Maminky, co jste jedly a vařily v šestinedělí a po něm při kojení. Všichni radí pestrou a vyváženou stravu.. ale co to je 😀 ??!! Malá trpí na prdíky, takže se musím hodně hlídat. Navíc nemám úplně moc času stát každý den u sporáku. A vývarů a kmínových polévek už mám plné zuby.
@lucik1506 Mně s vařením pomáhal manžel, co pracuje z domova, takže organizačně jsem to měla jednodušší. Ale jinak co se týká složení potravy, nakonec jsem se neomezovala nijak. Malý na prdíky trpěl, ale změna jídelníčku nijak nepomáhala - nejmíň nadýmavá jídla u nás byla totéž jako nejvíc nadýmavá. (Jinak jako takové rychlovky, když nestíhám, většinou mívám kuskus, těstoviny s koupenou omáčkou/pestem...)
@lucik1506 Nic jsem nevařila, nebyl čas, chuť, energie. Kupovala jsem si, vozil muž, lidi vozili zásoby. Není prokázané, že by tvoje strava vyjma laktózy měla vliv na prdíky. Takže to bych fakt neřešila, jsou to babské povídačky. Ale to mléko jsem první tři měsíce opravdu nepila ani jsem nejedla nic mléčného.
Naopak alergeny jsem cíleně jedla, právě aby se s nimi miminko seznamovalo. Je to prevence alergií do budoucna. Jedla jsem a jím normálně i pálivé a kořeněné věci, kari, všechno co mi dělá dobře prostě.
Ahoj, stejně jako @hezz17 - poslední dva měsíce před porodem jsem jídlo zamrazovala. K tomu mi tchýně zavařila asi 40 sklenic s masem, což bylo super - stačilo dodat přílohu, případně zapéct a bylo hotovo...vaření bych v tu dobu fakt nedala. A jak píšou holky, malá koliku měla, ale změna stravy byla k ničemu, nemělo to sebemenší vliv...
Obědy mi vozila babička 😉
Zamrazit běžná jídla, dělám i synovi(snažím se, aby jedl zdravě), takže jsem jen vyndavala krabičky, nemělo cenu se omezovat na úkor všeho, prdíky byly i tak, akorát co dceři vadilo na ekzém, byly ořechy. Jinak nic.
Jedla jsem téměř vše. Hodně maso, ryby, zeleninu. Vyhýbala jsem se pouze luštěninam, zelí, kapusta. Není prokázáno, že ta strava má zase tak velký vliv na dětské koliky.
Damejidlo a místní menička. Manžel pracuje z domu takže zkusil i něco uvařit. Zkusila jsem vysazovat různá jídla a vliv to nemělo, malá prdí protože mám rychlou spoušť a ona glga, takže prostě bublinky mechanicky.
2 měsíce a pořád nemám čas vařit. Uvidím jak s nositkem.
Já vařila jen rychlovky, rizoto, bolonské těstoviny, milánské těstoviny, čočka na kyselo s vejcem (z červené čočky) kuřecí plátek s bramborem, špenát s výpečky a brambor, palačinky, polévky, čínské nudle, francouzské brambory, zapečené těstoviny... a pak jídla u kterých nemusím stát, pečené kuře, sekaná a brambor, zeleninový nákyp a brambory, guláš v troubě...první 3 měsíce jsem to pytlíkovala takto a pak už to bylo lepší.. uvidíme co ted s druhým jak bude čas...ale když vařím svíčkovou, rajskou, guláš, znojemskou udělám toho třeba 3l a dám na mrazák a mám další oběd vyřešený
muj syn mel po vsem prdiky (i po slabem caji co jsem vypila).. tak jsem byla jen na presnidavkach a sucharech... asi 4 mesice😀 pestra strava se opravdu nekonala, ale miminko bylo spokojene, plne kojene a hlavne bez prdiku.... no a tatinek si uvaril sam co chtel🙂
My si s prdikami taky uzili. Ted, konecne se to zlepsilo-malymu je pul roku... Hodne jsem si dusila zeleninu i maso. Ryze, testoviny, brambory, kase... Knedlik, nebo neco, kde bylo vic mouky, nepripadalo v uvahu. Vajicko ani nahodou...
No, moc toho nezbyva.
Klarinka10 napsala pekny seznam-az na tu čočku, ta neprojde do ted... Samozrejme vse bez cibule...
Sepisovla jsem si kdysi nějaký seznam jídle, která by snad měla být nezávadná na prdíky ( i když u každého vadí něco jiného).
Cim je mala vetsi, tim je to taky lepsi.. ale prvni dva tydny si ani nepamatuju jestli jsem neco jedla 😀
@lucik1506
u nás většinou vařil manžel a to oběd aspoň na 2 dny. Pak něco přinesla i svagrova, moje mamka, ségra mi nosila vyvary.... Byla jsem zs to ráda 😊 pak jak sel manžel do prace, uz jsem se musela starat sama...
Jinak ja sama za sebe doporučuji koupit pomaly hrnec, hrozne urychi vareni a nemusite stat u plotny každý den x hodin.... Hrnec vari sam, jidlo se nepripali, je zdravé. Kdybych dala na rady kolegyň v prací uz driv, poridila bych si ho uz davno 😊
Pomaly hrnec naplním vsim, co chci k obedu. Např. Brambory, maso, zeleninu, podleju, ochutim, zapnu třeba na 8 hodin na pomaly stupeň a loudam pres noc. Rano vstanu, v kuchyni vune, mam navareno. Jen ohreju pak v troube na 20 minut.... Kdyz loudam jen maso, tak na druhy den varim jen přílohu.... Tohle fakt ocenuji i při pulrocnim prckovi a v sestinedeli, kdyz jsem musela varit, tak neskutečný pomocnik..... 😊👍👌
Jo a jinak, jedla jsem vse, jen jsem se vyhybala tomu moc nadymavemu, syn taky trpel na prdy. Ale člověk i tak musi zkoušet....
Nám dělalo největší problémy to mléko. Naštěstí jsem od kamarádky dostala tip na přístroj MioMat, ve kterém se dají snadno připravovat nemléčné kaše a rostlinná mléka, takže jsme to zvládli 🙂. A hlavně to ušetřilo i spoustu času, který, jak sama píšeš, u sporáku trávit nechceš.
Já teda měla navareno v mrazáku dopredu, právě proto abych nemusela ty prvni týdny vyvaret 🙂 králíka na zelenině, špenát s vajíčkem, ovocné knedlíky, kuře s rýží, ryba s grilování zeleninou, guláš ze zvěřiny, hovězí na mrkvi 🙂