Zdravím holky, dostali jsme od tchanovců opožděný vánoční dárek. Maso z divočáka. Jsou tam žebra, svíčková, bůček, a pak maso z kýty a ořech. Já nikdy nic takového nevařila, takže to mám v mrazáku marně tápu co s tím. Nemáte některá osvědčené recepty, které bych zvládla i já, kuchařský začátečník? Aby to mohl i malý chlapec a zároveň aby to chutnalo velkému chlapovi 🙂
Děkuju za každou odpověď
Vařím docela zvláštní staré recepty a na divočáka mám 2 luxusní, kdy se oblizuje všech 25 pravidelných strávníků, děti nám to ochutnají taky, ale moc tomu nedají. Kdybys chtěla experimentovat pro dospělé tak můžu poslat recept na Divočáky s mandlemi a rybízem nebo Pečený žebra ve speciální směsi koření...oba recepty dělám, ale venku na ohni.
Jinak taková ta klasika guláš, na víně s bylinkami, se šípkovou nebo švestkovou omáčkou to frčí nejvíc.
Super jsou řízky, nesrovnatelně lepší naž obyčejné vepřové 🙂 jen je den předem nasolené a napepřené naložim do trošky oleje
@janinaklinku jak starý je syn? Už kdy jsem pátrala a bylo nám řečeno i od lékaře,že divocinu nejdříve ve 3letech,stejně tak vnitřnosti ...
@amazonkajanik synovi je 20 měsíců, a dneska měl k obědu u tchýně guláš z toho divočáka.. měl tam zhruba tři kousky masa, bude to problém? Ona mi říkala,že je to mnohem zdravější maso než vepřové, že i pro malé děti, je to vyučená kuchařka tak jsem jí to věřila ☹
@michaela666 za recepty budu moc ráda, jen ten oheň bude problém. Ten udělám v kamnech a vařím na nich 🙂
@amazonkajanik a proč, neříkal lékař? Taky bych si myslela, že je to stokrát lepší než 🐷,🐥 někde z Polska. Ale třeba to má moc nějakých látek. 🤷♀️
S dovolením se připíchnu, my dostali od kamarádů daňčí, je v mrazáku, zásobuje je známý myslivec a vůbec nevím, co s tím. Obecně v jídle ráda experimentuju, ale v mase jsem dost konzervativní, ale připravila bych z něj ráda něco manželovi. Děkuji
@prejeta_zaba Co vím, tak zvěřina je hodně náchylná na parazity a organismus malých dětí by si s tím nemusel umět poradit. Tohle mi říkal myslivec, ono taky záleží odkud to maso je a jak je zpracované.
Předem upozorňuju, že recepty jsou původně ze 14. století a na papíře to může vypadat jako nechutná šlichta 😂. To si myslím pokaždé, když něco nového zkouším, ale výsledek je překvapivě super a nikdy se nestalo, že bychom něco vyhodili nebo to nechutnalo.
Divočina s rybízem
2 kg maso z divočáka • 120 g sádla • 600 ml suché červené víno • 350 g cibule • 140 ml octa • 30 g chlebové strouhanky • 60 g neloupaných mandlích • 140 g čerstvého rybízu • 2 lžičky skořice • 1,5 lžičky sušeného zázvoru • sůl a pepř
Na sádle osmahnu cibuli do zlatova a přidám na kostky nakrájené maso. K zataženému masu dám čerstvý rybíz ( vyzkoušený mám červený), chvilku opékám a přileju víno, ocet, nadrcené mandle a koření. Podle chuti sůl a pepř. Zhruba hodinku to dusím v kotlíku na mírném ohni, podle potřeby přidám trochu vody nebo vína. Zahuštuju chlebovou strouhankou, se kterou jenom trochu provařím.
Pečená žebra
Nejdřív si namíchám koření – 3 lžíce mletého zázvoru, 2 lžíce krupicového cukru, 1,5 lžíce mleté skořice, 1 lžička drceného hřebíčku, 1 lžička muškátového oříšku
Opláchnu a osuším žebra ( nedělám celý kus v celku, ale cca 500 g kusy) trochu je osolím a připravenou směsí koření je obalím. Aby mi na nich zůstalo co nejvíc suché marinády. Nechám odpočinout v chladnu tak 2 hodinky. Napíchám na háky a na mírném ohni peču zavěšené cca 50 minut ( podle velikosti a jak moc jsou masité). Určitě se to dá hodit i na gril s trochou tuku. Největší úspěch to má se švestkovou nebo křenovou omáčkou.
@michaela666 Může být i rybíz z mrazáku? Čerstvý totiž teď nevím, kde bych sehnala. Ale jinak recepty vypadají zajímavě, netradičně 🙂 určitě je vyzkouším, masa je dost 😀 děkuju 🙂
@janinaklinku Určitě se nic nestane... Nevím jak pro malého, ale u nás jsme se shodli, že je to zajímavá obměna takové té klasiky medailonky/ svíčková / guláš. Snad bude chutnat.
no holky, vy mi dáváte... teď abych sháněla divočáka :D dobrou chuť a o malého se neboj, kousíček msa z divočáka mu určit neuškodí. Mě naši omylem jednou nakrmili kluka játrovými knedlíčky s česnekem, tušim, že mu byl necelý rok... Smrděl na sto honů, ale následky neměl ani nemá :D
@janinaklinku no právě proto jsem zjišťovala. Divočina je opravdu zdravější, ale prostě dětem do 3let se nedoporučuje. Takže beru třeba kruti z biofarmy
@prejeta_zaba právě kvůli tomu,že to má hodně vitamínů a minerálů . Vnitřnosti,jako jatrova pastika,ledvinky,srdce na smetaně,to vše budu zkoušet až kolem toho 3 roka,až bude i kluk mluvit,aby popsal ,jak mu je,jelikož chlap je alergický,má hypervitaminozu 😟
Jsme s manželem oba myslivci, takže děláme doma maso z divočáka často, je to výborný a není to žádná věda. Do pekáče dáme na větší kusy maso, žebra, nakrájíme více cibule (proto taky tomu říkáme "cibuláč"), bobkový list, kuličky pepře a nového koření, sůl, nakrájíme na kousky anglickou slaninu, podlijeme vodou, někdy i trochu pivem, přidáme trochu sádla, zavřeme do pekáče a na 220° pečeme asi tak 2 hoďky, nebo dokud není maso měkké. Pak taky děláme klasický řízky, ty jsou výborný i z dančího masa, dále guláš, svíčkovou, taky zapékáme plátky masa s bramborem a smetanou. To jsme měli nedávno a bylo to hned pryč 😀 Není třeba vymýšlet žádné složitosti ani dávat speciální koření. Teď mámě půlroční dceru a brzo se jí chystám dát zvěřinu. Tak dobrou chuť a zvěřině zdar 😉
@janinaklinku Sviečková, gulas, udusit, upiect bocik, rebra do fazuľovice, kapustnice,....