Dobrý den máte někdo zkušenosti s domácí tlačenku z líboveho masa ?
Já jí dělala poprvé dala sem dvě kg vepřového masa 400g kůži 15 minut se chladila ve studené vodě pak sem ji dala do lednice přes noc tlačenka chuťově byl dobrá jen při krájení nedržela svůj tvar
Poradíte kde jsem udělala chybu děkuju
@1pomnenka tlačenku sem dělala podle receptu od mistra Málka v receptu se tlačenka pak už neuvařila
Dala sem jen vývar z masa maso byla zároveň s masem tlačenku sem obracela v lednici a i když se chladila ve vodě
Málka neznám, držím se starých receptů. Ty jsi kůže vařila zvlášť? Ten vývar z kůží patří do tlačenky, to je to, co ji drží pohromadě.
@1pomnenka tak to jsem nedala
Maso a kůže jsem vařila zvlášť maso jsem pokrájela na větší kousky dala jsem pouze vývar s masa kůže jsem namlela a přihodila k masu 2kg masa 400 g kůží okořenila solí pepřem majoránku česnekem dala do sáčku nechala jsem schladit ve studené vodě 15 minut pak sem dala do lednice a průběžně sem ji otáčela
@1pomnenka prosím vás napsala by jste mi váš recept jestli to nevadí děkuju
Já dělám vše od oka, ale v masně si objednám 2 kg kůží ( jsou to strojově opracované čisté kůže bez vrstvy tuku, stojí pár korun ), k tomu koupím 2 kg plecka, 1 vepřové srdce. Uvařím v osolené vodě společně s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Kůže semelu, dám ještě provařit do scezeného vývaru, dosolím, přidám majoránku, maso nakrájím na větší kostky, plním do sáčků na tlačenku, klidně do těch úzkých a pevně zavážu provázkem. Dělám je kratší, aby se mi vešly do hrnce s vodou, vařím 1 hodinu. Vyndám na prkénko, další prkénko nahoru a zatížím. Pak ještě otočím. Tady je video, ale je to pracné, sulc je lepší, má určitě víc kolagenu.
https://www.toprecepty.cz/recept/4521-veprova-t...
Dala jsi tam dost toho vývaru, ve kterém jsi maso a kůže vařila? Pokud ne, tak se rozpadne. Vařila jsi i hotovou tlačenku? Tlačenka je pracná, jen než vše nakrájíš na kostky, aby to dělalo hezkou mozaiku. Po dobu chladnutí se musí otáčet, aby maso nezůstalo dole. Já dělám raději sulc, vše semelu, trochu masa nakrájím, přihodím do vývaru a vše zavařím do sklenic pod víčka.