Holky,
tak jsem před časem dostala 4 sazeničky cukety, zasadila, těšila se, protože měly plno květů a nasadily na plody, rozrostly se... Jenomže mi bylo podezřelé, že jsou do žluto-oranžova... no a oni se z nich vyklubaly dýně 😲
Zatím jsou malé, ale je jich tam (a bude) požehnaně a stále se rozrůstají dál. Nevím, co s nima, asi pak budu rozdávat kolem 100 dýní na Helloween 😀
Poradíte? Slyšela jsem, že se např. z nich dělá marmeláda, zaváří se s rumem, snad i nějaká buchta??? Dík.
Právě že jako cuketa to ve výsledku nechutná, zkoušela jsem kdysi něco jako bramborák (tam se cuketa běžně přidává) a nechutnalo to stejně 😒
ahaaaa, nebude to taká sladká dyňa?
potom asi len zavriť ako kompót, ribiť sladké koláče, prípadne džem....dá sa aj polievka
tie velikánske, oranžové som vlani mala v záhrade, no nejedli sme ich, pestovali len kvôli zrniečkam, ktoré sme v dozretej obrovskej tevici vybrali, posolili a pražili (sušili) v rúre
Jenže já nevím, jaká vlastně z toho vyroste... 😅 Ale předpokládám, že ta sladká.
tak to je blbé 😀 😀 😀 že sa dopredu nevie, čo to bude 😅
ale......existuje aj oranžová cukina, teraz ma napadlo, mala som ju asi pred 4rokmi 😉
alebo ešte na napadlo, že ak sa to tak desne rozrastá a je ich veľa, tak to môže byť okrasná dyňa a tá sa neje 😅
Šmarjá, Andreo, neděs mě! 😀 Ale kdyby to byla oranžová cuketa, to by teda byl gól, to neznám... A rozrůstá se teda pěkně, má plno nových šlahounů a na něm zase další malé plody. Opravdu desítky. To jsem teda zvědavá, co z toho vlastně bude... 😉
no, podľa popisu to vidím najskôr na okrasnú 😀 , budeš mať dekoráciu do bytu na celú zimu 😀
len vydrž, o pár dní to bude vidno lepšie, čo z toho vlastne rastie 😉
potom daj prosím vedieť, sama som veeeľmi zvedavá 😉 😅
..no, ja to taky netipuju na klasickou dyni..... bud okrasna, nebo by to mohla byt dyne Hokkaido. Ja jich mela taky nekolik, na jednom slahounu tak 5. Ale jestli mluvis o desitkach 😎 to nam pak musis vyfotit.
Tak jsem vám to nafotila, jak to vypadá zatím teď...
http://vanusak.rajce.idnes.cz/Dyne/#album
ešte by to mohla byť taká dyňa s bezšupovými zrnkami, mám ju zasadenú a vyzerá rovnako (len moja nemá toľko výhonov, tie ti teda tuším aj závidím 😅)
alebo to môže byť okrasná, alebo ma napadá aj druh takej malej tekvice, či je jedlá, narastie malá, treba ju iba vydlabať a plniť čím chceš, potom upiecť. no o pár dní budeš asi múdrejšia, sleduj, či sa tie plody zväčšujú a čo to vlastne robí.
inak každá, okrem okrasnej, sa dá zjesť 😉 - a to bolo pravdepodobne pôvodne účelom.
hmmm, takhle nejak vypadala ta moje Hokkaido. No, myslim, ze si jsou vsechny ty dyne dost podobny. Uprimne zavidim takovou nadhernou urodu!
Ono se jim daří dobře asi proto, že jsem je zasadila na zrušeném kompostu... Takže to roste prakticky samo. 😎
Jsem sama zvědavá, co se z toho vyklube. Na netu jsem našla i nějaké zajímavé recepty, chtěla jsem spíš od vás některých nějaký vyzkoušený tip, který fakt chutnal a spotřebovalo se na něj větší množství. Takhle z jedné dýně udělám buchtu a dalších 99 mi jich ještě zůstane 😀
vanusak my mame na zahrade zasadenu tu sladku zltu dynu a tiez sme sadili 3 a mame ix uz asi do pol zahrady odfotim ti ju a hodim do albumu ako vyzera uz skoro dozreta
ja robim malej z toho polievky alebo len tak k masu a miluje to a xuti to jak zemiak sladky
mam tam posadene aj okrasne dyne a aj tieto a tie okrasne su skor take frkane
vanusak, tie kvety z dyne sa dajú vysmážať - normálne do cestíčka a vysmažiť... 😀 a ževraj aj kvety bazy sa tak dajú vysmažiť... 😀 pre vegetariánov dobré...
