Ahojky. Mám dotázek. Zkusila jsem dnes večer domácí lučinu, tak snad si zítra na ní pochutnáme 🙂 Mám jen dotaz jaké používáte plátno? Já mám takové neidentifikovatelné ale dělala jsem na něj pampeliškový med...je to taká trochu umělina. A všimla jsem si, že v tom jogurtu mám jemné chloupky z plátna ☹ Co používáte Vy? Kapesník by asi byl lepší ale zdá se mi dost malý.... Narazily jste také na chloupky? Díky
V Tescomě prodávají plátýnka Della Casa (netkaná textilie) 5ks za 69,-. Mám je doma, čekají na vyzkoušení...
Akorát jdu na to a používám látkovou plínku 😉
Damy jak delate lucinu i mascarpone? Ja delam jen jogurty... Dekuji
@sara84 ja lucinu delam tak, ze smicham 500 g bileho jogurtu hollandia, 190 g zakysane smetany a necham to v cedniku 12 h vykapat pri pokojove teplote. Kdyz ji chci vic podobnou te hrudkovite konzistenci te kupovane, dam ji pak odkapavat jeste do lednicky. Ale mame radsi jemnejsi strukturu, takze ten krok s lednici delam jen vyjimecne
taky dělám přes plínku, kurnik vy mě děláte chutě, velkej jogurt mám, smetanu néé, bohužel
Tak já dělám jogurt 500+ šlehačka 250...se zakysankou taky,ale míň. Dneska se suš.koprem...
Smíchala jsem jogurt (Holandia) + smetanu (já dala teda normální) - je to i pro roční děti tak ať je to smetánkovější 😉 Mám takovou umělohmotnou nádobu na šlehání elektrickým šlehačem takže je tam i víko. Do nádoby rozprostřu plátno, do něho dám směs, a zavřu víkem. Ono to krásně drží a kape. Je potřeba, aby bylo dole dostatek místa na odkapávání syrovátky (viz obrázek co jsem našla na netu). Nechat 12-24 hodin. Ještě mi zbývá hodinka aby to bylo 12 hodin tak jsem zvědavá 😉 🙂
@im4fun @jenies
Domácí mascarpone je chuťově naprosto stejný jako kupovaný (možná ještě lepší strukturou než jakou mají někteří výrobci). A to domácí není žádná náhražka, je ze stejných surovin jak ho dělají velkovýrobci (je to smetana sražená s nějakou kyselinou... vinnou, citronovou nebo octovou). Na netu je spousta receptů, napíšu, jak ho vyrábím já.
Suroviny: 500 ml smetany (čím víc tuku, tím líp bude mascarpone tuhnout. takže buď 33% nebo líp 40%, ale ne ta UHT (z ní jsem to jednou zkoušela a fakt mi to nešlo) a jeden citron nebo limetka (je to jedno, mám to vyzkoušeno)
Postup: Ve vodní lázni zahřeju smetanu, nesmí se vařit, měla by mít max 85 °C (pozná se to podle malinkých bublinek ve vodě nebo prostě podle odhadu nebo namočenýho prstu 😀). Po asi 5 minutách bublinkování vody přidám asi 1-2 lžíce citronové šťávy a pořádně promíchám (to už by prý měla houstnout, ale já to vždycky mám tekutý, zhoutne a ztuhne až v lednici). Odstavim z plotny, nechám trochu vychladit, asi po 10 minutách sundám z vodní lázně a nechám zchladnout (asi 20 minut). Pak si vyložim cedník plátýnkem (ne moc řidkým), položím ho třeba na hrnec a naleju smetanu s citronem. Přes noc se to nechá v lednici.
Ten postup mě nejdřiv trochu odrazoval, ale je to v pohodě 🙂. Nikdy jsem to množství neměřila, ale je z toho odhadem tak 300 g mascarpone. Možná se to dá udělat i z poloviční dávky, ale to jsem nezkoušela.
používám manželův velký kapesník, má hladkou strukturu, takže se to pak z toho krásně dostává. jen to vyklepnu, s chloupky problém není.
Smíchala jsem tvaroh s jogurtem (může se zakysaná smetan množná i smetana > záleží na chuti) a nechala přes noc vykapat přes sítko na kterém byla utěrka (plena)
Tak lučina se povedla 😉 Zatím nesolím kvůli dětem, ale dá se to dosolit na chlebíku....mňam ! fakt lepší než kupovaná, vím co do toho dám a taky cenově je to mnohem levnější co si budem povídat. Takže za mě budu lučinovat, protože my lučinu jíme pořád 🙂
já dělám domácí mascarpone a používala jsem na vykapání syrovátky utěrku a teď jsem si koupila v Orionu plátýnko.