Ahoj ,
Prosím o radu nějak nemám inspiraci .co dávat na chleba v 15 měsících ? Máslo a šunku nechci dávat.
V 15měs. už prakticky cokoliv, co Tě napadne.
Ja davam synovi prakticky porad jen lučinu🙂 nekdy plátkový sýr. Kdyz jime neco my, tak chce ochutnavat a chutna mu jinak vsechno🙂 je mu 1 rok a 9 mesicu.
U nás frčí kiri🙂
Když vezmeš kvalitní bílý jogurt a necháš ho přes noc přes nějakou látku (např.látkovou plenu) ,,odkapat'' tak máš domácí žervé a můžeš ovlivnit co do něj dáš (bylinky,..) popřípadě i obsah soli, někdo dává ještě smetanu.
Syn má hrozně rád na pečivu pomazánkové máslo. K tomu přikusuje zeleninu. Drží ho to už od roku do teď.
máslo a rajče, máslo a kedlub (v 15ti měsících asi strouhaný), rybičky / rybičková pomazánka, cokoliv zamíchané s tvarohem nebo lučinou, med, džem...
máslo je v pohodě...sejry teda podle mě taky, ale jen určitý druhy (ne plísňový, tavený)
vejce, žervé, pomazánkový máslo, pomazánky třeba z tvarohu a zeleniny
Ta moje nejí na chlebu nic jiného než máslo. A pije vodu. Si připadám jak vězeňský dozorce, když jí to každé ráno dávám. Než by snědla lučinu nebo nějakou pomazánku, raději bude hlady, opica.
@alkuska Che, ta moje nesnese na pečivu vůbec nic. Jak bych jí to něčím namazala, nedá to do pusy. 😀 Drží ji to takhle od začátku co jí pečivo doteď (budou jí 2).
@alkuska tak je nenáročná ;) mi to tak máme s pitím malá nechce nic jinýho než vodu 🙂 lucinu má ráda i zeleninu sýry ne
@normalnimatka praveze sýry jsme zkoušely a neuspeli.luvina to ji chutná zeleninu k tomu prikusuje praveze aby měla nějakou změnu furt vymýšlím
@michaela6599 tak buď ráda, že jí aspoň tu zeleninu:D náhodou ze zeleniny jde spousta pomazánek🙂 tak tam se dá vymyslet leccos..
@lenkas1982 - to dobře znám...syn někdy kolem 2-3 let jedl pečivo zásadně suché a nepil nic jiného, než mléko a čistou vodu....dodneška si pamatuju ty pohledy lidí v tramvaji, když moje dítě loutalo suchý rohlík a zapíjelo ho obyčejnou vodou 😀, on byl naprosto spokojený, zatímco někteří cestující měli komentáře typu "že ti to maminka ničím nenamaže..." a "on pije jenom vodu?" 😀. Ale časem se to zlepšilo a nejoblíbenější byla na pečivo Lučina nebo Žervé (neochucené, bez čehokoli přidaného), nebo máslo s medem, marmeládou...., máslo a plátkový sýr.....šunku začal jíst až někdy v 5 letech....
Daveme jednou tydne chleba s maslem/lucinou a uvarene vajicko. Ted momentalne, ale nedavame vajicko na chleba, chteji ho zvlast. U nas mi zase starsi deti nebasti pomazanky, ale ve skolce diky sile davu ano, takze je vyzvedavame az po odpoledni svacine a maji splneno. Mladsi syn mi v klidu tu pomazanku k odpoledni i dopoledni svacine sni a vecer dostanou vsichni lucinu. Snidani mame chleba s marmeladou/medem 🙂
Jinak lucinu mame domaci z dvou velkych kelimku jogurtu, slehacky, zakysane smetany + sul a pepr.
My jsme hodně pomazánkový,takže dělám neustále pomazánky tvarohovou,sýrovou buď s ořechy nebo pomerančem, z pečeného masa,z rybího file,vajíačkovou,rybí,z tresčích jater, játrovou,z červené čočky,špenátovou, s avokádem, jinak máslo a sýr,med, marmeláda, šunka,někdy pomazánky ze zdravé výživy a když nechce jíst někdy nic tak si dá pečivo suché, ale většinou to jogurt nebo brumík zachrání 😉
@kuliseks není na tom nic složitého, zaklád je máslo, nebo creme bonjour a záleží jakou chcete,máslo vždy vyšleháte.pak přidáte ostatní, na masovou si jen upečete a pomelete maso, ochutite soli hořčici, zašleháte do másla, špenátova orestujete cibuli, přidáte špenát podusíte,přidáte vejce a vychladne zašleháte do másla, játrová zase orestujete cibuli, přidáte játra, podusíte pomelete a zase do másla,vše vždy musí být vychladlé a to je pořád. Dokola, nejvíc u nás vede špenátová játrová a bramborová u ní uvařite brambory vychladite já vařím dno předem oloupat nastrouhat na hrubém struhadle,na jemném nastrouháte okurky sterilované přidáte sůl hořčici a šup k máslu🙂 Žádná věda to není
@lenkas1982 suché pečivo není snídaně🙂 http://zpravy.idnes.cz/snidane-pecivo-kava-caj-...
@kuliseks - to jo, s tím souhlasím, na jednu stranu jsem byla ráda, že pije čistou vodu....jenomže vzhledem k tomu, že byl totální nejedlík, který se živil hlavně mlíkem, rohlíky a suchými těstovinami a ovoce a zeleninu nedal v syrové podobě do pusy, tak bych tenkrát docela ocenila, kdyby si dal aspoň nějakou tu vymačkanou šťávu, nebo přírodní džus apod....dneska je mu 9, z ovoce jí jablka, občas banán a v létě trochu malin a kousek melounu....nic víc....ze syrové zeleniny jen okurku (vařenou zeleninu jí skoro všechnu), rajčata na zahrádce klidně zalévá a sklízí, ale do pusy je nevezme.....ale už pije aspoň ty džusy a štávy, vlastně kromě perlivých nápojů pije prakticky všechno, v pohodě i tu vodu.....
@hojda
😂 Ehm, kdyby to tu četl náhodou někdo ze sociálky a vzal si Německo za vzor, dávám k tomu suchému pečivu dceři taky vařené vajíčko, mozzarellu, rajče nebo okurku. 😂
😂
žervé, čerstvé sýry, strouhaný tvrdý sýr, pomazánky sýr-zelenina, vajíčkovou pomazánku....nebo plátky zleniny, který naškrábeš škrabkou, aby se to dobře kousalo. Domácí marmeládu. Med.