Co vařit a péct při mononukleóze?

makytka.f
3. kvě 2015

Prosím Vás o tip na nějaké recepty při jaterní dietě u mononukleózy.
Vůbec si nevím rady co vařit. Můžu třeba upéct i bábovku nebo vánočku? Nevím si rady a něco ten náš kluk jíst musí.
Děkuji 🙂

anetadr
3. kvě 2015

Bábovka ani vánočka by vadit nemusely - jen bych je asi trochu ošidila na tuku. Jinak si pamatuji, že jsme dělali třeba palačinky bez žloutků s minimem tuku (sice jsou bílé a ne žluté, ale nechutnají špatně), hodně tvarohové dezerty - ty jsou fakt nejlepší. Spoustu receptů určitě najdeš na netu, nebo v lékárně někdy mívají přímo kuchařky pro jednotlivé diety.

diamanta
3. kvě 2015

ohledně mononukleozy jsem ji měla a nikdo mi nic tehdy neřekl, takže se jelo dál. Ale jestli to je jaterní dieta, tak abys nemusela furt přemýšlet co a jak, tak všechno jen 1) vařit, 2) nebo pařit, žádný tuk, který jsi tepelně opracovala, tedy do hotového max přidat máslo nebo olivový olej, čili žádné jíšky, omáčky, žádné tuční maso, vše jen libové, a vyhnout se i mastným rybám typu makrela a losos. Vyhnout se i oříškům, česneku, cibuli, solení, sladkému jídlu i pečivu. Bábovku jen piškotovou, málo sladkou a nejlépe až druhý den po upečení.
Nejlepší zásada pro veškeré stravování je také ta, nekupovat nic, co je z krámu jako nějaké míchané jídlo (prostě kup zeleninu, rýži, brambory, pohanku, maso a to uvař či pař a máš to bez přemýšlení a bez četní etiket). Nejlépe se vaří ze dne na den, tu těstoviny, tu brambory, tu pohanku a jindy rýži, a k tomu pláteček libového masíčka a vždy nějakou tu pařenou zeleninu. Můj mladej si na to zvyk, i když teda pomalu, ale dnes už neremcá.