Ahoj holky,
mám dotaz. Máme zahradu a poprvé budeme mít bazén. Máme ten s tím nafukovacím kruhem (305x76cm) a kartusovou filtraci. Napouštět budeme pitnou vodou. A teď... Je mi jasné, že to není jen o tom, že bazén napustim a celou sezónu se v něm koupu. Prosím. Co je třeba koupit, co je třeba do bazénu nalévat, jak často má běžet filtrace. Uvitam všechny rady a zkušenosti.
Strejdu Googla jsem si pročítala, ale jsem z toho jelen. Raději bych osobní zkušenost. Děkuji moc
Máme tablety 6v1 a skoro se nemusíme starat. Klasicky jede filtrace, hlídáme PH - to je důležité a vysáváme, když je potřeba. Ale ty tablety doporučím opravdu jen 6V1, loni jsme měli vše zvlášť a bazén zelený pořád, teď je voda nádherná
@nikoulinka zálež jaký typ chemie chceš použít. Já nemusím běžné chlorové přípravky. Není to nic extra zdravého, navíc tím i člověk smrdí a tak. Za mne je mnohem lepší volba kyslíková chemie a přijde mi to i jednodušší na údržbu a v konečném důsledku je to i levnější.
Jinak filtraci pouštět každý den (ale kartušová je bohužel na dvě věci, aby fungovala, musí se měnit často filtr, což se hodně prodražuje a navíc zvládne jenom fakt maličké bazény), určitě přikrývat plachtou a pak si pořídit síťky na sebrání nečistot, jak hlubinou tak povrchovou.
Ja davam do bazenu tablety do plovaku - nejake uni. A v nejvetsich vedrech vzdycky tak jednou za tri dny naliju tak 3dcl Sava (original, ktere je i na bazeny). Jakmile je voda mlecna nebo je na stenach sliz, tak opet savo. A jinak kartusovou filtraci jsme meli cele roky a bez problemu. Mela by jet aspon 12 hod denne. Rano jsem zapla, vecer jsem vypla. A take sitka na necistoty je prakticka vec. Nejlepe se postavit doprostred bazenu a dokolecka se rocit, rozvirit vodu a dno a nabirat necistoty. Vysavac taky muze byt, ale ta sitka nam stacila. A zakryvaci plachta urcite. S timhle jsme si na ty tri mesice vystacili. Ale chce to se fakt denne takhle starat.
S dovolením se háčkuji 🙂.
@mzacikova koukam na ty tablety 6v1 a opravdu mají dobre hodnocení. Jen bych se chtěla zeptat. Ono tam je psáno, že se používá 1 tableta co 6-8 dní, u bazénu s obsahem 30tis litrů vody. Náš má 5tis 😂 Máš odzkoušeno, že to pak třeba nežere kuzi, nepálí v ocich, nebo tak?
@nikoulinka musis to rozkouskovat. Klepnes do toho sacku kladivkem a pak po kouskach davas. My davame “od oka” vzdy kousek. 😃
@alcar a teď možná úplně blbý dotaz 😂 když to rozkouskuji, neudělá se mi z toho prach? Aby bylo možné to do toho plováku vůbec dávat 😂
@nikoulinka sem tam z tech kousku neco odpadne, ale jsou fakt hodne pevne. Jen rukou opravdu rozpulit nejdou. Nejsou to zadne minitabletky, ale poradne “puky” - velikostne do dlane. Takze ne, fakt nemusis mit strach, ze by se to rozpadlo na prach. A doporucuji je fakt davat do toho plovaku a davat pozor, at to decka nevytahujou. Jak to spadne na dno, tak to vyzere bile kolco (u nas byl muz takhle “sikovnej”, ze to hodil z lenosti do bazenu jen tak...jsem myslela, ze ho zabiju! 🤨😂🤦♀️).
Jinak tedy jeste upozornuju, ze moje rady nejsou univerzalni navod. Mozna to dela nekdo jinak, tak taky uvitam kdyztak nejake jine tipy. 😁
@nikoulinka my dáváme čtvrt tablety a počkáme, až se rozpustí. Je vyzkoušeno i na větším bazénu a ÚPLNĚ stačí! Máme 305 bazén a fakt to stačí 😁
@alcar Joo, o těch flecich jsem četla no 😂 že je třeba vazne dávát pozor. I když mě by to bylo asi jedno. Tento bazén máme jen na tento rok. Příští rok chceme jiný 😂
K těm tabletám, většinou se dělají ve dvou velikostech - 200g a 20g, pro menší bazény jsou pochopitelně ty 20g (někdy s označením Mini). Např tyto - https://bazenova-chemie.heureka.cz/sparkly-pool...
Doporučuji se informovat, zda můžete ten bazén napustit klasicky z vodovodního řadu, někde to je zakázané, aby se nestrhla voda ostatním a chtějí, ať se objedná cisterna.
