Zdravím, dcera dnes přišla domů ze školy celá nešťastná, že má průměr z ekonomiky 4,33 a bude mít tak za pololetí za 5... Ujistila jsem se ale na internetu, že by i tak měla mít stále 4... Co si o tom myslíte?... Paní učitelka není teď ve škole, takže ji ani nemůžu kontaktovat. Děkuji za odpovědi...
Ono neni znamka jako znamka…
Prumer 4,33 je rozhodne mezi 4-5… spis 5 🤷♀️
Zalezi taky na tom, z ceho miva ctyrky - jestli z malych/velkych pisemek, zda petka je z vyznamneho zkouseni, pololetky…
Take se hodnoti celkovy pristup a aktivita zaka v hodinach…
Na zdravce - pokud by to byl dulezity predmet, napr. osetrovatelstvi, tak tam to musi byt prisne a s takovymi znamkami bych klidne petku v pololeti dala a doufala, ze se dotycna nakopne a zacne makat, jinak bohuzel neprojde. Je v zajmu vsech, aby se o vas starala sestra, ktera neco umi, vi, co dela a proc, jelikoz ma v rukach lidske zdravi a zivot.
Myslim, ze na obchodce budou mit podobny pristup.
Spis bych se zamerila na celkovy jeji pristup ke studiu. Co je pricinou toho, ze ma takove znamky? Nebo je to jenom v tomhle predmetu? Bavi ji ta skola? Je ekonomicky zamerena? Nebo je spise umelec a byla by dobra v uplne jinem oboru? Nema nejake osobni problemy?
Záleží na váze známky.. známky za aktivitu a podobně mají menší váhu, než shrnující písemky.. Každopádně do pololetí je ještě času dost, u nás je porada 15.1. když zamaká a bude vidět snaha, tak není důvod asi dávat 5. Ale jak je psáno výše, přístup je taky hodně důležitý.
Ja tohle hrozne nemam rada. Dcera uz je na hrane dospelosti, nepises nic, z ceho by se dalo vyvodit, ze ji ucitelka nejak cilene sikanuje, tak proc bys mela kontaktovat ucitelku? Svuj skolni prospech by si mela vyresit dcera. Jestli na to dlabe a v pulce prosince si vsimla, ze znamky nic moc, tak ma za ucitelkou vyrazit se domluvit, co ma udelat aby to bylo lepsi.
Nejak nechapu uvahu, ze na internetu jsi se ujistila - jako jak? Znamky maji ruznou vahu, ale tohle ma vedet dcera. A ona to pravdepodobne moc dobre vi, jen se ji uplne nechce ti to povidat a mnohem radsi bude koukat, jestli ji zvladnes "vyhadat" lepsi znamku. K cemu ji to bude, tezko rict
Tak to sis na internetu přečetla pouze to, jak se tvoří aritmetický průměr v rámci statistiky/matematiky. Ale známka na vysvědčení se tímto průměrem netvoří, protože každá známka má jinou hodnotu. Abych ti to ukázala na příkladu - když dcera píše diktát, pětiminutovku či hraje nějakou hru na známky, má výsledná známka hodnotu 0,5 bodu. Když ale píše opakování z celé probrané lekce či čtvrtletní/pololetní práci, má výsledná známka hodnotu 2 bodů. Takže opravdu nejde ty známky vzít a jen je zprůměrovat.
Jinak souhlasím s tím, co už tu padlo - nemá smysl obtěžovat učitelku tím, jestli jí vychází čtyřka nebo pětka, ale zaměřit se na to podstatné, tedy na to, proč má tak mizerné známky a co může udělat proto, aby to v následujícím měsíci zvládla vytáhnout. A opravdu k tomu nepotřebuje být nadšenec do ekonomiky. Já jím také nejsem, přesto jsem zvládla odmaturovat i udělat státnice. A bylo to jen o tom, že jsem se na každou hodinu a každou avizovanou písemku/zkoušku pravidelně připravovala.
