Děti 1-3 roky, řešíte skladbu potravin?

hanyzka11
14. dub 2015

Ahoj, téma jsem sice nazvala jídelníček, ale o konkrétní popis denního stravování vašich dětí mi až tak nejde. Vím že v tomto věku už jsou velké rozdíly.
Zajímají mě především obědy, případně teplé večere. Chtěla bych si popovídat o tom, jestli nějak řešíte skladbu potravin. Myslím tím, zda si dáváte pozor, aby prcek měl např. 4x týdně maso, 2x vejce, 3x rybu, 1x luštěniny...........(jen příklad).
Já jsem od začátku najela na to, že měli 6x týdně maso, 1x vejce - zhruba po 14. měsíci si na to pozor nedávám. Ale maso mají stále minimálně 5x týdně (máme skoro vše domácí a já to beru jako hodnotný zdroj), vajíčko 1-2x týdně dám asi taky, ráda bych si přidala i ty ryby, které měli do teď jen sporadicky. a co dál?
Prosím tedy, abyste se se mnou podělili. Nemyslím si, že bych něco zanedbávala, stravu mají pestrou. Jen chci zkrátka znát názory. Nejlíp od maminek dětí od 1 do 3 let.
Těším se, co si přečtu. Hezký den

mysonek
14. dub 2015

@hanyzka11 mám holčičku starou 18,5 měsíce. Maso má tak 5-6x týdně, z toho většinou jednou týdně rybu, občas má vajíčko. Z příloh jí brambory, rýži, těstoviny, výjimečně knedlík. Luštěniny málo, protože je moc nechce. A také mi poslední dobou moc nechce jíst zeleninu. Donedávna snědla alespoň mrkev v rizotu a polévce, ale poslední dobou jí z toho vyndavá a říká, že to má sníst máma. Takže to musíme schovávat pod maso 🙂 Takže občas má ke svačině mrkev s jablkem, to je jediná mrkev co sní. Když má náladu tak sní kus okurky nebo žluté papriky. Ale často ani to ne. Ovoce naštěstí jí. Kamarádka má děti 2,5 roku a 14 měsíců a občas jim dělá i sladké obědy (žemlovka, nudle s mákem, buchtičky se šodo...), já sladké moc nevařím.

zo_ja
14. dub 2015

Děti jí prjmáně všechno, co já (muž není moc doma), jinak prostě co my. Co kdo nechce, může vynechat, náhrada se neposkytuje. Takže je období, kdy někdo nechce fazolky nebo špenát, tak má brambory a vajíčko, jednorázově o nic nejde. Taky nejím vždy všechno, a prostě každý má nárok na to, aby mu něco nechutnalo.
Většinou máme maso s přílohou nebo masový jídlo, třeba lasagne, v létě častěji bez masa, ale obecně bez toho existovat nemůžem.
Takhle přesně to nesleduju, jíme tak, abychom se najedli, pestře v rámci možností. Bílý jogurty, tvaroh, mlíko, ovoce, zelenina v maximální pestrosti. Pokud někdo má tendenci jíst pořád třeba chleba s broskvičkovou marmeládkou, tak se neptám, co chtějí, ale servíruju něco jinýho, aby to neměly tak jednostranné.
A snažím se, aby jedly i to, co my z nějakého důvodu nejíme, jedly, prostě nabídnu, někdy si i samy řeknou, nekomentuju, takže jedno dítě jí syrovej celer ve velkým, ji fakt tučný maso, my to nějak nedáváme, s dědou syrovej česnek, naopak to podporuju, pže to, že my něco nejíme, neznamená, že to nemá nebo nemůže jíst naše dítě.
Nevadí mi nic, co nejí, ale jsem radši, když to prvně ochutná.
U nás platí, nechceš, nejez, žádný problém. Prostě vynechá, bez náhrady, a je na to spousta dalších zájemc, takže to není z žádnýho remcání, prostě to nechce, tak než aby mu bylo špatně/těžko/fakt vadí chuť, tak v pořádku, pokud jí ostatního normálně.
Pokud máš domácí zdroje, tak to máš super a v podstatě samý zdravý věci.

