kuchařinky, poraďte nějaký chutný recept na úpravu cizrny. dík x 🙂
tak klidně všechno, jestli můžeš 🙂)
cizrna pro masožrouty: http://recepty.atlas.cz/recept.asp?id_receptu=J...
cizrna pro ty, co masíčko neradi: http://recepty.atlas.cz/recept.asp?id_receptu=J...
Obojí vyzkoušené, obojí ňamka 😉
Namaci se pres noc, jako fazole(zvojnasobi objem!) a pak se vari do mekka. Teprve pak jsou mozne dalsi upravy.Pripravy jsou casove narocne.
Pikantni cizrna
Ingredience:
18dkg cizrny
2 lzicky slunec. oleje
1 velka nadrobno krajena cibule
2 utrene strouzky cesneku
1/2 lzicky mlety kmin
1/4 kg brambor nakrajenych na mensi kousky
1/2 lzicky mleteho koriandru
spetka chilli koreni
3 dkg rozinek
3 dkg loupanych sekanych mandli
sul, mlety pepr
Namocenou cizrnu scedit, prebrat, zalit cerstvou vodou, privest do varu a varit prudce 10min. Pak ztlumime plamen a prikrytou varime jeste 45 min. Scedime a vyvar uschovame.
Na panvi rozehrat olej a 5 min smazit cibuli s cesnekem a kminem. Pridame brambory a cizrnu a 3-4 min dusime za michani. Pak prilejeme 1/2 litru vyvaru, koriandr, sul a dal dusime
30-40 min. Pak pridat rozinky a jeste 3-4 min dusit. Vmichat mandle, dochutit (sul, pepr, chilli) a podavame s kyselymi okurkami a bilym jogurtem
Cizrna s medem
Ingredience:
2 hrnky suche cizrny - namocit pres noc v osolene vode
sul
2 lzice rozpusteneho margarinu
2 lzice medu
1/2hrnku vody
V osolene vode namocenou cizrnu. zcedit, prebrat a zalit cerstvou vodou a mirne varit asi hodinu a pul do mekka, az voda temer vsakne. Smichat s margarinem, medem a vodou, prenest na sirokou formu (maly pekacek) a peci asi 1/2h pri 180 st.C.
Chumus:
Ingredience:
Hrnek suche cizrny - namocit pres noc
3 lzice citronove stavy
2 strouzky utreneho cesneku
3 lzicky soli
spetka pepre (malinko, podle chuti)
3 lzice tchiny(pasta)
3 lzice olivoveho (ci jineho) oleje
Namocenou cizrnu scedit, prebrat, zalit vodou a pridat sul a varit zakrytou asi 2 hodiny do mekka.
Odcedit a rozmixovat na jemnou kasi spolu s ostatnimi prisadami.
Vychladit a podavat . Mozno poprasit paprikou a jemne zakapat olejem
Brambory s cizrnou
300 g cizrny,1,5 l vody na vaření cizrny ,600 g brambor ,2 lžičky soli ,koření: 2 ks hřebíčku, 1/2 lžičky skořice, 1 lžička kurkumy, 1 lžička kari, 3 ks bobkového listu ,5 lžíc oleje ,2 lžíce citrónové šťávy
Postup přípravy:
Cizrnu namočíme přes noc do vody. Potom ji uvaříme s bobkovým listem. Správně uvařená cizrna se dá snadno rozmáčknout mezi dvěma prsty. Na oleji osmahneme koření a restujeme v něm brambory do zlatova asi 5 minut, přidáme měkkou cizrnu a podlijeme vodou, která nám zbyla z jejího vaření. Osolíme a povaříme brambory do měkka. Po odstavení dochutíme citrónovou šťávou
iza přesně tenhle recept mám na humus ale s s humusem to nemá nic společného ☹ Já jsem se po roce v Izraeli stala na humusu závislá a teď mi hrozně chybí, už jsem vyzkoušela x receptů a nic není ono. nemáš ještě nějaký jiný recept?
My milujeme cizrnu jen uvařit,scedit,posolit a dát trošku másla.Mňam 😝 Někdy dělám polévku stejně jako hrachovou.
Ja ji delam s uzenym a se zelim jako zdravejsi variantu bramborovyho knedliku. Uplne trivialne: uvarim kus uzenyho, nakrajim na malinky kousicky, uvarim predem namocenou cizrnu, promicham to navzajem, k tomu si kazdej nakyda sterilovany zeli podle chuti a super 🙂
holky, díky moc, už se těším, až vyzkouším.
cizrnu mám ráda, bezva recepty
ale teď v těhu ju nemůžu ani cítit 😀 😀
ziji ve Spanelsku a tady je to velice bezne jidlo, ktere se pripravuje velice snadno a je to vyborne.Pres noc namocena cizrna se uvari s chorizem(paprikova klobasa- napr. muze byt i cabajka), nakrajene hovezi maso, bucek a kousek uzeneho. Kdyz je cizrna mekka, tak na zaver priadame jelito. Nezapomenout osolit. Voda at je par centimetru na lusteninou, aby jidlo melo spravnou chut.Dobrou chut.
cizrnu mám ráda jako hrachovou kaši,povařená, rozmixovaná
doubek-Taky jsem byla 2 roky ve Španělsku a to jídlo mi moc chutnalo.Slintám tady nad klávesnicí 😝
posílám další recept
falafel
Základ: Cizrnu namočit přes noc do vody (cca polovina z půl kilového pytlíku CountryLife vystačí na zhruba 20-30 kuliček). Nabobtnalou cizrnu propláchnout čistou vodou a rozemlít nebo rozmixovat. Na množství cca půl pytlíku přidat 1 vejce a 3-4 polévkové lžíce strouhanky. Pořádně promíchat a osolit.
Dochucení: česnek podle chuti (upozorňuji že česnek z Číny ztrácí po úpravě skoro chuť), trochu kari pro barvu a vůni, trošku papriky, pepř, cca 3 pol. lžíce nasekané koriandrové nati (stačí i petržel).
Vyrobit kuličky zhruba o průměru 2 cm (trochu je ještě obalit ve strouhance, aby nelepily) a osmažit v dostatečném množství oleje (alespoň centimetr oleje na pánvi!)...Jíst pokud možno teplé, studené stojí za starou belu 🙂
a chceš jí jako přílohu,pomazánku(myslím jako chumus),hlavní jídlo? s masem nebo vegoš? mám dost receptů, tak je můžu okopčit