ahoj všichni, aktuální téma u nás doma, kluk v devítce, rozhodování kam dál... a mě zajímá jak moc to s dětmi řešíte, jak moc jim do toho mluvíte a poskytujete "cenné rady" a tak vůbec, jak to u vás probíhá.
My zítra frčíme na den otevřených dveří do Světlé nad Sázavou na obor uměleckořemeslné zpracování kovů s maturitou, syna by čekali talentovky, intr a vzdálenost od domova cca dvě hodiny autem. Další varianty jsou nějaký elektrotechnický směr, ale na to je ještě čas řešit později. Synacek se na intr moc těší, protože jsem mu líčila vlastní zazitky z intru a ze střední, a obor mu myslím taky sedne, tak mu držím palce, ale popravdě řečeno jestli mi odejde takhle dp světa, přemýšlím jak to zvládne 😊 jak se s tím popasobali vaše děti?
V tydnu jdeme na DOD na druhou školu, kam jsme ani netroufali si myslet. No, ale bereme ji jako druhou, nic se nestane, když to nevyjde.
Já si intr u vlastních dětí neumím představit, ale spolužák syna šel a zatím je spokojen. Je to možná i tím, že mám děti prázdninové, takže na střední nastupovali těsně po 15. narozeninách, kdyby byly o rok starší, zase bych to viděla trochu jinak. Třeba toho nyní 17letého si na intru představit dovedu teď už v klidu. Jinak do výběru škol jsem jim moc nemluvila, obešla se starším dny otevřených dveří (pamatuju, jak moc to tehdy dalo mě), mladší byl tehdy s náma, ještě že tak, protože díky covidu už jeho dny otevřených dveří nebyly. Oběma jsem kladla na srdce, že kdyby v prváku zjistili, že to prostě není ono, tak není problém školu změnit. Ani jeden totiž nevěděl, co by vlastně chtěl dělat a tím, že jsou takhle "mladí", by mě ani nemrzel ten ztracený rok. Starší je nakonec se svou školou celkem spokojen, u mladšího teprve uvidíme. Ale byla to jejich volba, my jim dělali jen průvodce, upozorňovali na možná úskalí, nabízeli možnosti, snažili se dívat i do budoucna na uplatnění, možnost dalšího studia atd. Oba se dostali na oba své vybrané obory, takže po přijetí si pak mohli ještě jednou v klidu vybrat, kam opravdu nastoupí. Hlavně jsme jim ale pomohli vybrat reálný obor, na který mají, tedy třeba v našem případě ne gympl, na který by se možná dostali, ale bylo by to pro ně trápení. Radši ať mají dospívání v klidu, bez stresu, jestli se jednou rozhodnou studovat dál, můžou i tak.
@lv ano můj chlapec je taky trochu víla 🤣🤣🤣 nebo spíš jantar jak mu s oblibou říkám, ale jinak koukám, že to máme asi podobně, trošku popostrcit asi potřebují, jen bych nechtěla být až moc, prostě MOC, jakože mámo proboha brzdi 🤣🙏
@zuzkasim přesně tak, žádné přehnané ambice se u nás určitě z naší strany nekonají, taky se to snažím pojimat citlivě, ale dost to prožívám popravdě, přece jen moje miminko půjde z domu 😲🙏🤣❤️ chci mu teď být oporou, ale neprehnat to a hlavně to nechat pořád na něm, výhoda je i to, že tu uměleckou bereme jako na zkoušku, s tím, že když se nezadaří pořád má možnost podat ještě další dvě přihlášky, takže jde o prd a i výběr te školy jsme vyřešili spíš tak, aby nemusel moc dřít, ale spíš si prodloužil mládí a dělal co ho baví, když bude vše jak má, tak odejde s maturou a může si vybrat zda rovnou makat nebo ještě dál studovat, hlavu na to má, ale zatím je pohodlnost sama 🤣
Když jsem já řešila to samé, v PPP jsem šla na test predpokladu. Vyšla mi zemedelka, sedělo to ke mě, ale škola ne 🤣 tak jsem přistoupila ještě v prváku na lepší ekonomku a super. U oboru řešte i to, co by pak mohl delat za práci, byť na pohovorech pak se na to příliš nehledí. Hlavně ať nějak dá maturitu, zbytek je vlastně dost jedno...
@holkaokomodra u nas ma holka defakto vybrano uz dva roky, a zatim nazor nezmenila. Na prvnim dod jsme byli uz loni, letos jeste pojedeme na jinou skolu ovsem obor stejny. Veterinarstvi. Na intr holka nechce, protoze si mysli, ze bude furt stihat chodit do "sve" staje. Jsem na ni zvedava, hlavne co se tyce prijimacek. Prvni skola je prestizni prazska a druha v podebradech, kde je naval skoro stejny. Jestli se holka nezakousne poradne do pripravy, tak asi pujde na kadernici🤷♀️ o tom taky nekdy mluvila.
