Maminky dětí v pubertě, řešíte, když dětem nevyhovuje zasedací pořádek?
Syn je velmi hodný. Takové bezkonfliktní, tiché dítě. Už od prvního stupně řešíme, že opakovaně sedí s někým zlobivým. Došlo to až tak daleko, že ho spolusedici kluk šikanoval, když mu nedal něco opsat.
Teď je na druhém stupni a dostalo se to do fáze, že některé učitelky ho dávají k zlobivcum. Syn už má dané předměty znechucené.
Plus mu i vadí, že každou chvíli sedí jinde a také to, že se musí uprostřed hodiny sebrat a přesunout.
Ve mně se to teď pere. Na jednu stranu si říkám, že je velký a měl by si to vyřešit sám, ale zároveň mi ho je líto a nejraději bych mu nějak pomohla.
Co myslíte řešit nebo neřešit.
@oveckaluky je jich ve třídě 30. Nemají volné lavice. Nikdo sám nesedí a předpokládám, že kdyby seděl někdo sám, tak by to byl někdo, kdo zlobí.
Tak holt musí zajít za učitelkou a říct jí, s kým chce sedět. Předem se teda s tím dotyčným domluvit.
@oveckaluky to mu je jedno, s kým sedí. Vadí mu jen to stěhování. Vcera ho zvedla uprostřed testu.
Vadí mu i to, že je jediný, koho vždy stěhují.
Za učitelkou nevím, jestli dojde. Letos na jaře taky nedošel a došlo to až k té šikaně. To jsme pak už řešili my.
Tak to už je ale na něm. Když mu to bude hodně vadit, dojde.
já mám děti mladší, ale já bych tedy učitelce napsala slušný email..
jsem ten typ rodice, ze bych oslovila tridniho a vec resila.
tim ze je hodny v podstate musi snaset a trpet presazeni ke zlobivemu. ocekava se, ze zlobivejsi se uklidni ale nasledky co muze zazivat vas syn asi nejsou domyslene.
@oveckaluky to si nejsem moc jistá. Bohužel je ten typ, co bude tiše trpět. Ale asi máš pravdu. Nechám to na něm, třeba se konečně naučí ozvat.
Já bych to řešila taky i když je na druhem stupni.
Na střední škole jsme byla se sestrou na intru a na pokoj nám dali mnohem mladší holku. Dokonce i z jiné školy. Vychovatelka se slovy - vy jste tak hodné, je třeba na ni dohlédnout.
Byly jsme samozřejmě nastave, bylo to smradlave prase bez základu hygieny a na školu kašlala. Ale my jsme měly sami svoji práce a úkolu dost. Proč má jako “hodnejsi/starsi/…” dohlížet na někoho jiného. Po měsíci jsme šla za vychovatelkou a cele ji to vytmavila. No naštěstí ju přestěhovala jinam.
Nenechala bych to úplně na něm, pokud není asertivni.
sveho syna znate nejlip a pokud se neumi ozvat bych mu ja teda jako rodic pomohla.
Takhle ho trestate. Jo, pokud by doma rekl, ze si nepreje abyste to jako rodic resila tak ok, ale pokud k tomu zadne namitky nema, pomohla bych.
Kazde dite neni prubojne a do budoucna to nemusi delat dobrotu.
@marselina nechce, abych to řešila. Nechtěl ani to, abych řešila tu šikanu.
Já bych to teda řešila. Proč by si to měl nechat líbit. Nepřijde mi to normalní. Pokud nedokáže učitelka zvladnout děti, není řešení trestat tím žaka, který za to nemůže. A řesila bych to já, protože chování některých učitelek k dětem je neuvěřitelné.
@mamikry chápu i učitelku. Pokud děti ruší, ona moc možností, jak to řešit, nemá.
Ale štve mě, že to odnáší hodné děti.
Mám nejstarší dceru v 6.třídě a ano, řešila bych to s třídním učitelem. Moje dítě není zodpovědné za chování jiných a už vůbec ve škole neni od toho, aby ty zlobive rovnalo. To je věcí učitele, ne klidných žáků..
Také bych to řešila.
Holky a jak byste řešily, kdyby učitelka řekla, že zasedací pořádek je plně v kompetenci učitele.
Takto nám argumentovala učitelka na prvním stupni.
To ať si klidně je, ale pokud moje dítě psychicky strádá a nadto ho někdo šikanuje, tak je zase povinností učitele to řešit. Vyletěla bych z kůže, kdyby mi někdo argumentoval tím, že je to jeho věc. Nedejte se!
@mamikry teď ho nikdo nesikanuje. To bylo na prvním stupni. Sikanator je už na jiné škole.
Teď se synovi jen nelíbí to stěhování.