mysonek
14. dub 2015

@zo_ja také když malá něco nechce, tak to sníst nemusí. Ale také ví, že nic jiného nedostane (ona je jinak dobrý jedlík, není žádný hubeňour, takže vím, že když vynechá jídlo nic se nestane). Ale většinou když to máme na talíři i my, tak to sní. Třeba čočku s vejcem by nesnědla, kdyby viděla, že já mám maso. Ale když mám také čočku, tak jí sní plnou misku 🙂 Jen s tou zeleninou bojujeme. A vzhledem k tomu, že ona opravdu tu zeleninu moc nechce, tak se snažím jí do ní nějak dostat. No ale nedávno tu mrkev vyskládala na prostírání s dráčkem co má pod miskou a říkala že dak ham - jako že to bude papat drak 🙂

hanyzka11
autor
14. dub 2015

@mysonek
@zo_ja holky díky za názory. já taky nějak nenutím mám fajn jedlíky. něco prostě jí jeden míň nebo víc než druhý, ale v podstatě nemám problém. jen maso musíme pořád na malinké kousky, jinak se to plive nebo hodinu žvejká :D škoda, že nemáte doplněný profil. zajímalo by mě, jak staré máte děti.
já právě sladké taky moc nedělám. moc to nejím. ale jinak už v podstatě fungují taky tak, že co jíme my, jí oni. i když přes týden vařím jim a dojídám po nich, tak to chci pestré.
a jaké mají teď top jídlo? u nás jedou hodně polévky. koukala jsem jak jim chutná rajská a boršč. je to sladké, tak se to dalo asi čekat, že?

zo_ja
14. dub 2015

@hanyzka11 necelý 4 a rok a třičvrtě.
Špajzku a lednici máme v chodbě, kdykoli tam jdu třeba pro smeták, mám je za zadkem se slovy "co jíš/cos měla?"
Kdykoli donesu cokoli k jídlu, ozve se radostný hlahol a hýkání, takový hýkací "jóóó" od toho menšího je něco, stačí třeba přijít s kedlubnou, sýrem, marmeládou, fakt běžný věci. Toho teda volat k jídlu nemusím, ten slyší, že "polívka bude za chvíli" a už si vyleze na židli a dožaduje se.
Starší vstává, oči zalepený, jde na wc, mladší si hraje, chvíli po snídani. S těma zalepenýma očima: "Mami, co jedl?"
Top jídlo? Mladší pase absolutně všechno. Cokoli kdekoli zbyde nebo najde, tak to jí, i věci už pasé ponechaný v chodbě v hrnci pro psa. Na sporáku v hrnic, na stole po komkoli, nacpe se u oběda a do hodiny, pokud jdu s nima spát (musím hned, než se zas proberou), tak to sjíždí. Maso donedávna nepožvýkal, ale teď požvýkal dva řízky.
Ten má top jídlo, cokoli se zrovna servíruje.
Starší jedl všechno, pak přestal jíst ty nakyslý věci, top věci - na pořadí nesejde - těstoviny, rýže, kaše, maso, ryby - středně velký pstruhy sní dva, sladký.
Ale občas maso nejí, někdy i pár dní.
Zpočátku nejedl ovocný knedlíky, pak si je dával s chutí. Lečo nějak nee, ale vajíček na slanině sní velkou pánev. Jogurt bílý 500 s křupinkama. Polívky oni dva sní přes litr.
Ano, co jíme my, jí oni. Hlavně cokoli si nachystá táta, to mu zblajznou. Ale já když mám ještě na talíři - dám jim, aby neřvali, pak si sedám, oni dojí dřív než já, chtějí ještě, říkám snězeno, tak se dožadují mého talíře.
U nás z polívek vývar s nudlema, hrachová, rajská taky, houbová krémová. To spíš já už nevím, jakou polívku vařit.
Boršč je luxusní jídlo. Mně nepřipadá ani tak sladký, jako že jsou tam výborný věci: maso, červená řepa, smetana... ňamy ňamy.

hanyzka11
autor
15. dub 2015

@zo_ja to jsi mě teda dost pobavila :D co by za to některý maminky dali 🙂 a to si myslím, že mám doma otesánky :D je fajn, když děti baští. jen jak píšeš. člověku dochází inspirace a hledat recepty? no občas něco najdu, ale spíš upravím podle sebe, podle toho, co doma mám. je fakt, že jsem si parkrát myslela, kdoví co, jim nedávám za dobrotu a oni to nejedli. mršky.třeba těstoviny s rajčaty, brokolici s vajíčkem a bramborem.ale bylo to na ně asi brzo. teď to baští normálně.jen mě přešla motivace.
a jestli to dobře chápu, taky mají období, kdy něco nejí? mě třeba vysadili jogurty. trvalo to dva měsíce a teď zase jedou. momentálně nee přesnídávky.