@holkaokomodra s klukem to budem resit za 2 roky, tam to bude o neco slozitejsi, jaky obor vybrat. Kazdopadne nejake remeslo v ucebnim oboru. Jsem na kluka zvedava, zatim vubec netusi, bavi ho vsechno a vsechno mu jde. Kovarina, sevcovina, elektro, i treba keramika/hrncirstvi... snazime se ho nasmerovat bud k sevcovine nebo na elektro neb to jsou perspektivni obory a pro praci neni potreba tolik draheho vybaveni. Ale muze to byt nakonec uplne jinak. O maturite vubec neuvazujeme, spis trilety ucebni obor.
syn chce na konzervator od skolky :D ted je v 8. tride a jeste ho to nepustilo, nemluvim mu do toho, sama hudebni antitalent, snazim se podporit, u nas si internat nedokazu predstavit, je na konci prazdnin, vsude nejmladsi a jeste v socialni oblasti opozdeny, vsude vse zapomina, bych hruzou nespala :D
@holkaokomodra jinak nejvic do vyberu keca dceri jeji tridni, furt do ni husti, ze ma na to, jit na gympl,a proc pry to nezkusi... Rikal to i me na tridnich schuzkach, ze by mela jit na gympl ne na nejakou ( podle nej asi podradnou🤣) stredni skolu. Nastesti si do toho dcera nenecha kecat🙂
Řešíme zrovna taky 😉 zatím to nechávám na synovi..ještě čekám co řeknou ve škole učitele a psycholožka..chce jít na policejní, ale není to zrovna pilny student😄
@holkaokomodra moje dcera jako ještě pořád nemá sebemenší představu... předpokládám že nebude mít ještě v únoru 🤦🤷 vůbec nevím jak to u nás dopadne ☹️.... Když to téma kdokoliv otevře začne se vztekat... Teď ji začala bavit španělština, tak asi půjde na školu kde budou mít španělštinu jako předmět bez ohledu na to vo z ní bude...nebo fakt nevím... Dost vám závidím že vaše děti vědí...
@apokalismus no, vědí - spíš směr, že uměleckou, ale představa, co přesně - cílevědomě malovat, jít si za tím odmala, vědět co pak dál jako povolání, čím se živit, to vůbec.
@anetka1701 na těch předpokladech jsme byli už vloni, umění z toho taky vyšlo
@holkaokomodra taky tak, výhoda dvou přihlášek v listopadu a když to neklapne, dalších dvou..
U nás ještě limitovaný středně těžkou diskalkulii, takže bez šance na běžnou střední školu, cermatové přijímačky neudělá.
@lv no ale alespoň něco,on i ten směr stačí....ta moje neví vůbec a když za ní přijdu s nějakým nápadem tak se strašně vzteká... Přijde mi že čím se to blíží tím víc se vzteká, takže s ní na tohle téma není vůbec řeč 🙆...
@apokalismus zatracená puberta, kdyby děcko raději řeklo nevím si rady, jaké jsou možnosti, kde mám hledat, tak nastoupí vzdor a vztek
@apokalismus neboj u nas se taky neví... vsechhno jsou to defacto nejake scifi predstavy, ono jde hlave o to aby to bylo natolik schudne ze tam vydrzi do ty matury a doufam, ze do te doby bude vedet 🤣
@lv ejno u nas je to taky sami Dis ko 🤣 no kazdopadne ted jedem ze světlé a dojmy jsou moc fajn, zkusi si i talentovky na necisto a kazdopadne jeste zadní vratka na jare 😊🙊
nevíte, jestli bude v Praze veletrh škol Schola Pragensis, taky nás čeká příští rok výběr školy a zatím nevíme
@holkaokomodra dcera udělala tu blbost, že si dala přihlášku na dva prestižní pražské gymply. No a nedopadlo to, samozřejmě... Vzali ji pak na OA, kterou úspěšně vystudovala a vzali ji následně i na KU. Takže ono ve finále vše zlé je k něčemu dobré 🙂 Držím pěsti, ať vám to vyjde a syn je spokojený🙂
@zuzineckah děkujeme, a jo, přesně jak říkáš, ono to vždycky nějak bude, ale stejně je to vzruso, když vydis to svoje miminko, ze uz dospívá... 🤷♀️❤️
@holkaokomodra Jj, to mi povídej😂 když vidím jak mi to moje "miminko" běhá po světě a teď jde studovat na Karlovku, tak si připadám děsně stará😂 Ještěže mám ty malý smraďochy❤😂
Dcera je sice v osmicce, ale uz se o tom hodne bavime. Zatim konkretni predstavu nema, tak uz letos koukneme na dny otevrenych dveri urcitych skol a na burzu skol. Aby mela představu co vse vlastne je. Do vyberu ji nemluvím, chci aby delala co ji bavi. Ale obe nechceme intr
@sayast u nas je intr velmi vítán, da do života víc než dost 🤣
@zuzineckah no přesně, najednou ten malej chlapeček uvažuje téměř dospěle, zvládne přejet půl republiky do školy atd... ach jo nejak to uteklo, jeste že mám doma ted to druhy kolo a sakra si uvědomuju, že jen na chvilku 🤔😭❤️😊
Náhoda - že uvažujeme o téměř stejném oboru ☺️ výtvarné zpracování kovů a drahých kamenů. Řešili jsme to už dřív, postupně krystalizovalo rozhodnutí dát se výtvarným směrem, vloni jsme šli na DOD právě na tenhle obor a líbilo se to jí i nám. Školy, co kde uměleckého v Brně je hledám já, pak kouká sama, spolu na stránky, radíme se s učitelkou ZUŠky (která potvrdila, že talent má, pracuje s ní, konzultuje domácí práce). Trošku zmatky jsou co druhý obor, zkusíme obě přihlášky už v listopadu, je malinko víla, praktický věci a taky dril na přípravě zajišťuju já.