My mame bezen 35 000 litru... Roky jsme se trapili s udrzovanim ciste vody i pres kvalitní piskovou filtraci. Proste jak chlor vyprchaval, voda se hrozne kazila a navic mi vadil ten neustaly smrad chloru... Loni poprve jsme zkusili misto chloru dat do bazenu modrou skalici a voda byla kristalova cele leto 😮 kdyz jsme na podzim bazen zazimovali a letos na jare odkryli, voda byla stale pruhledna... Takze za nas uz jedine modra skalice a obcas, jednou za 3 tydny cca nechame v plovaku rozpustit pulku chlorove tablety a vic se o vodu nestarame, tedy krom filtrace a prubezneho sbirani necistot 😉👍
@hanulkaha nad modrou skalici jsem taky uvažovala. Viděla jsem na ni pár diskuzí. Chlop mě od ní ale odrazuje (kvůli detem), že on sám když byl mladší, s partou plaval u jednoho v bazénu, kde tu skalici měli a další den všichni zvraceli. Tak právě nevím
@nikoulinka pokud se ji tam da takove mnozstvi, jake se ma dat na beznou dezinfekci vody, tak je to bezpecne mnozstvi a neni zdravi skodlive 😉
Loni byli synovi dva roky, kdyz jsme skalici dali poprve, v bazenu dela psi kusy, potapi se, nekolikrat si lokne... a ani jednou se z vody ne💩 ani nemel jiny problem...
Skalice se dava 4-5 g na kubik vody, my davame 4g. Koupili jsme tester Cu a pravidelne mnozstvi medi v bazenu kontroluju. Opravdu se toho nebojte, pokud dodrzite davkovani 😉
@nikoulinka jeste pridam foto, kdyz jsme loni skalici do bazenu nasypali poprve... Voda byla jako brcal, sypali jsme chlorsok, vlockovac, projasnovac... Nic nepomahalo a manzel uz chtel cely bazen vypustit. Potom jsem narazila na skalici, dali jsme ji tam jako posledni zachranu a moc tomu teda neverili... Mezi fotkami je rozdil 3dnu
@hanulkaha wow, tak to je vážně rozdíl teda. A to používáte tedy jen skalici a cca jednou měsíce 1/2 chlorové tablety? Nic víc? Jako z chemikálií. Skalici dáváte jak často?
@nikoulinka presne, nic vic 😉 měď ve skalici se aktivuje chlorem, proto obcas ten kousek tablety. Skalice z vody nevyprchava jako chlor, takze neni potřeba ji pravidelne doplnovat. Jestli jsme ji behem leta dosypali trosku snad jen jednou nebo dvakrat? Jak se vyparuje voda a parkrat je potreba bazen dopustit, tak se ta koncentrace ve vode mění, proto mam koupeny tester, obcas zmerim a kdyz je mědi míň, trosicku dosypeme a mame zase na jak dlouho vystarano 😉
@hanulkaha tak to ráda ctu... Zní to jako nejméně "náročné" 😂
😊 urcite moc doporucuju vyzkouset 😉
A pulkilovy sacek modre skalice koupíte za par kacek a pri velikosti vaseho bazenu vam vydrzi nekolik let 😀
O skalici vime taktez,ale zatim ji pouzivat nepotrebujeme,je to nejagresivnejsi zpusob cisteni vody,nam stacilo osetrit vodu chlorem stsrt s pak jsme davali jen tabletu 5 v 1 a vse ok,de facto se to udrzuje samo,sem tam dame ph + nebo - obvykle po destich nebo kdyz je moc horko...
@hanulkaha a poslední stupidní otázka a vážně už dám pokoj 😂
U té Skalice. Když jí dám do bazénu, po jaké době se může jít koupat?
A na netu teď čtu dvě možnosti, jak se skalici "zacházet". Jedná je, že smíchat daně množství v troše vody a poté nalít do bazénu. A druha, že sypat přímo do bazénu. Co se vám osvědčilo?
@nikoulinka opravdu nechceš zkusit tu bezchlorovou metodu? Vůbec nemusíš používat chemii jako skalici.... A hlavně to koupání je mnohem zdravější, hlavně chlor je rakovinotvorný v kombinaci se sluníčkem.
Mrkni sem, stojí to pár korun. Potřebuješ ty tablety a aktivátor, nic víc není potřeba. Max pak na úpravu PH, ale to hodně záleží na vodě.
https://www.mountfield.cz/bazenova-chemie-bezch...
Nechci ti to vnucovat, ale přijde mi to fakt ideální 🙂
@nikoulinka my rozpoustime ve vode a lijeme do bazenu, vzdy vecer, vodu nechame pres celou noc filtrovat, aby se pekne promichala a druhy den odpoledne uz se koupeme 😉
Kupte si nějakou bazénové chemii Start, ta se dává jako první ošetření vody. Čili napustíte bazén, hodíte granulát do vody a 24 hod. necháte běetž filtraci. Pak tuším 1x týdně dáte do bazénu nejlépe nějakou multifukční tabletu do dávkovacího plováku a necháte působit. My jsme většinou pouštěli filtraci, když voda nevypadala čistě, neměla lesk atd. Jen ta kartušová je dost na prd a musí běžet alsp pár hodin. Samozřejmostí je zakrývat bazén plachtou ve chvíli, kdy se nepoužívá (kvůli odpařování a znečtistování vody)