Holky už to píší přede mnou. Jde o středoškolačku, je snad na škole, kterou si vybrala a je za svoje studijní výsledky zodpovědná sama. Aritmetický průměr není to, co se musí objevit na vysvědčení. Záleží nejen na váze jednotlivých známek, ale taky na přístupu k předmětu, aktivitě a zájmu žáka, jeho snaze popř. docházce (tím nemám na mysli nemocnost, ale třeba vyhybání se předmětu). Slečně bych vysvětlila, že do uzavření známek má měsíc, ať zabere, pokud něčemu nerozumí, spojí se s chytrými spolužáky a učí se třeba spolu, ať se v hodinách snaží, popř. pokud učitel dává šanci na nějaké přezkoušení či opravu písemky, ať toho využije. Pokud to není dítě s nějakými výraznými omezeními, tak není běžné, aby rodiče chodili za středoškoláka orodovat a něco vyřizovat.
Jak se psalo, aritmeticky průměr není všemocný. U syna ve škole mají různé známky různou váhu (čtvrtletni pisemka vic než pětiminutovka). Navic učitelka přihlíží i ke snaze, domacím úkolům a aktivitě při hodinách. Dcera už by mela byt dost velká a hlidat si to sama. Ještě je čas si znamku opravit. S učitelkou si promluvit můžete, ale spíš bych to brala jako informativni schuzku, abyste zjistila, kde je problém, ne jen řešit, jaký je průměr. Také promluvte s dcerou, zda plni to co má a učivu rozumí, jestli nepotřebuje jiný studijni material, nebo doučování,ucit se spolužáky... to by vám měla být schopná říct. A pak se prostě ucit a učit. Pokud učitel vidí snahu, tak je ochoten prihmouřit oko.
@medakote
@zuzkasim
@miryp
@tereza0111
@kamino
@tereza0111
@exbordelar nechápu proč řešíte aritmeticky průměr, pochybuji, že někde na střední skole nemají elektronickou zakovskou - v té už je průměr dle váhy známky, takže průměr 4,33 na 5 není, ale je pravda, že znamka na vysvědčení není jen o průměru
@zuzacerna ve kterém ročníku dcera je? Pokud v prváku, tak bych p. učitelku kontaktovala a zeptala bych se, kde je problém, hlavne mi přijde divné, že už teď dcera ví, že bude mít 5 na vysvědčení, vždyť je ještě minimálně půlka ledna, než se uzavřou známky, nebylo to od p. učitelky jen varování, že pokud dcera nezabere, mohlo by to 5 skoncit..
@kupi to ano, je mi jasne, ze to je vypocitane elektronickou zakovskou, ale i tak to teda neni zadna hitparada! Taky se hodnoti, jak ma zak celkovy pristup. Jestli se hlasi a snazi se, ale jen si to blbe pamatuje, jestli ma zajem se neco naucit, jestli vcas odevzdava ukoly, atp. … Nebo jen v hodinach pasivne sedi a cumi, navzdory vybizeni k aktivite.
Taky zalezi na tom, ve kterem je rocniku. V prvaku bych mozna primhourila oko, ale s hodne zvednutym prstem, ale v maturitnim rocniku bych pozadovala, aby mela alespom zakladni znalosti, protoze v cervnu ma dostat papir, ze se svymi vedomostmi muze zivit - tj. lidi ji za to budou platit a pozadovat vykon a zodpovednost…
Znamka jako takova ve finale dulezita neni. Dulezite je, aby svuj obor aspon v zakladnim principu ovladala.
@kupi protože i naše děti v ZŠ mají elektronickou žákovskou a známku, která jim vychází na vysvědčení, tam učitel zaznamenává pouze ve čtvrtletí a pak před vysvědčením. Pokud se elektronická žákovská na SŠ liší a výslednou známku jim to počítá průběžně po celý školní rok, tak je samozřejmě má poznámka o běžném aritmetickém průměru passé, já vycházela z podoby žákovské našich dětí.
