, rozložila na plech a dala do trouby.
V receptu bylo, že se má péct cca 8 minut na 230 stupňů. Tak jsem to hodila do vyhřáté trouby (na pečící papír), chvilku byla asi na 210 (jsem to zapomněla zvýšit po kaštanech), ale pak jsem to zvýšila a pekla a pekla a pekla - pořád to bylo takový vodnatý, žádná křupavá hranolka (jak to vypadalo na fotkách) a pořád nic a nic a nic, až se některé začaly připalovat. Ale nebyly chycené všechny (hned jsem vyhodila z trouby a papír strčila na tácek).
Naservírovala jsem malému (nenapadlo mě ochutnat, jako co by tam mohlo být špatného... 🙂 ) a on mi to za chvíli vrátil, ochutnala jsem i já. Něco tak hnusnýho jsem dlouho nejedla. Je to opravdu nechutné, nedá se to ani popsat, je to takový hořký a fakt odporný. Nevíte, co jsem dělala špatně? Dá se s nimi ještě něco dělat nebo prostě hodit do popelnice a příště podobně neexperimentovat?
Díky za nápady
Dyni si nejak neumim predstavit, ze by se nerozblemcla. Batatovy hranolky jsou ale dobry🙂
@felixfelicis Ok, hlas pro "už to víckrát nezkoušej" 😀
Mám vyzkoušené batátové, mrkvové a celerové...ty se zatím povedly vždycky. Kdybys chtěla experimentovat dál 😃
Napadá mě jen, jestli nemohl zhořknout ten česnek při takové teplotě??
@merope Moja skusenost je, ze hokkaido v rure dost zmakne a je take trochu.blatove. Ale su aj medzi hokkaidami rozdiely, obcas sa mi podari kupit take, ze po upeceni pripomina pecene gastany, to je parada, ale zvonku to samozrejme nepoznat, takze je to loteria.
Hokkaidove hranolky ale robim pre syna na panvici, dam ich do poriadne rozpaleneho oleja a potom striehnem na moment, kedy uz chytaju farbu, ale este nie su velmi makke.
@marianarem Díky, zkusím to na té pánvi a uvidím. Dáváš nějaké koření?
@merope Nie, maly to chce len posolene. Pouzivam avokadovy olej, ten sa neprepaluje.
Dynove jsem nezkousela, jen mrkvove a batatove. Ty vzdycky bez problemu... ale treba byla zrovna ta dyne spatna, proto ta horka chut? A aby byly hezky krupave, tak to chce grilovaci program, nebo rovnou primo grill. Kazdopadne rozhodne vysokou teploty v troube na kratsi dobu. A mekci mi hranolky nekdy vysly, kdyz jsem pouzila mene oleje, nebo je nedelala dostatecne zprudka za vysoke teploty.
@merope Zhořklo to tím česnekem. Zvlášť, pokud se připálil.
Dýně, jakákoliv může být někdy hořká, nepoživatelná - z takové je hnusný cokoliv. Jinak hranolky z dýní dělat hodně zprudka a krátce, spíš s grilem, jinak jsou na bláto. I batát jen chvíli, když dělám s jinou zeleninou, jde to az na konec. Dobrý jsou celerový, na pánvi na oliváči, lepší.