Dobrý den, mám prosbu. Manžel má vysoký cholesterol, bere léky a nyní mu našly též vysoký cukr. Též dostal prášky. Šel dost do sebe, snaží se jíst zdravě, hodně se snažím ho podporovat, ale už nevím, co mu mám vařit. Na internetu jsem toho moc nenašla. Můžete mi poradit nějaké stránky či recepty, abych mu jídelníček trochu zpestřila? Časem to asi vychytam, ale mentalne už nevím kdy, kam. Děkuji moc
Úplně stejně jako doposud?
Mam dítě s cukrovkou a kdybych měla ultra vymyslet co bude jist k obědu, nedělám nic jiného...
@pavca1965 Já jsem se inspirovala na kaloricketabulky.cz, je tam sekce receptů a dá se vybrat low carb jedlé věci. Jinak jak zaznělo, snížit množství příloh, hromada zeleniny ke každému jídlu a mezi jídly žádné svačinky - ony překvapivě nadělají v součtu docela dost. Taky uvidíš, jak dlouho bude muž ochoten stravovat se zdravěji.
Děkuji moc. Sama jsem zvědavá. Ono je to těžké, když je to chlap, jak hora. Myslím, že by potřeboval taky víc pohybu. Sice to není žádný lenoch, na baráku pořád v pohybu, ale jezdí s kamionem, takže se dost nasedi. Je mi jasné, že je to běh na dlouhou trať.
Mám obojí naměřené vysoko od léta... Bohužel doporučení co NEjíst si protiřečí, takže se mi osvědčilo především snížit klasické škrobové přílohy (těstoviny, rýže, knedlíky, brambory... A hlavně pečivo) a částečně je nahradit zeleninou. Hlídat si, abych měla zeleninu v dosahu a třeba svačinu si fakt dala salát, sýr a půl krajíce chleba s máslem ... A ne koblihu z nejbližší pekárny. Inspiruju se především "low carb - sugar free" variantami (což počítá zhruba s 150 g sacharidů denně, což odpovídá i doporučením diabetologa).
Často doporucovany web je třeba "máma s cukrovkou".