@miryp jj, záleží na aplikaci, kterou skola používá, bakaláři počítají právě už vážený průměr, takže zohledňují váhu té které známky. Dokonce tam je předvídač, kde si můžeš spočítat, jaký budeš mít průměr, když dostaneš takovou známku takové váhy. Naopak jsem překvapená, že to některé aplikace tak nemají.
K tématu... pokud zrovna teď nedostali několik známek zpětně, nebo mají známek jen pár a dceři se něco extra nepovedlo, asi by pro ni nemělo být překvapení, co jí vychází. Já sama jsem na gymplu málem propadla z fyziky a na španělštinu jsem kašlala, takže jsem taky měla jeden rok čtyřku... a nedovedu si představit, že by za mě šla maminka orodovat, bych se propadla hanbou... Stejně tak u svých dětí na druhém stupni, resp. nižším gymnáziu, studijní výsledky mě zajímají, ale je to jejich zodpovědnost a řešila bych jen, kdyby měly pocit, že se jim děje nějaká křivda, kterou neumí vyřešit samy.
@marimanta díky za info ;) To zní dobře a když už musí děti dostávat známky, tak bych také brala, aby měly takto ucelené informace o výsledcích studia i s predikcí toho, co se stane, když... Naše škola používá edupage a tam tohle není a když se o tom tak bavíme, tak mi dochází, že letos jim tam nezaznamenali ani tu čtvrtletní známku...
@miryp mně to vyhovovalo i jako učiteli, třeba když máš dítě, které je z nepodnětného prostředí, výsledky má mizerný, čtverky, pětky, ale vidíš, že se snaží... nemůže samozřejmě dostat lepší známku, protože znalosti nemá, ale tu snahu nebo individuální posun můžeš ohodnotit jedničkou malinké hodnoty. Výslednou známku to ovlivnil minimálně, ale je fajn mít možnost nejak ocenit i přístup.
@zuzacerna ty by sis teď spíš měla s dcerou promluvit a vysvětlit jí, že nejlepší, co teď může udělat, je zajít za učitelkou a zeptat se jí, jak by si mohla známku vylepšit. Domluvit se na zkoušení. Pokud v tom dcera opravdu tolik plave a ty známky nemá kvůli lenosti, ale kvůli tomu, že tomu nerozumí, zkus jí rychle sehnat doučování. Na tvém místě bych učitelku nekontaktovala. To až v případě, že by nějak úmyslně škodila, např. neumožnila jí opravu známky, ale takových učitelek je opravdu minimum, většina z nich je úplně normální, jsou rády, když si studenti mají snahu známku vylepšit.
@marimanta to uz jsme pryc od tematu, ale na dceru tyhle vahy znamek pusobi strasne demotivacne :/ Jasne, ze aktivita v hodine nemuze mit stejnou hodnotu jako ctvrletni pisemka, ale od zari se snazila, sbirala asi bambilion malych jednicek za aktivitu, praci navic apod. Pak pokaziila pisemku (ne zas tak, mela trojec, je hrozny nervak..), no ale najednou vysledna znamka 2. Natolik ji to otravilo, ze uz neni ochotna udelat navic nic, protoze hodnota tech malych jednicek je naprosto zanedbatelna :(
Asi bych to řešila tak, že bych si promluvila s dcerou, jestli má pocit, že jí třeba učitelka šikanuje, je na ní přísnější než na ostatní studenty, jestli trpí mega trémou a neřekne vůbec nic, i když doma je schopna o látce normálně mluvit. Zeptala bych se jí, jestli si s ní mám jít promluvit já. Pokud by dcera chtěla, tak bych se šla klidně zeptat, co se s tím dá dělat.
Jinak bych jí vysvětlila, že to není taková tragédie, ale že holt musí máknout, že ta 5 znamená, že tomu v tuto chvíli nerozumí, nesplňuje požadavky.
Dá se doučit od spolužáků, sehnat profi doučování.
