Ahoj holky, prosím, máte nějaké recepty na cukroví, pečené i nepečené, bez ořechů? Peču letos pro kamarádku, která má silně alergickou malou na ořechy. Nemůže ani přísady, kde je stopové množství. Takže neprochází v úvahu ani čokoláda. Ořech nesnese vůbec žádný, ani kokos. Kakao nevadí. Linecké, pudinkové, kakaové a perníčky už mam. Ale zbytek receptu, včetně nepečených, co mám, jsou buď s ořechy nebo s čokoládou 🤔🤦
U tchýně jsem si oblíbila šlehačkové cukroví. Obaluje se teplé v moučkovém cukru na způsob vanilkových rohlíčků. Jinak bych zkusila jak píše @verena nahradit oříšky vločkama nebo vhodnými semínky, u nepečeného sušeným ovocem.
Ještě mě tak napadly sádlové kuličky a medové vykrajované cukroví, které plním krémem ze salka. Původně jsou to medové trubičky, ale vždycky se mi to nějak pokašlalo a výsledek byl spálené prsty a hromada sprosťáren. 😂
@michaela666 jednou jsem dělala sádlové cukroví - kulička s vytlačeným důlkem plněná marmeládou. Přišlo mi výborné, ale jinak to nikdo nejedl. Tak do toho už znovu nepůjdu 🙂.
Jo jinak jsou taky velmi oblíbené karamelové kuličky s burizony. Ale ty jsou lepší spíš čerstvé a krom toho to není nic složitého, tak to by si mohla kamarádka udělat i před vánoci sama. Já je dávala ještě do vánočních košíčků, aby nebyly matlavé mezi ostatním cukrovím.
My děláme šlehačkový: 1 šlehačka modrá kunín, jedna omega nastrouhat a půl kg hladké mouky, sice se blbě zpracovává, ale je výborný. Vykrajujeme opravdu malými vykrajovatky a nechává se těsto 0,5 cm vysoké, při pečení hodně nabyde hlavně do výšky a obaluje se v cukru s vanilkovým. Jinak sádlový s kakaem děláme, ulky děláme taky bez ořechů, nugátová srdíčka.
@verena jeee, určitě bych poprosila to kávové včetně krému a jeslti můžu i tu čoko polevu z kakaa, prosím 🙂
@michaela666 a můžu poprosit recept na to medové? 🙂
@mrstte myslíš omegu, jako to, co je na smažení? Takový ten kvádr? Nevím, jak to popsat 😅
@nikoulinka 250g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 1 polévková lžíce mléka, 150g medu, 2 žloutky, trochu jedlé sody ... Vypracuju těsto, které nechám odpočinout v lednici tak 2 hodiny. Je trochu lepkavější, nejlépe se válí na pomoučeném vále a přes folii. Peču do růžova. Rádo rychle hnědne, takže radši hodně hlídat než vychytáte čas v troubě. Slepuju krémem z másla a karamelového salka.
@michaela666 moc díky!
@nikoulinka Jestli jste zdatnější cukrářka dají se z těsta vykrájet obdelníčky a namotat na trubičku, pak upéct. Mě se to teda nikdy nepovedlo, ale věřím že chyba je na mojí straně. 😂
@michaela666 trubičky jsem si zkoušela loni 😅 ne teda medové, ale nějaké ořechové, nebo co to bylo 😅 a děkuji pěkně... Místo trubiček to byly fakt pořádně trubky 😂😂😂😂
@nikoulinka jojo přesně tu 🙂
@mrstte díky, zkusim!
@verena sádlové je děsně dobré, hlavně když se dá dovnitř domácí rybízová marmeláda. U nás se to dělá pravidelně. Já je tedy nepeču, mám odpor k sádlu, takže když to vidím, vadí mi to. Ale když už jsou upečené tak si je dám ráda 😀
@nikoulinka za mne určitě vinné cukroví. Je to "alternativa" třeba vanilkových rohlíčků, ale ořechy v tom nejsou a chuťově je to snad ještě lepší, tedy určitě. A nebo pak máslové, a spojit s marmeládou a navrch polít citronovou polevou a dát třeba kandovanou třešeň či rozinku na ozdobu.
@nikoulinka není za co 🙂
čokoládová poleva z kakaa - i na dorty apod.
80 g másla (ztuženého tuku)
80 g moučkového cukru
1 lžíce škrobové moučky
1 lžíce kakaa
tuk na mírném ohni rozehřát, přidat ostatní, přivést k varu, ale nevařit. Když se srazí, přidat lžíci horké vody a promíchat (to se mi nikdy nestalo).