https://www.modrykonik.sk/album/view.php?vImage...
tak tu je uz dozreta
Hedunecka - to se mi tam všechny nemůžou vejíííít! 😀
ale to sa teraz ešte fakt nedá povedať dopredu, musíš vydržať a čakať, ako to bude rásť...tie dyne aj cukiny vyzerajú bez plodov všetky rovnako alebo veľmi podobne
vlani sme mali také ako hedunecka, jedna mala 40kg . vyberali sme z nich zrnká a piekli (resp. sušili) v rúre, spolu ich bolo okolo 20ks 😀 😀 😀 - skúsim pohľadať foto a dám do albumu
ale fakt sa všetky okrem okrasných dajú jesť
môžeš aj zamraziť niečo na zimu, pozri sa do cukinových receptov, niečo som popridávala na inšpiráciu 😉
no tak tomu ver ze ano..to si nevidela co mam ja na zahrade tolko kvetov asi o tristvrte viac ako mas ty..poobede tam idem a odfotim to ked odkvitnu tak tam bude asi 300dyn 😀 😀 ja som ix chcela zavarit
foto som pridala, je tam aj dcéra, takže by to zmazať nemali.......
burinu si nevšímajte, je to fotené minulý rok v auguste, v septembri som rodila, takže som burinu vzľadom na problematické tehu s povinným kľudovým režimom netrhala, plodov tam bolo oveľa viacej ako vidno na fotkách
andy toto su neni tie klasicke tieto maju take makke zrnka to su tie americke ci ake
hed, ja už ani neviem, to boli tie klasické, obrie, oranžová sladká dužina, na džemy a zaváranie (no nič som z toho nerobila, nechcelo sa mi)
zrnká sú mäkké, len kým je nezrelá, potom sú o.k.
Květy mi narůstají průběžně, jeden den jich je pár, za dva dny už je zase oranžovo. Vím, že stejně musím vydržet, nic jiného nezbyde... Je to jako čekat, co se narodí, jestli holka nebo kluk 😀
😀 😀 😀 dobré prirovnaie 😉 😀
andy no mamina hovorila ze to jej dal jeden kolega a to su take tie americke z toho sa robi polievka pre deti to su neni tie klasicke na zrnka-oni su hrozne makkucke a duzina je taka pevna
vanus no tak to teda uvidis co to bude 😀 😀 😀 idem s malou von a pofotim ti potom tie nase vyhony 😀 😀
https://www.modrykonik.sk/album/album.php?vAlbu...
no kuk uz som to pofotila ryxlo aby to nezmazali
Téééda, tam toho taky máte požehnaně! 😀
No, trochu se mi zdá, že ty listy nejsou úplně stejné, ale kdo ví... 😉 Aspoň kdyby byly jedlé... 😅
Ahoj vanusak. Normalni dyne ja davam vsude. Do zeleninovy polivky, do jahel, do rizota, osmazit jako rizecky, pul na pul do bramboracku.... proste kam se to vejde. Zkousela jsem z toho delat i sekanou jak se dela z cukety a vyborny - byla to ale ta maslova dyne. Kdyz se podusi a osladi, tak je to dobry i do nejakyho tvarohu treba se skorici. Nejvic milujem dynovou polivku. Das na cibulku pokrajenou dyni, nasypes tam cervenou cocku, pridas zeleninovy bujon a trosku soli. Koreni davas podle toho co mas rada. Dyne si muzes namrazit i do zasoby na zimu. Z klasicky se musi udelat pyre, ale Hokkaido dyni staci pokrajet na kostky. Moje mama z toho dela vytecny kompot a kandovanou dyni, ale to je tak pracny, ze bych se do toho v zivote nepustila.
používa sa to rovnako ako cuketa či tekvica, také recepty tu už sú 😉