Já si pamatuji na svoji střední, kdy spolužačka měla z jednoho předmětu na pololetí za 5. Vím, že ten učitel jí tenkrát nakonec nabízel možnost extra přezkoušení, aby jí nemusel dát za 5, že pokud se to naučí dostane za 4. Ona to odmítla. Prostě to byl pro ni debilní předmět, debilní látka a jí nevyhovoval jeho styl výuky během roku, tak to byl takový její truc. Blbá nebyla, kdyby nebyla zaseklá, tak se to naučí.
Neřešila bych ani tak známku jako takovou, ale spíš jestli tomu dcera rozumí, nebo už jí ujel vlak... Na jaké je škole? Je ekonomie jeden z hlavních předmětů, nebo jen něco navíc?
@tereza0111 Dostala za tři z písemky, díky aktivitě jí vychází známka o celý stupeň lepší, a pro ni je to demotivační? Takže raději nebude dělat nic a po písemce za tři bude mít čistou trojku? A tobě to smysl takhle dává?
@tereza0111 no jo, jenže známky jsou za znalosti, a pokud je má (byť podle jednorázového testu) na trojku. Bohužel nejde zavřít oči úplně a dítěti, které učivo umí napůl, dát jedničku jen proto, že se často hlásí a plní úkoly navíc... Kdyby se od září nesnažila, vychází jí teď třeba trojka.
@rebe Když se učíš, umíš na jedna, ale jsi trémistka a pokazíš to, písemku máš na trojku jako někdo, kdo na to kašle, tak si najednou na stejné úrovni jako on. Jako svou aktivitou jsi si zlepšila známku na dvojku, ale snem je jednička, která ti utekla, tak tě to štve a hledat energii k super výkonům nejde.
Pracuji s předpokladem, že to fakt uměla a tréma jen působila. Jindy si daný člověk může myslet, že tomu rozumí a nerozumí...
@levandule_k Upřímně, jsem fakt ráda, že moje děti nedostávají známky a mohou se učit čistě kvůli znalostem, ne kvůli námkám. Nicméně, když je člověk jedničkář, obvykle chápe, že známka není za to, co má v hlavě, ale za to, co předvěde při zkoušení nebo testování. Takže bych byla na štvaná na sebe, že jsem to povorala, a hledala způsoby, jak učitele přesvědčit, že znalosti mám na lepší známku. Nebyla bych demotivovaná, jako kdyby za moji špatnou známku ztestu snad mohl někdo jiný. No, anebo být to mje dítě, snažila bych se mu ukázat, že znalosti jsou to podstatné, ne známka.
@rebe mas pravdu, ze jak jsme to napsala, tak to smysl nedava. Neni to moje tema, tak jsem to nechtela moc rozebirat, jen jsem reagovala na problematicnost motivace "malych" znamek.
Je to o tom pomeru, kdyz ma pres 50 jednicek aritmeticky prumer je 1,0x tak skutecnost, ze jedna jedinna horsi znamka (ta trojka) ji to pokazi je demotivacni.
To uvedomeni, ze hlavni jsou znalosti prichazi spis u dospeleho a vetsich deti, dcera je prvostupnova, takze tam jeste tuhle optiku uplne nebere. V
@levandule_k @rebe @tereza0111 jenže v životě to funguje stejně, do firmy taky raději přijmeš člověka schopného pracovat i ve stresu, než někoho sice aktivního, s teoretickými znalostmi, ale pod tlakem to pokazí... Je jen na nás (rodičích a učitelích) pomoct dětem pracovat se známkami a nehroutit se z trojky...
Já ty děti jako chápu, ale prostě pokud neumím používat vyjmenovaná slova, jedničku prostě mít nemůžu. Ale ta známka nehodnotí mě, neznamená, že jsem hloupá hodnotí moje vědomosti...
