Ahoj potřebuju nějakou inspiraci..co vaříte přes týden, ale ted nemyslím dětem, ale pro vás¨(ikdyž děti ti třeba budou moci jíst také že...)já už nevím, nechce se mi vyvařovat, abych stála hodiny u sporáku...máte receptíky na nějaké rychlovky?? sem s nima 🙂 díííky
hmm diky ☹ , ale kuchařky jen koupím a pak je dám do skříně..takže tohle u mě neklapne ☹
mikca, u nás je večeře přez týden max. do 1/2hod. - vaříme různé věci-těstoviny na 100 způsobů 😀 , zapečené bagety a všelicos co jde zapéct, rizoto (ať italské nebo to suchý český), hodně různých salátů...atd...ráda vařím a snažíme se jíst zdravě (žádné vepřevé, knedlíky, smetan.omáčky...atd...), ráda experimentuji a neustále vařím a zkouším něco nevého.
Inspiraci beru v časopisu Apetit (mají i webovky) nebo v TV - Kluci v akci (recepty též na webu), pak mě občas něco zaujme na recepty.cz...atd.
Tak něco málo, co opakujeme pořád dokola:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ratatouille
Francouzská verze leča neobsahuje uzeninu ani vejce, zato lahodný lilek a barevné cukety. Loupaná rajčata dodají šťávě tu správnou chuť – a tím, že je pomalu podusíte, zajistíte pokrmu ideální hustotu.
1 větší lilek
2 středně velké cukety (žluté nebo zelené)
2 zralá rajčata
2 velké červené papriky
1 plechovku loupaných rajčat
4 stroužky česneku olivový olej svazeček čerstvého rozmarýnu (lze nahradit dvěma lžičkami sušeného) snítku čerstvého tymiánu (lze nahradit lžičkou sušeného)
2 cibule (nejlepe nové – jsou sladší)
čerstvě mletý pepř sůl
Počet porcí: 4
Příprava jídla:
1. Nakrájejte lilek, cibule a rajčata na kostičky, papriky na proužky, tři stroužky česneku na jemné plátky. Cukety rozkrojte podél a nakrájejte na půlcentimetrové kousky.
2. Ve středním hrnci (nejlépe litinovém) rozpalte olivový olej, na něm nechte dozlatova opéci nejprve lilek, pak i papriky, rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketu – ta potřebuje povařit jen minimálně.
3. Zalijte rajčaty z plechovky (včetně šťávy), osolte, opepřete, promíchejte a poloodkryté půl hodiny duste. Na konci by měla být přebytečná šťáva z rajčat odpařená, takže se zelenina ve finále ještě trochu opéká – získá tím výbornou nasládlou chuť.
4. Přidejte dvě lžíce studeného olivového oleje, zbylý rozdrcený stroužek česneku, lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn. Okamžitě stáhněte z ohně a podávejte horké s křupavou bagetou nebo jiným bílým pečivem.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Salát Cézar s kuřetem a slaninou
Šikovný způsob, jak využít hotový balený salát. Místo kuřete můžete zkusit tuňáka
4 plátky prorostlé uzené slaniny bez kůže po 100 g
250 g salátových lístků (v supermarke tech seženete i balenou směs)
hrst kostiček bílého chleba na krutony
lžíci strouhaného parmazánu
1 zralé avokádo (nemusí být)
4 vařená nebo pečená kuřecí prsíčka bez kůže a kostí (nebo gril.kuře)
drcený pepř
Doba přípravy: 20
Počet porcí: 4
Příprava jídla:
1. slaninu dejte na pánev a smažte dvě až tři minuty po obou stranách. Pak ji vyjměte. Do pánve nasypte kostičky chleba a na středním plameni je smažte minutu až dvě, aby získaly správnou chuť a křupavost.
2. listy salátu rozdělte na talíře. Rozpulte avokádo, odstraňte pecku
a rozkrájejte ho na větší kusy. Rozložte je na salát. Na něj natrhejte také kousky prsíček a navrch nalámejte slaninu. Vše posypte krutony.
