Dobrý večer, prosím najde se mezi Vámi někdo se zkušenostmi, jak vařit při Chrohnově chorobě - snídaně, svačina, polévka a především hlavní chod. Doporučíte někdo nějakou osvědčenou kuchařku nebo knihu s informacemi o této chorobě. Možná nebude třeba, ale říkám, štěstí přeje připraveným🙂) Údajně prý pomáhá bezlepková dieta. Předem děkuji za chviličku, kterou mi věnujete. Zdraví Petra
Děkuji moc. Já našla zatím jen recept na nějakou dušenou zeleninu a těstoviny se spařeným špenátem a zalité smetanou (u smetany si nejsem jista, zda-li se může), ale obávám se, že by to u ostatních nemělo úspěch. U nás frčí hlavně omáčky pro děti. Takže by bylo možné v tomto pokračovat? Chystám se vydat do prodejny zdravé výživy sehnat třeba něco odlehčeného pro svačinky a chci zkusit sehnat i bezlepkové mouky nebo nějaké pečivo pro začátek. Předpokládám správně, že člověk s touto nemocí by měl jíst 5 - 6 x denně v menších porcích a nevynechávat svačiny? Petra
manžel jí v období kdy má dobré výsledky celkem vše, vyhýbá se tomu, co mu konkrétně nedělá dovře, třeba petrželka v polévce, právě špenát, všem luštěninám..když má horší období, dělám dušené libové maso, ne na cibuli, pečené kuře, omáčky, polévky..svačiny má obvykle běžné bílé (právě ne celozrnné, se semínky) pečivo, šunku, sýr..
Manžel má ulcerozni kolitidu a jak je napsano vyse, clovek musi sam prijit na to, ktere potraviny mu sedi a ktere ne. Nicmene zpocatku vynechavala tucna a nadymava jidla a smazene. Kdyz sem mu to zacalo zlepsovat postupne zkousel po malych davkach co muez a co ne. Kdyz ma obdobi "klidu" ji temer vse, kdyz citi ze se to zhorsuje nasadi dietku. OPravdu je treba vyzkouset jake konkretni potraviyn ti sedi a jake ne. 😉
Je to velmi individuální. Mně bezlepková strava nevyhovuje, celozrnné a jinak vícezrnné nepozřu. Nezvládám slupky, luštěniny, mléčné výrobky, jablka, hrušky, hrozny, banány... Ale když je mi dobře, jím vše, protože jsem mlsná. Dobře trávím maso všeho druhu, brambory, zelené saláty.
jak už se psalo - chce to vyzkoušet, doma máme zkušenost jak CD, tak ulc.colitidou i bezlepkovou dietou. U CD a UC asi nejvíc vadí ta smažená jídla, koření a sama mám problém (i když už jsem 15 let v klid.fázi) s čímkoliv "ostrým" na střeva - tj. oříšky, různá semínka atd....to prostě člověk nikdy nerozkouše na jemno, tak pak mi to fakt dělá zle a dráždí zažívání (takže pečivo jedině klasické, žádné se semínky atd.). někomu nedělá dobře zelenina a ovoce (šlupky a nadýmání). Ještě za sebe doporučuju nakoupit koření bez glutamátu, soli atd.... prostě fakt jen pytlíky "sušeného" bez čehokoliv dalšího (já kupuju Davídkovo koření), žádné "grilovací koření" v pytlíku.
A jen pozor s tou bezlepkovou dietou, nevím, jestli mu dělali i biopsii na vyloučení celiakie, ale pokud by ji "jen tak" držel , tak by to pak mohlo trochu zkreslovat výsledky, kdyby opravdu celiakii měl (protože před vyšetřením na celiakii se nesmí tato dieta asi 3 měs.držet - jinak to zkreslí výsledky) - Nám (já, můj otec, a babička) tedy zároveň s vyšetření tl.střeva dělali i žaludek a tenké střevo, kde vzali vzorky "na celiakii", aby vyloučili i ji.
Děkuji moc a moc všem za informace🙂 Každá rada mi určitě pomůže se lépe zorientovat. Jde o člena rodiny a diagnóza zatím potvrzená není, spíše to ale vypadá, že nakonec to bude po snědení neoloupaného ovoce s tvrdou a tuhou slupkou. Ale určitě už vím, že smažená jídla, majolku a hlavně oříšky určitě ne. A můžu se zeptat ještě, jak s mlékem? U nás se ho vypije hodně. Tuším ale, že mléko se nedoporučuje u zhoršeného stavu. Spíše jen sýry a zakysané výrobky, že?
@kopretinka266 manželovi mléko nevadí, pije ho studené z lednice 2-3dc
@kopretinka266 ja si davam mleko do kavy a vpohode 🙂
@kopretinka266 Mě zároveň s diagnozou ulc.colitida potvrdili alergii na mléko a lepek (což není celiakie), takže jsem měla dietu "na colitidu" + vynechání mléka a lepku, ale jak píšeš, mohla jsem ty zakys.výrobky + lepek jsem spíš omezila - je to víc než 20 let zpět a na vesnici , takže možnosti bezlepkové stravy byly hodně omezené 😉 Každopádně od r.2000 jsem v klid.fázi, můžu už "cokoliv", alergie jsou pryč...ale stejně nemůžu klas.mléko ani vidět 😀
AHoj, já sama trpím touto nemocí. Taky jsem zpočátku kupovala kuchařky, ale abych pravdu řekla, tak časem jsem zjistila, že je to stejné jako klasické vaření, akorát není tam moc tuku, aby to nebylo mastné a koření. Bezezbytku - což znamená vše bez slupek a peciček. Sám doktor mi říkal, že musím sama zjistit které potraviny mi nedělají dobře a taky jsem to zjistila a nejím je. Mám kamarády se stejným onemocněním a co tak vím, mají to všichni stejně.