Domácí lučina, jaké používáte plátno?

smallinka
30. říj 2015

Ahojky. Mám dotázek. Zkusila jsem dnes večer domácí lučinu, tak snad si zítra na ní pochutnáme 🙂 Mám jen dotaz jaké používáte plátno? Já mám takové neidentifikovatelné ale dělala jsem na něj pampeliškový med...je to taká trochu umělina. A všimla jsem si, že v tom jogurtu mám jemné chloupky z plátna ☹ Co používáte Vy? Kapesník by asi byl lepší ale zdá se mi dost malý.... Narazily jste také na chloupky? Díky

luj_89
30. říj 2015

já dělám domácí mascarpone a používala jsem na vykapání syrovátky utěrku a teď jsem si koupila v Orionu plátýnko.

smallinka
autor
30. říj 2015

@luj_89 utěrka není špatný nápad 😉 a co je to za plátýnko z toho Orionu. ..

teetee
30. říj 2015

V Tescomě prodávají plátýnka Della Casa (netkaná textilie) 5ks za 69,-. Mám je doma, čekají na vyzkoušení...

mon_88017
30. říj 2015

@smallinka jedna selka u babičky na vsi používala při výrobě mléčných výrobků klasický látkový plenky.

majkoz
30. říj 2015

Akorát jdu na to a používám látkovou plínku 😉

smallinka
autor
30. říj 2015

@mon_88017 OK těch máme momentálně hafo 🙂

mon_88017
30. říj 2015

@smallinka a čim víc sou sepraný, tim lepší, ty už ti nepustej ani chlup 😉

im4fun
30. říj 2015

Jj lucinu delam, pouzivam na to obyc uterku
@luj_89 jak delas prosimte to mascarpone? A chutove je pak stejne jako to kupovane?

sara84
30. říj 2015

Damy jak delate lucinu i mascarpone? Ja delam jen jogurty... Dekuji

jenies
30. říj 2015

@luj_89 byl by recept?

im4fun
30. říj 2015

@sara84 ja lucinu delam tak, ze smicham 500 g bileho jogurtu hollandia, 190 g zakysane smetany a necham to v cedniku 12 h vykapat pri pokojove teplote. Kdyz ji chci vic podobnou te hrudkovite konzistenci te kupovane, dam ji pak odkapavat jeste do lednicky. Ale mame radsi jemnejsi strukturu, takze ten krok s lednici delam jen vyjimecne

lv
30. říj 2015

taky dělám přes plínku, kurnik vy mě děláte chutě, velkej jogurt mám, smetanu néé, bohužel

majkoz
30. říj 2015

Tak já dělám jogurt 500+ šlehačka 250...se zakysankou taky,ale míň. Dneska se suš.koprem...

smallinka
autor
31. říj 2015

Smíchala jsem jogurt (Holandia) + smetanu (já dala teda normální) - je to i pro roční děti tak ať je to smetánkovější 😉 Mám takovou umělohmotnou nádobu na šlehání elektrickým šlehačem takže je tam i víko. Do nádoby rozprostřu plátno, do něho dám směs, a zavřu víkem. Ono to krásně drží a kape. Je potřeba, aby bylo dole dostatek místa na odkapávání syrovátky (viz obrázek co jsem našla na netu). Nechat 12-24 hodin. Ještě mi zbývá hodinka aby to bylo 12 hodin tak jsem zvědavá 😉 🙂

luj_89
31. říj 2015

@im4fun @jenies
Domácí mascarpone je chuťově naprosto stejný jako kupovaný (možná ještě lepší strukturou než jakou mají někteří výrobci). A to domácí není žádná náhražka, je ze stejných surovin jak ho dělají velkovýrobci (je to smetana sražená s nějakou kyselinou... vinnou, citronovou nebo octovou). Na netu je spousta receptů, napíšu, jak ho vyrábím já.
Suroviny: 500 ml smetany (čím víc tuku, tím líp bude mascarpone tuhnout. takže buď 33% nebo líp 40%, ale ne ta UHT (z ní jsem to jednou zkoušela a fakt mi to nešlo) a jeden citron nebo limetka (je to jedno, mám to vyzkoušeno)
Postup: Ve vodní lázni zahřeju smetanu, nesmí se vařit, měla by mít max 85 °C (pozná se to podle malinkých bublinek ve vodě nebo prostě podle odhadu nebo namočenýho prstu 😀). Po asi 5 minutách bublinkování vody přidám asi 1-2 lžíce citronové šťávy a pořádně promíchám (to už by prý měla houstnout, ale já to vždycky mám tekutý, zhoutne a ztuhne až v lednici). Odstavim z plotny, nechám trochu vychladit, asi po 10 minutách sundám z vodní lázně a nechám zchladnout (asi 20 minut). Pak si vyložim cedník plátýnkem (ne moc řidkým), položím ho třeba na hrnec a naleju smetanu s citronem. Přes noc se to nechá v lednici.
Ten postup mě nejdřiv trochu odrazoval, ale je to v pohodě 🙂. Nikdy jsem to množství neměřila, ale je z toho odhadem tak 300 g mascarpone. Možná se to dá udělat i z poloviční dávky, ale to jsem nezkoušela.

maxpex
31. říj 2015

@smallinka Dělám úplně stejně 😀 Ta nadoba z Ikei je na to jak dělaná. Jen vykapávám přes obyčejnou bílou plenku.

olusenka
31. říj 2015

používám manželův velký kapesník, má hladkou strukturu, takže se to pak z toho krásně dostává. jen to vyklepnu, s chloupky problém není.

jenies
31. říj 2015

@luj_89 díky moc! to musím zkusit🙂

ladyhacek
31. říj 2015

Smíchala jsem tvaroh s jogurtem (může se zakysaná smetan množná i smetana > záleží na chuti) a nechala přes noc vykapat přes sítko na kterém byla utěrka (plena)

smallinka
autor
31. říj 2015

Tak lučina se povedla 😉 Zatím nesolím kvůli dětem, ale dá se to dosolit na chlebíku....mňam ! fakt lepší než kupovaná, vím co do toho dám a taky cenově je to mnohem levnější co si budem povídat. Takže za mě budu lučinovat, protože my lučinu jíme pořád 🙂

im4fun
31. říj 2015

@luj_89 tak to nezni nijak slozite. Rozhodne min patlani nez s dom.jogurtama...
A prosimte tu smetanu ne Uht kupujes kde? Ja jsem totiz z prahy a v obchode jsem ji nevidela (ale je fakt ze po nich nekoukam)

luj_89
31. říj 2015

@im4fun Ta smetana se běžně v obchodech 🙂. Většinou je v kelímku a je označená jako čerstvá. Ta UHT je trvanlivá - často leží mimo chlaďák.

im4fun
31. říj 2015

@luj_89 jo to dava smysl🙂 ja smetanu prave kvuli zdrav.diete kupuju minimalne a to vetsinou spis tu zakysanou. Diky.

luj_89
31. říj 2015

@im4fun To víš, mascarpone zrovna dvakrát dietní není 😀.

im4fun
31. říj 2015

@luj_89 to ne no😀 ale dobry je a to je dulezity, za to mi to stoji🙂