3. salát pokapejte zálivkou, poprašte parmazánem a drceným pepřem.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kuřecí steaky v jogurtu - výborné jen s bagetou
Šťavnaté a aromatické
Ingredience:
600 g kuřecích prsíček
Na marinádu:
2 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
lžičku soli
2 lžíce oleje
čerstvě mletý pepř
lžíci sekané máty (nemusí být) směs koření podle vaší chuti (dávám lžičku grilovacího koření)
Doba přípravy: 10
Marinování: dle potřeby
Počet porcí: 6
Příprava jídla:
1. Kuřecí prsíčka omyjte studenou vodou a pečlivě osušte kuchyňským papírem.
2. Ve skleněné nebo porcelánové míse smíchejte jogurt se solí, olejem, pepřem a případně mátou, přidejte směs koření.
3. Do vzniklé marinády naložte kuřecí plátky; pokrytý by měl být celý steak. Přikryjte a nechte uležet alespoň dvě hodiny (nebo nejlépe přes noc).
4. Grilujte na grilu, při úpravě už ale nepotírejte zbylou marinádou.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kuře po lovecku
Uvařte víc a zamrazte, 35 Kč na porci
Ingredience:
8 velkých plátků anglické slaniny, nakrájených na větší kousky
4 kuřecí prsíčka bez kůže a kostí, nakrájená na větší kousky
200 g malých žampionů
1 lžíce hladké mouky
400 g konzervovaných loupaných rajčat s česnekem
1 kostka hovězího vývaru
střik worcesterské omáčky
hrst nasekané petrželky
--------------------------------------------------------------------------------
Doba přípravy: 5
Vaření: 20 minut
Počet porcí: 4
Příprava jídla:
1. V nižším kastrolu škvařte slaninu asi dvě minuty, aby začala hnědnout. Vsypte kousky kuřete a smažte tři čtyři minuty, až začnou hnědnout. Poté zvyšte plamen a přisypte houby. Po několika minutách vše zaprašte moukou a utvořte jíšku nebo jen osmahněte.
2. Přilijte rajčata i s nálevem, rozdrobte kostku vývaru, promíchejte a na vyšším plameni vařte deset minut. Pak už jen zastříkněte worcesterem, přimíchejte petrželku a podávejte se šťouchanými bramborami nebo s rýží.
Správná kostka Použít můžete i kuřecí nebo zeleninový vývar, ale právě hovězí dodá jídlu tu pravou ,masovou‘ chuť.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Italské rizoto s hráškem
Krémové ‚risotto‘ stojí na skvělé rýži, sytém vývaru a vynikajícím parmazánu. A také na troše trpělivosti: než rýže dosáhne perfektní konzistence, nesmíte od vaření odejít.
320 g rýže na italské rizoto
400 g čerstvého nebo zmraženého hrášku (může být i míň)
80 g co nejlibovější slaniny nebo pršutu, ideální je italská pancetta
50 g cibule
80 g másla
40 ml extra panenského olivového oleje (může být i míň)
hrst jemně sekané zelené petrželky (nemusí být)
20 ml suchého bílého vína
cca 750 ml vývaru (drůbežího nebo zeleninového) na podlévání rýže
sůl a čerstvě mletý černý pepř na dochucení
100 g parmazánu na ozdobu
Příprava jídla:
1. Hrášek krátce povařte a sceďte. Vývar v hrnci uveďte do varu, stáhněte plamen a nechte mírně vařit. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte polovinu olivového oleje i másla a osmahněte na nich jemně nakrájenou slaninu. Vsypte nakrájenou cibuli a petrželku.
2. Přisypte rýži a za stálého promíchávání ji několik minut pražte, aby se zrníčka stejnoměrně obalila a zatáhla; to je jeden z klíčových kroků ke správné konzistenci.
3. Přilijte víno a za stálého míchání ho nechte odpařit, aby z něj zbylo jen to nejcennější: koncentrované aroma. Do kastrolu teď přilijte naběračku horkého vývaru a všechno dobře promíchejte. Zrnka rýže ho budou pomalu absorbovat a nabobtnávat. Kolem desáté minuty varu už můžete ochutnávat, zda je rýže na skus, tedy vláčná, ale uvnitř pevná.
4. Podle potřeby přilévejte vývar – v takovém množství, aby ho rýže stačila absorbovat. Jakmile dosáhne rizoto správné konzistence, dochuťte ho solí, pepřem, zbylým olivovým olejem a máslem. Bude pak náležitě vláčné a krémové.