Řešit to prý ale nemám. Vadí mu to, ale víc mu vadí to, jak spolu kluci zlobí. Takto je prý aspoň víc klidu na práci.
Takže asi nebudu řešit nic.
proc se teda ptate na nazor ostatnich maminek, kdyz to stejne nechcete a nebudete resit i kdyz vam tady vetsina napsala, ze by to resila.
za me uplne zbytecny dotaz v tomto pripade
@marselina včera jsem myslela, že budu. Večer a ráno jsme to probrali a ptala jsem se ho, jestli to mám jít řešit a nemám. Nepřeje si to.
Protože se třeba boji . To té nenapadlo ?
@sahrazad1 nebojí. To jsme taky řešili.
Prý s tím klukem bude klidně sedět pořád. To mu nevadí.
Do konce třetí třídy třídní učitelky dcery neřešily, s kým děti sedí, pokud se vzájemně nerušily, popř. pokud společně nerušily zbytek třídy. Letos dostaly novou třídní učitelku a ta, aniž by osobně znala kolektiv, se rozhodla, že bude děti přesazovat. A naši dceru přesadila ke spolužákovi, se kterým se od první třídy nesnese, navíc v té třídě všeobecně nejsou dobré vztahy mezi kluky a holkami, protože tam loni vyhořelá třídní učitelka (odešla proto do předčasného důchodu) nikterak neřešila počáteční projevy šikany, přestože na to byla upozorňovaná dětmi i námi rodiči. Dcera z toho přesazení byla psychicky fakt rozhozená, nechtěla do školy a já byla připravená, že to s třídní proberu a případně do toho budu tahat i vedení školy, pokud to nikam nepovede. Než se mi podařilo sehnat telefon na třídní, volala mi dcera ze školy, že šla se spolužačkou za asistentkou a paní učitelkou a oznámila jim, že s tímto přesazením nesouhlasí, že se s oním spolužákem nemají rádi a že jí z toho není dobře. Učitelka jí sdělila, že když to vnímá takto, může si sednout zpět ke své kamarádce a totéž navrhla i zbytku třídy. Pak zkusila učitelka tmelit kolektiv přesazováním ještě jednou, když jim srazila lavice po čtyřech kvůli spolupráci v hodinách, tak si šla opět dcera vykomunikovat, že prostě nechce sedět s těmi, které jí určila. A tak sedí s těmi, se kterými chtěla. Zvládla si to vykomunikovat v 10 letech...
@miryp to by se mi taky líbilo, kdyby to uměl vykomunikovat.
On to nechá tak jak to je. Nepřeje si, abych to řešila. Sám to taky řešit nebude.
Uvidím, jestli půjdu proti jeho přání a zmíním se třídní, až budou třídní schůzky.
Nemáte konzultace?U nas se tam vyřeší vsechno nejen prospěch.
Je dobre,ze je tam rodič-dítě-učitel. Mit připravené argumenty a situace,které spatny zasedací pořádek způsobují.Neřešit ostatní děti ale svoje vlastní dítě,at ma podmínky ke studiu.
Děti hodne ovlivňuje vedle koho sedí a kdo je poblíž.Podle toho se ne-můžou soustředit,nevi,co je za ukol,co se deje u tabule ap. 😏
@ilone a dávají to bez problémů? Já se totiž musím přiznat, že mě by to jako introverta fixovaného na svůj osobní prostor strašně stresovalo na té základce. Na střední už to pak bylo zase jiné, s věkem se to dost měnilo.
Dokud to bylo o tom, že klučina byl jen necitlivý hromotluk, který neumí jednat s holkami, protože se doma musí prosadit mezi dalšími bratry, tak byla dcera schopna nějaké kooperace, ale jak se to loni přelilo do šikany ze strany kluků vůči holkám, tak se ten její vztah k těm klukům zcela zničil. Sezení vedle kluků je pro ni naprosto nepředstavitelné, stresuje jí to, pláče, nechce do školy... A já se jí nedivím, já bych také nechtěla sedět vedle agresorů, kteří mě na základce šikanovali.
Umím si představit, že kdyby současnou třídní měli už loni a neměli tu psychicky zničenou třídní (důsledek nezvládnuté šikany u předchozí třídy), kterou tam vedení nechalo doklepat poslední rok před nástupem do předčasného důchodu, tak to možná dnes vypadalo také jinak...
Já si myslím, že kdyby byl se současným stavem v pohodě, tak to u vás doma nebude téma a neměl by problém chodit do daných předmětů. Za přáním to neřešit také vnímám spíše strach z důsledků než to, že by to za něj bylo v pořádku.
Puberťák už by si měl tohle řešit sám. Max bych se zmínila na rodičáku, jestli by to nešlo udělat tak, aby třeba seděl sám a nemusel se pořád stěhovat.