@tereza0111 Ono to ale ve výsledku k tématu je. Já jsem samozřejmě prošla klasickou školou, se známkami. A učila jsem se primárně kvůli známkám. Našrotit na písemku, dostat za jedna, a pak to klidně zapomenout, protože mě to nezajímalo, tak proč to držet v hlavě. Ale dneska mi to přijde naprosto šílené, je to prostě ztráta času i energie. Snažím se, aby děti odmala chápaly, že v životě jde o něco jiného než o známky. Zatím teda (naštěstí) známky nedostávají. Ale až budou,chci s nimi pracovat, aby je nedemotivovala špatná ani dobrá známka. To, co píšeš, samozřejmě chápu. Ale jasně že nedostane jedničku na yvsvědčení za to, že se hlásila v hodině, když znalosti v testu prokázala za tři. Ale taky jasně, že ani ta jednička za hlásení se by ji nedostala na vysokou nebo jí nezaručila úspěch a štěstí v životě, stejně jako jí ho nevezme trojka...
@marimanta Myslím, že hodně záleží, z čeho ten stres pramení. A obavám se, že spousta dětí je natolik ve stresu z možnosti, že dostaou špatnou známku, že ji nakonec dostanou. V práci tě nikdo neznámkuje, jde jen o to odvést dobrou práci, takže stres časo funguje úplně obráceně a vybičuje nás k lepším výkonům.
Čistě k tomu průměru. I když dnešní aplikace zohledňují váhu známek, učitel se výsledným číslem nemusí do puntíku řídit. Ale případnou odchylku si musí umět vyargumentovat.
@marimanta Je tlak a tlak. Jinak ano, já to chápu, že prostě nemůžeš dát někomu jedničku, když to na jedničku není, nerozporuji to... jen jsem napsala, důvod, proč to danou holčinu může demotivovat, když dostala za 3 a pak je to na ní, rodičích jak se k tomu postaví. Pokud je to z trémy, tak nějakým způsobem se s tím musí naučit pracovat.
Tohle je důležitá věta, co jsi napsala, ale ta známka nehodnotí mě, neznamená, že jsem hloupá hodnotí moje vědomosti... Ještě bych doplnila, že hodnotí vědomosti v daném čase o měsíc později už můžou být o dost jiné. Blbé je, že když tu 3 dostaneš, tak se pak jak idiot můžeš cítit, protože všichni chceme ty hezké známky, že...
@levandule_k akorát mi v té větě chybí čárka a už to nejde opravit 🙈 Jinak jo, jasně, všichni chceme hezké známky. Je to blbý, mně známky přijdou jako vcelku fajn nástroj na hodnocení úrovně znalostí, jasně čitelný, jen s nimi nějak neumíme nakládat. Bohužel i někteří učitelé se děti snaží nachytat, co neumějí, místo aby hledali, co umí, a učili je pracovat s chybou... Bereme si je jako nálepky, ten je jedničkář, ten trojkař... škoda, že spousta dospělých zapomněla, jak to je. Že nakonec nikoho nezajímá, cos měla v sedmičce z dějepisu. Třeba dcera je v tercii na 8L gymnáziu a má spolužačku, která když přinese trojku, rodiče běsní. Mně to přijde šílený.
Když si představím svůj přístup k učení, taky jsem byla 8LG, na vysvědčení jsem mívala jedničky, max. dvojky, v devítce první trojku, ve druháku a třeťák z neoblíbených předmětů trojky i nějaké čtverky, z fyziky jsme vždy psali test půl teorie, půl příklad, z příkladu jsem měla z 90% pětku, jedničku měli jen dva spolužáci, oba pak šli na matfyz, ani jsem neměla motivaci se na tu pak už učit. Odmaturovala jsem levou zadní, dostala se na 4 VŠ, vystudovala bez potíží obor, který jsem chtěla, šla na doktorát, ten jsem ukončila těsně před poslední zkouškou... zpětně jsem moc vděčná našim, že to nijak neprožívali, protože opravdu to, že mi "Kobra" dala za čtyři z fyziky nemělo žádný určující vliv na můj další život.
@zuzacerna podle mě je ještě spousta času známku opravit. Z moji zkušenosti pokud se na to dcera vykašle dostane kouli, pokud projeví snahu a nějaké znalosti dostane 4, ale podle mě se ekonomika dá naucit, takže si myslím, že by ji dokázala vytáhnout i na 3 pokud se bude učit