Doba přípravy: 15
Vaření: 12-18 minut
Počet porcí: 4
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rychlé nočky se suš.rajčaty
1 balíček nočků
100g pancety nebo slaniny
1 lžíce bazalkového pesta
2 stroužky česneku
5 lžic olivového oleje
sůl
čerstvě mletý pepř
4 sušená rajčata nakrájená na drobno
parmazán
Na olivovém oleji osmahneme pancetu, přidáme pesto, sušená rajčata a necháme pár minut na střední teplotě, nakonec přidáme prolisovaný česnek.
Mezitím uvaříme v osolené vodě nočky (jen co vyplavou, jsou hotové) a smícháme se směsí
Na talíři posypeme parmazánem a pepřem.
Pro 2 osoby
Délka: 15min.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Špagety za 20 minut po příchodu z práce
400 g špaget nebo jiných těstovin
4 plátky slaniny
2 oloupané cukety (nebo jeden sáček mraženého hrášku) - nemusí být
200 g malých třešňových (koktejlových) rajčátek (lze nahradit i většími druhy)
2 lžíce olivového oleje
4 lžíce bazalkového pesta
strouhaný sýr na posypání, nejlépe parmazán
Pro 4 osoby
Doba: 20min.
Ve velkém hrnci uvedťe do varu osolenou vodu. Vhoďte těstoviny a vařte přesně podle uvedeného návodu. Nepřekračujte doporučenou dobu vaření, aby těstoviny nebyly mazlavé. Proti slepování můžete do vody přidat trochu olivového oleje.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Spaghetti carbonara
100 g pancetty, libové slaniny nebo nejlépe domácího uzeného bůčku
50 g sýra pecorino (tvrdý ovčí sýr) - nemusí být
50 g parmazánu
3 velká vejce
350 g kvalitních špaget
2 baculaté stroužky česneku, oloupané
50 g másla
sůl a čerstvě mletý černý pepř na dochucení
Příprava jídla:
1. Do velkého hrnce dejte vařit vodu na těstoviny. Slaninu nakrájejte najemno, sýry nastrouhejte. Vejce prošlehejte vidličkou v misce, osolte a opepřete.
2. Vsypte do vařící vody lžičku soli, a jakmile se tekutina začne znovu vařit, vložte do ní špagety. Povařte je podle návodu na obalu nebo vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).
3. Česnek trochu zmáčkněte plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte na velké silnostěnné pánvi máslo a vsypte do něj kostičky slaniny i stroužky česneku. Na středním ohni je smažte zhruba pět minut. Míchejte, až je slanina zlatá a křupavá. Česnek už svoji dějinnou roli splnil, tak ho vylovte a vyhoďte.
4. Pod pánví udržujte velmi mírný plamen. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští nebo dírkované naběračky je vyjměte a přihoďte na pánev. Vůbec nevadí, že na nich ulpěla voda; jak bylo řečeno, přispívá k jemnosti omáčky.
5. K vejcím v misce zašlehejte většinu sýra. Pánev s těstovinami odstavte a přilijte k nim vajíčka se sýrem. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte a zdvihejte tak, aby se co nejíp obalily vaječnou směsí; ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet. Přidejte pár lžic husté tekutiny, v níž se vařily těstoviny, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně vlahá, nikoli vodnatá. Je-li třeba, trochu ji osolte.
6. Pomocí dlouhé vidličky stočte každému na talíř jakýsi špagetový drdůlek. Poprašte ho trochou zbylého sýra, čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte. Tip: Pokud zůstanou porce na talíři chvíli stát a hedvábný lesk omáčky se začne ztrácet, zastříkněte těstoviny těsně před podáváním trochou vody z těstovin.
2. NAKRÁJEJTE SLANINU, CUKETU A RAJČATA
Zatímco se připravují těstoviny, nakrájejte slaninu na malé kousky, malá rajčátka překrojte napůl, velká stejně jako cuketu pokrájejte na kostky.
3. RESTUJTE
Ve velké hluboké pánvi rozpalte olej, vsypte slaninu a zhruba 5 minut ji vypékejte dokřupava. Přidejte cuketu a rajčátka, restujte ještě 2–3 minuty.
