Ahoj holky, prosím o pomoc. Je mi 17let a bydlím s přítelem. Včera jsem se pokusila upéct svoji první bábovku, recept je jednoduchý:
2vejce
1hrnek cukru
1 vanilkový cukr
2hnky polohrubé mouky
125g Hery
1 prášek do pečiva
3/4 hrnku mléka
Mám starou smaltovanou formu po babičce. No a teď k věci. Bábovku jsem pekla standartně na 180° na horní i spodní spirálu a po 10minutách pečení byla bábovka nahoře skoro spálená a uvnitř sýrová. Hotová uvnitř byla až po udávaných 40minutách v pečení. Včera poprvé nešla vyklopit vůbec a dnes jsem ji pořádně vymazala tukem a vysypala polohrubou moukou, po vyndání z trouby jsem ji otočila na talíř a přikryla mokrou utěrkou. No světe div se, bábovka šla krásně vyklopit ale byla celá černá 😀 nevíte některá z vás proč mám povrch bábovky spálený a uvnitř je syrová? Děkuji za odpovědi 😉
jj taky bych pekla na min a vcelku dost záleží i na kvalitě formy. A ta druhá bábovka by černá zespod nebo zeshora teda?
Jakou troubu mate?
Babi me ucila, ze vzdy prikryt vrsek alobalem. Tak se nepripali vrsek, ale propece pouze vnitrek.
Tak pokud trouba pece vice odshora, tak dat formu o neco nize. Pokud pece trouba vice zespodu, pomahalo mi tam dat plech a peklo to mene. Jinak ja babovku preklapim az po vychladnuti. A jak tady radi holky, pect na mene stupnu a dele. Ja pecu babovku i hodinu.
A pokud nemas sentimentalni vztah k babiccine forme, tak kup novou - silikonovou nebo teflonovou. 😉
Já peču bábovku na 160 ° a také ji povyndání přikryji mokrou utěrkou.
Tak teda asi zítra 3pokus, zkusím přikrýt alobalem a troubu dám na 160. Děkuji za rady ☺️
@jjasmina celá😀 ale ještě cca 7min před vytažením byla syrová uvnitř
@ovcekopytna vysoká teplota. Moje mamka jí taky pekla na 180 a vršek vždy přikryla alobalem,ale moc si nepomohla. Po letech jsem ji přesvědčila ,ať to stáhne na 150 a v pohodě. Jinak forma musí být důkladně vymazana a vysypana,obzvlášť ty smaltove,nebo hliněné.
@ovcekopytna pect na min, máme podobnej recept, akorát já místo hery dávám 1/2 hrnku oleje 🙂
@ovcekopytna Já bych formu vyměnila za silikonovou (sama jsem kvůli Kameninové po babičce nadávala jak špaček) a péct na méně stupňů a déle. Hodně záleží na troubě...pevné nervy přeju. Já pekla teď bábovku po dlouhé době a bílky teda šlehám a sníh přidávám na konec. Místo Hery olej nebo máslo a mám teda v receptu více vajec.
snížit teplotu, alobal dát nahoru až když by to tam začalo moc hnědnout. Já teda vysypávám hrubou moukou, moje mamka strouhankou. Formu mám taky po babičce 🙂 Ze silikonové to nemůžu vydolovat :(
ja pecu na 180st 35-40 min a spalena nikdy nebyla, vzdy chvili pockam, nez ji vyklopim, vymazavam maslem a vysypavam hrubou moukou
Mám staré poděděné formy keramické a jednu hliníkovou. Hliníková peče rychleji cca 40 min na 170°C a keramické, které používám častěji hodinu na 160-170°C a v momentě, kdy se to začíná zhora zabarvovat, přepínám jen na dolní těleso. Do silikonu bych v životě nešla, je mi odporný.
Tez pecu na 180C. Ruzne experimwntuju, kdyz je ve vnitr porad vlhka dam kratkodobe na 200C ( treba na 10 minut). Mivam problem pri vyklopovani. Chci si koupit silikonovou formu. Nejvice nam chutna se smetanou ( misto mleka a tuku). Je takova vlhci, tucnejsi.... Nedelam olejovou, ci z hery ( prijde mi ti nechutny takovy mnozstvi hnusnyho tuku). Kdyz uz tak davam maslo. Dobre je tez na ni dat cokoladu z kakaa, to ji tez zvedne a pokud praskne pri vyklopovani, zakreje se to. Spalenou jsem ji teda nemela nikdy.
@alcar ja si vzdycky najdu neco na internetu. Treba tadyhttps://www.apetitonline.cz/recepty/5479-slehac...
Ten apetitonline ma vetsinou "jedle" recepty.-)
@ovcekopytna Pekla bych víc zvolna. Mně se osvědčilo koupit teploměr do trouby a zjistila jsem, že naše trouba peče cca o 10-15°C víc, než nastavím. Takže podle toho teď zadávám teplotu. Investice nebyla velká, koupila jsem obyčejný v domácích potřebách.
Co se týká formy, i to určitě může mít vliv, ale tam bohužel neporadím.