Domácí přesnídavky - tipy a triky. Poradíte?

meekos
9. zář 2020

Ahoj holky, právě mi babicka donesla úrodu ze zahrádky- jablka, hrušky, svestky, broskve, jahody, maliny, dýně... byl by hřích nezpracovat takové bio produkty... ještě jsem ale presnidavky nikdy nedělala a nemám ani sklenicky... dá se nějak vypozorovat kolik lahviček na kolik kilo ovoce? Nějaký tip kde sklenicky koupit za výhodnou cenu? Mělo by se vše půl na půl s jablky? Dekuju za zkusenosti

jansovad
9. zář 2020

Ahoj, já dělám různě. Skleničky často seženu v MATu, myslím, že mají i dobré ceny, ale nevím, zda je mají ve stálé nabídce. Myslím, že míchat s jablky není třeba, záleží na tobě. Dělám samotnou švestku, broskev, nektarinku, letos i hrušku, dělala jsem angrešt-broskev jako mix. Dělám bez cukru (osladit se to dá před konzumací třeba medem), jen ovoce rozvařím (pokrájené dám do hrnce, když je potřeba podliji trochou vody, můžeš i poprášit cukrem, aby lépe pustilo šťávu), pak rozmixuji (hrušky ještě po rozmixování propasíruji) a ještě povařím.
Jsou dvě možnosti - buď vaříš tak dlouho, až vyvaříš tolik vody, že to máš dostatečně husté, nebo můžeš zahustit třeba lžičkou solamylu (trochou pudinku). Podle toho se pak liší množství skleniček na kilo ovoce. Odhadem je to objemově litr nebo trochu méně na kilo ovoce (přeci jen je to převážně voda), takže záleží, jak máš velké skleničky. Ale to je jen odhad. Kdo přidává hodně cukru, má pak větší objem ze stejného množství ovoce.
Já pak už jen horké plním do vymytých skleniček a zavírám vyvařenými víčky. Na pět minut obrátím na víko a pak zpět. Zatím se mi nic nezkazilo.

mundi
9. zář 2020