4. PŘIDEJTE PESTO
Těstoviny slijte, několik lžic vody z vaření přilijte k restované zelenině a těstoviny vsypte do pánve. Přidejte pesto a promíchejte, aby se vše hezky spojilo. Na talířích posypte sýrem.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tousty s pikantními játry a rajčatovým tatarákem - 4 porce
játra
600 g drůbežích jater
50 g másla
3 stroužky česneku
1 chilli paprička
100 ml červeného vína
mletý pepř
sůl
bageta
olivový olej
tatarák
3 rajčata
1 červená cibule
1 lžíce vinného octa
2 lžíce panenského olivového oleje
mletý pepř
sůl
Rajčata rozčtvrtíme, odstraníme dužinu a nakrájíme ji na velmi malé kostičky. Červenou cibuli také nakrájíme najemno, přidáme do mísy k rajčatům, ochutíme octem, solí, mletým pepřem a olivovým olejem, dobře zamícháme a necháme vychladit. Játra očistíme, chilli papričku nakrájíme najemno, česnek rozdrtíme. Na rozpálené přepuštěné máslo vložme játra, česnek a chilli, orestujeme, podlijeme červeným vínem a dusíme, až jsou játra měkká. Necháme vychladnout. Plátky bagety opečeme na troše olivového oleje. Na krajíčky poklademe játra a podáváme s rajčatovým tataráčkem.
lendy díky, receptíky vypadají moc dobře, rozhodně vyzkouším 🙂
přihodím link na kuchařku, ze které si beru hodně inspiraci já , nechám to na receptu co jsem zkoušela věra, rýchlý a dobrý 😵 http://kucharka.isoftware.cz/index.php?page=uka...
ahojik navi hned jsi ten tvuj odkaz ulozila jsou tam bezva receptiky jarada pecu a jssou tam super receptikyy 😀 😀
lendy díkyyy mooc receptéky vapadsjí výýborně..určo vyzkouším 🙂
navi a link je faakt super taky mám už uloženo díky 🙂
tak ještě jsem si vzpomněla na pár rychlovek:
Nočky se špenátem a nivou
1balíček nočků
1 kostku špenátu (nejlépe listový od Bonduele) pokrájený na kousky
1 smetana na vaření - od Ramy - asi 200ml
1 balíček nivy (asi 120g) nastrouhaný na hrubo
čerstvě mletý pepř
sůl
troška oliv.oleje
špenát trošku orestujeme na oleji, přidáme nastrouhanou Nivu a smetanu, provaříme až to celé zhoustne, špenát trošku změkne a sýr se rozpustí.
mezitím v osolené vodě uvaříme nočky a vše smícháme - nakonec dáme mletý pepř
Pro 2 osoby
Doba: 15min
Jde kombinovat i s těstovinami
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Smetanová luxusní omáčka s lososem na těstoviny
troška uzeného lososu (tak 100g ale může být i míň) natrhaného na sousta
smatanu na vaření Rama
1 šalotku nebo menší cibulku
2dcl bílého vína
čerstvě mletý pepř
sůl
oliv.olej
Na oleji osmahneme cibulku (jen aby změkla), přidáme víno, smetanu a trošku povaříme. vezmeme ponorný mixér a omáčku rozmixujeme (nejlépe v nějaké nádobě), nalijeme zpět na pánev, důkladně osolíme, znovu necháme provařit a nakonec vložíme lososa, aby se ohřál. Nakonec přidáme pepř.
Je to výborné s těstovinami
Pro 2 osoby
Doba: 20min.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapečené bagety s mletým masem
400g mletého hovězího
1 cibule
koření na mletá masa
1 lžičku bazalky
1 lžičku gril. koření
špetka chilli
sůl
4 stroužky česneku
konzerva rajčat od Velfruty
vodu nebo červené víno
3 bagety
100g sýru eidam
olej
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájemou cibulku, přidáme maso a opečeme, přidáme všechno koření, sůl a nakonec prolisovaný česnek. Přidáme rajčata a necháme dusit (čím déle tím lépe, ale stačí 20-30min), podlíváme vodou nebo vínem. Dle chuti dochutíme kořením, příp. dosolíme. Měla by to být taková vláčná hmota. Bagety podélně rozpůlíme, vnitřek zatlačíme dovnitř a do vzniklého prostoru dáme směs masa. Posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby na 10-15min. na 180st - ale chce to hlídat.