Tuhle polevu už dělám tak nějak od oka i na buchty apod. a když se trefí konzistence, vždycky nějak vyjde.
kávové bony
krém:
80 g másla
60 g cukru
1 lžíce černé kávy - dávám mletou suchou mletou kávu
1 lžíce rumu
většinou to chce tak 1,5 dávky krému
poleva:
100 g pr. cukru přesít
k tomu přidat horkou kávu - dávám silný uvařený instant, na těch 100g v množství několika lžic, odhadem, aby byla hustá cukrová poleva
těsto dělám linecké a menší kolečka, na polevu ještě nasypu zlaté nebo hnědé zdobení, případně cákance čoko polevy. Má to takovou karamelovou barvu a vypadá to jako dortíky. Ale linecké těsto se mi moc nedaří, zkoušla jsem i recept od Vaňka, tak radši vem svoje, pokud máš dobré. Naštěstí pod tou polevou se to schová.
Citronové tyčinky
120 g másla
120 g polohrubé mouky
1 žloutek
1 pol. lž. mléka
citronová šťáva z půlky citronu
Poleva:
1 bílek
150 g moučkového cukru
Těsto vychladit, smíchat polevu. 5 mm silný plát, potřít polevou, nakrájet na tyčinky, nožem skládat na plech s papírem. 110 C - 15 až 20 minut.
Taky výborné.
@nikoulinka
@mrstte Jinak vím, že to bylo myšleno v dobrém, ale jelikož jde o život, raději upozorňuji, že veškeré nugáty nutelly apod. jsou vyráběné z ořechů a pro alergika tedy velmi silný alergen!
Našemu synovi také tetička ve snaze najít vhodné cukroví dala právě plněné nutellou, byl z toho docela malér...
Jo a ještě jsem si vzpomněla, pokud někoho postihne dělat dort malému ořecho alergikovi, je dost problém s klasickými potahovacími hmotami. Já jsem si velmi oblíbila potahovací hmotu z marshmallows. Receptů je hodně na netu. Krásně se s tím pracuje jak na potahování, tak na tvarování různých figurek a dítě není ochuzeno o zážitek z dortu. Dá se na to dát i potištěná jedlá fólie. Možná mám fotku "termita" ve svých fotkách. Ale berte to s rezervou, nejsem žádný profesionál, dělám to hlavně z donucení...
@verena jo, nutelu a spol právě vypouštím úplně. Proto ani čokoláda a nic tomu podobného. Ona ta malá fakt trpí. Stačí, kdyz její taťka v práci sni arašídové křupky, přijde za 5 hodin domu, zapomene se. Malé dá pusu a neštěstí už je na světě.
Dopřál se ještě k tomu krému, na ty bony. Píšeš - lžíce černé suché mleté kávy. Sypu rovnou kávu, nebo udělám "odvar"?
kromě toho, co tu už padlo, tak medovníkové kuličky
kávové jsem minulý rok zkoušela toto a bylo dobré https://vikendovepeceni.cz/2018/12/kavove-cukrovi/
@nikoulinka já tam fakt sypu přímo kafe. Je to potom takový ten puntíkovaný béžový krém. Možná to i malinko "skřípe" mezi zuby. Možná jsem něco podobného jedla v laskonkách z cukrárny. Nevím tedy, zda ten recept tak byl původně myšlen 🙂)) ale je to dobré. Pro kluky možná nejoblíbenější. I když s tím rumem a kofeinem nevím, zda úplně vhodné. Ale kluci na tom vyrostli od mala a zatím dobrý 🙂. Někdy jsem dávala do cukroví i jen rumovou příchuť, měla jsem nějako sadu z Lidlu, ta je pak bez alkoholu.
A pak by ještě mohlo být fajn nepečené cukroví kávová zrna, to jsem jedla u tchyně a taky výborné, ale nikdy jsem ho nezkoušela.
@verena kávová zrna znám. To nám dělala už kdysi babička a pak mamka 😅 Každopádně moc děkuji za tipy a recepty!
Ahoj, já mám každoročně stejný problém. Oříšky jsou na cukroví to nejlepší a dá práci hlavně vymyslet, co vůbec péct. Peču ještě kávové cukroví (linecká kolečka s cukrovou kávovou polevou plněné máslovým krémem s kávou), potom vanilkové rohlíčky bez ořechů, jsou moc dobré, ani není poznat, že v nich nejsou oříšky. Loni jsem zkusila pracny a místo ořechů jsem dala opražené a namixované ovesné vločky a setkalo se s velkým úspěchem. Syn byl nadšený. A dále dělávám včelí/vosí úly, jen z mletých piškotů, a ty taky všichni milujeme. Čokoládovou polevu si dělám sama z kakaa (kupované můžou mít stopy.) Říkala jsem si, že bych se letos mohla více odvázat odvázat s těmi náhražkami ořechů. Měli jsme slunečnicová semínka a připadá mi, že chutnají podobně jako vlašáky, tak s těmi by taky asi šlo něco vymyslet. Pokud budeš mít zájem o nějaký recept, zkusím pohledat 🙂.