Tenhle základ masa je dobrý i s těstovinymi nebo koupit placky, přidat salát, zakys. smetanu smíchanou se solí, zabalí se to do tortili, přidá se nahrubo nastrouhaný sýr a je to pochoutka
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A třeba fazole v plechovce vylepším, že nejdřív osmažím cibulku, přidám klobásku nakrájenou na kolečka, pak fazole, trocha kečupu, nějaké ostřejší koření, bazalku a je to - hned je to o něco chutnější
výborná je také rychlovka z jednoho hrnce:
na oleji osmahnu klobásku nakrájenou na kolečka (nějakou pikantní), přidám trošku brambor nakrájených na tenká kolečka mírně povařená, zaleju plechovkou rajčat od Velfruty, přidám bazalku nebo jiné bylinky a je to. Až jsou brambory měkké, je hotovo a je to moc dobrý a rychlý...
my jsme experi na rychlovky 😀 😀
lendy super ty nočky s tím špenátem a nivou vypadá to moc zajímavě dnes vyzkouším..jen nemáme rádi nivu tak tam zkusim dát nějaký tvrdý sýr..ale opravdu jsi expert na rychlovky ..moc dííky...ale jestli máte ještě někdo nějaký tip, tak písněte..rychlovek není nikdy dost 😀
lendy, ďakujem a určite vyskúšam tú s lososom.
ahojte, pridam par oblubenych receptov :
Cestoviny so syrovou omackou: do 2dcl vriacej vody dame cely syr v crievku, jeden strucik cesnaku, zahustime trochou mlieka s mukou, osolime, alebo pridame detsku vegetu. Niekedy do toho nakrajam sunku. Omacka sa aj dobre zohrieva.
Cestoviny so spenatovou omackou: spenime trosku slaninky na cibulke, pridame roztopeny spenatovy pretlak a nechame prejst varom, aby sa vyparila voda.2-3 strucky cesnaku, sol. Podavame zmiesane s cestovinami. Mozme dat trosku smotany alebo mlieka na zjemnenie.
Fasirky z ovsenych vlociek: vecer namocime cely balik ovs. vlociek. Pridame vajicka 3, 3-4 strucky cesnaku. jemne nakrajanu oprazenu cibulku, sol, korenie, oregano, majoranku. Treba to riadne okorenit. Tvarujeme male fasirky, obalime v struhanke, vyprazame. Mozeme do toho pridat mrazenu zeleninku, je to potom pekne farebne. Podavame so zemiak.kasou.
Dobru chut.
hafo receptu i s fotkama je na MMB 🙂
kristi aj ja odtial cerpam a mam tam par oblubenych receptov 😉
http://www.labuznik.com/recipes.php Moje oblíbené stránky
moje oblíbené stránky s recepty : http://www.mamincinyrecepty.cz/
apfele, dik za tip 😉
jééé super linky..díky tolik inspirace nejdenou ted se nebudu moct rozhodnou t co vařit 😀
Rychlá rajská:
zapěnit na oleji menší cibulku na jemno pokrájenou,zasypat polívkovou lžící cukru,nechat rozpustit,přidat rychle rajskej protlak-asi 100 g,3 bobkový listy,5 novýho koření a 5 celýho pepře,minutku orestovat,zalít vývarem(já ho nahradím studenou vodou-asi 2,5 litru a 2 kostky hovězího bujonu),vařit cca 5 minut.Rozkvedlat mouku hladkou se zakysanou smetanou a trochou mlíka,zahustit tím omajdu.Osolit.Provařit.Může se přistrouhat trochu muškátovýho oříšku,ale nemusí.
K tomu sekanou a rýži nebo maso a knedlík,jak je libo.
Není to kasická rajská,je jemnější,ale moc dobrá.Aby byla trochu pikantnější,může se s protlakem orestovat i trochu kořenový zeleniny.Před podáváním se nakonec jen rozmixuje.Dělá to tak mamka a to je Kuchařka s velkým K. 😉
nejvíc inspirace rozhodně nacházím na www.apetitonline.cz, do vyhledávače můžeš zadat různá kritéria, suroviny i dobu vaření.
Holky poraďte nějakou stránku, kde se sestavuje jídelníček na celý týden-ale hlavně normální jídla-nejsme žádní anorektici!
neviem ci jedalnicek ale dobra stranka je www.recepty.sk 😀
Kup si kucharku "Varime s Habadejem"jsou v ni super rychle recepty a stoji jen 155 kc.